da li znate

Kao zaštitno lice Sony Ericssona, poznata teniserka je u Ki Biskejnu nosila haljinu napravljenu od delova mobilnog telefona.

Jelena Janković
iz kategorije

Ovo je rečenica kojom ćete najefikasnije motivisati sebe

Ova jednostavna rečenica promeniće zauvek način na koji sami sebe ohrabrujete
Saznaj više

Kako zadržati zdrav odnos između partnera?

Oslobodite se iracionalnih ideja i idealističkih predstava o tome kakva bi osoba pored vas morala da bude jer ako se dobro poznajete, možete istinski i
Saznaj više

Koliko je sloboda u vezama važna?

Da li sloboda znači da momak, muž, životni saputnik ide na pivo ili fudbal sa drugarima, a žena, devojka, partnerka ide na ples ili jogu,
Saznaj više

10 stvari koje žena ne sme da radi zbog ljubavi

Svaka duža veza zahteva žrtve i ustupke, ali to ne znači da morate da pristanete na svaku glupost koju vam partner predloži.
Saznaj više

Lista najčešćih razloga: Zašto muškarci varaju?

Terapeut za odnose, doktor Kamal Kurana, već duži niz godina radi sa parovima na rešavanju njihovih problema, a tokom višegodišnjeg iskustva susretao se i sa
Saznaj više

Test: Proverite da li vas partner laže i vara

Tipični lažov bi mogao da počne da priča sporije, zbog toga što pokušava da formuliše laž
Saznaj više
Naslovna | Art of living | Psihologija | Kako protiv loših navika i poroka

Kako protiv loših navika i poroka

Rijana, foto: Guliver
Rijana, foto: Guliver

Previše radim. Pod stresom sam. Mogu valjda da uživam u onome što volim! Ovako opravdavate sebe u trenucima prekomernog uživanja, svesni sopstvene nedoslednosti i želeći da anulirate njihovu štetnost. Česte su situacije kad se pomeri pamet i kada emocije pobede razum, o čemu govori naš stručni saradnik Dr Vesna Danilovac life coach

Da li biste želeli da ostavite pušenje, svesni štetnog uticaja nikotina na zdravlje? Ipak, u tome vas sprečava osećaj velikog zadovoljstva koji vam pružaju desetine popušenih cigareta tokom dana. Da li i vas može potpuno da opusti nekoliko čaša alkoholnog pića? Žudeći da se opustite, pijete svakodnevno sve veće količine, nesvesno gubeći kontrolu. Da li teško odolevate potrebi da prekomerno jedete, naročito slatkiše, uveče, kada ste sami ili pod stresom? Hrana je lek za dušu i popunjava osećaj praznine i usamljenosti, pružajući osećanje ispunjenosti i sreće ili utoljavajući glad za ljubavlju, seksom, porodicom... Uvek je tu i daje jedinstven osećaj, ali narušava zdravlje i uzrokuje gojaznost.

Imate li potrebu za užitkom koji pružaju odlazak u kupovinu, kladionicu, surfovanje Internetom, kocka, narkotici, neprekidan rad, perfekcionizam ili neke druge stvari?

 

Potrebno nam je ono što nemamo

U osnovi svih ovih zavisnosti jeste povezanost između lepih osećaja koje užitak izaziva i pruža, sa jedne strane, i nekom vama posebno važnom vrednošću koju nemate, na primer slobodom, ljubavlju, srećom, radošću... sa druge strane. Prekomernim uživanjima dobijate osećaje koji vam u vašoj svakodnevici nedostaju. Postajete zavisni od njih, sve češće, više i duže uživajući. Ovo je često povezano i sa poslom koji radite. Očekuje se da prisustvujete različitim društvenim događanjima, poslovnim ručkovima i večerama gde se neumereno jede, puši i pije. Slično je i sa porodičnim okupljanjima. Možda ste i vi jedna od onih osoba koja bi želela da jede manje slatkiša, slanih grickalica, da prestane s pušenjem ili konzumiranjem alkoholnih pića, ali ne znate kako jer ste imali bezbroj neuspešnih pokušaja.

 

Metoda uspeha

Postoji vrlo efikasan, brz i uspešan način odvikavanja.To je wingwave, koučing metoda koja se primenjuje prilikom eliminacije zavisnosti ili nekih loših navika kod preteranih užitaka. Takođe, jedna je od najefikasnijih metoda uklanjanja stresa, strahova, mentalnih i emocionalnih blokada. Rezultat je trenutan, vidljiv, merljiv i dugoročan. Upravo brzina promene najviše iznenađuje ljude. Sve neprijatne emocije transformišu se u prijatne i opuštajuće uz maksimalnu transparentnost procesa. Ciljano razvija lične resurse i postizanje uspeha. Izdvaja se zbog svog gotovo trenutnog delovanja i preciznog utvrđivanja uzroka, kineziološkim testom. Nakon samo jedne sesije postižu se znatni, vidljivi rezultati i promene. Kombinuju se kineziologija, NLP (neuro lingvističko programiranje) i bilateralna stimulacija hemisfera mozga. Tretman je individualan, dugoročan, opuštajući, traje oko sat vremena uz lični izbor širine priče.

 

Uklanjanje veštačkih osećaja

Kod prekomernih užitaka primenjuje se obrnuti wingwave, jer se razgrađuju pozitivne emocije. Osoba detaljno opisuje zbog čega voli to u čemu prekomerno uživa - čokoladu, pivo, kompjuter, vino, cigarete. Odgovori su razni: osećam zadovoljstvo, moć, opuštenost,  ispunjenost, osećam se sigurnim, voljenim, važnim. Nakon toga, opisuje gde tačno u telu ima eho u vidu fizičkih senzacija, koje proizvode ovi pozitivni osećaji, kao odgovor tela na pozitivno emocionalno stanje. U toku procesa osoba se istovremeno fokusira na sredstvo užitka (na primer ukus vina u ustima) i pozitivan eho emocija u telu (leptirići u stomaku). Posle nekoliko setinga mahanja (vizuelne stimulacije hemisfera mozga) dolazi do promene jer se dobar osećaj razgradi i nestane zajedno sa uzrokom koji ga je stvarao. Vino postaje bezukusno, eho u telu se gubi i dolazi samoosvešćujući osećaj: Vino mi više nije bitno. Ne može me ono učiniti važnim, kakva glupost! I čarolija nestaje.

 

Razvijanje samopouzdanja

Ovim postupkom prekida se prejaka asocijativna veza između sredstva uživanja i pozitivnih emocija i neutrališe prevelika želja i zavisnost. Dolazi do otrežnjenja i istovremenog velikog oslobađajućeg osećaja. Na ovaj način prekida se i čarobni uticaj reklama kako vam cigarete daju osećaj slobode, šampanjac i vino osećaj važnosti, čokolada najdivnije zadovoljstvo. One vas snažnim prenaglašavanjem emocija usmeravaju na krivi put. Menjaju se vaša uverenja.   

Koučing se nastavlja radom na uspostavljanju nove slike o vama, koju definišete sami. Zamišljate sebe kao uspešnu, snažnu, zdravu i umerenu osobu i takav osećaj vam se usidrava laganim setingom mahanja u vašu podsvest. Tada se uspostavlja nova vrsta užitka sopstvene umerenosti u svemu. Dovoljno je samo nekoliko ovakvih tretmana kako bi se problem u potpunosti otklonio. Preduslov efikasnosti koučinga je da iskreno želite da se oslobodite zavisnosti ili loše navike i da dolazite samoinicijativno, verujući u pozitivan ishod.

 

Primenjivost u praksi

Pasionirani kockar ostavio je rulet i kocku nakon 10 godina teške zavisnosti  i bila su mu dovoljna samo tri tretmana za taj korak. Mnogo klijentkinja je normalizovalo svoju telesnu težinu, ojačalo samopouzdanje, motivaciju i veru u sebe. Zavisnost i neumereno konzumiranje čokolade uspešno je otklonjeno kod svih sa kojima se radilo na ovoj temi. Izgaranje na poslu i radoholizam koji su narušavali zdravlje uspešno su rešeni kod menadžera sa kojima je rađen koučing. Nekoliko klijentkinja sa višegodišnjom bulimijom, svakodnevnim namerno izazivanim povraćanjem, normalizovalo je ishranu, povraćanje je prestalo i nestala je potreba za prejedanjem. Uspešno je uklonjena zavisnost od seksa osobi kojoj je to ugrožavalo brak. Metoda je komplementarna sa svim medicinskim metodama i terapijama. Podrška je srećnijem, uspešnijem, zdravijem i opuštenijem načinu življenja.

 

Dr Vesna Danilovac,

Life coach ICI - Berlin

Priredila: Jasmina Antonijević

Oceni članak

0
komentari
Nadalina 07 Nov 2012
Na koji nacin stupiti u kontakt sa doktoricom?
Vladimir 25 Sep 2012
image
Gde ovo ima i sta je ovo u stvari?
ukupno: 2 | prikazano: 1 - 2
ostavi komentar
novosti
image

Porodični selfi: Elena Karić okružena svojim momcima

Svet poznatih
Poznata dizajnerka nameštaja uživala je u lepom danu okružena porodicom
Saznaj više
image

Podrška ugroženoj porodici: Sportisti i muzičari pomažu porodici Ilić

U fokusu
Šestočlana porodica Ilić iz sela Sebečevo nadomak Novog Pazara živi u izuzetno teškim i nehumanim uslovima. Naime, žive u trošnoj i oronuloj kući koja nije
Saznaj više
image

Sofija Vergara otkrila ko je najbolji ljubavnik u njenom životu (FOTO)

Svet poznatih
Atraktivna glumica zahtevna je u krevetu, a sada se konačno zna ko može da ispuni njene želje
Saznaj više
u slici
Marina Kotevski, Letnje note Deliblatske peščare
Zveri
Nebojša Glogovac, foto: Promo
Hulahoop
Saša Kovačeić, foto: Salkal photos
Alesandra Ambrosio, foto: Profimedia
galerije
YU grupa: Na Beer Festu izvešćemo pesme koje davno nismo svirali
YU grupa: Na Beer Festu izvešćemo pesme koje davno nismo svirali
Veliki broj ljubitelja rokenrola biće u prilici da pruži podršku svojim omiljenim...
Nataša Bekvalac: Želim još jedno dete
Nataša Bekvalac: Želim još jedno dete
Mada je svojevremeno isticala da zbog neizmerne ljubavi prema ćerki Hani ne bi volela da...
Saša Lošić: Plavi orkestar je neka benigna pojava - poput ćevapa i sladoleda
Saša Lošić: Plavi orkestar je neka benigna pojava - poput ćevapa i sladoleda
Jedan od najpopularnijih bendova s prostora SFRJ, Plavi orkestar, posle dve godine, ponovo...

Pratite nas

Facebook Twitter