Slatko, korisno i ukusno - grožđe

Ovaj plod vinove loze u sebi sadrži mnogo hranljivih materija koje su važne za naše telo, a brojne su njegove prednosti u odnosu na drugo voće. Ipak, sa nekim namirnicama ga ne treba mešati

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ako želimo da detoksikujemo i očistimo organizam, najbolje ćemo to uraditi pomoću grožđa. Ono podstiče mršavljenje, ali i smanjuje rizik od bolesti srca i nastanka kancera. Grožđe je izvor vitamina A, B, B6, folne kiseline, bogato je mineralima kao što su kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, selen, smanjuje nivo holesterola i triglicerida, popravlja krvnu sliku... Semenke grožđa su snažni antioksidansi koji blokiraju prerano starenje i nastanak bolesti tako što kontrolišu pojavu slobodnih radikala. Takođe, došlo se do saznanja da neki ekstrakti semenki grožđa imaju i do 50 puta veću vrednost vitamina E i C. Isto tako, poznata su antivirusna i antikancerogena svojstva ovog voća koja osiguravaju bolju cirkulaciju krvi. Kožica grožđa je takođe vrlo hranljiva i ona uništava ćelije raka u ljudskom telu. Ipak, plodovi i sok od grožđa ne preporučuju se osobama koje imaju čir na želucu, dijabetes, kolitis i proliv. Izbegavajte mešanje grožđa sa mlekom, krastavcima, dinjom, ribom, pivom, mineralnom vodom i masnim jelima. 

ENERGETSKA I NUTRITIVNA VREDNOST 

Grožđe na latinskom nosi naziv Vitis vinifera, a plod je hrskave teksture i slatkog, suvog ili oporog ukusa. Prozirno meso obavija glatka kožica. U 100 g svežeg voća sadržano je 69 kcal ili 288 kJ energije, 0,72 g proteina, 0,16 g masti, 18,10 g ugljenih hidrata, 0,9 g dijetetskih vlakana i 15,48 g šećera. Grožđe je dobar izvor vitamina C (11 mg, što je 14 odsto preporučenog dnevnog unosa). Sadrži fosfornu kiselinu, sve B vitamine, osim B12 i povoljno utiču na nervni sistem.

 

GROŽĐE KAO MEDIKAMENT 

Problema visokog krvnog pritiska možete umanjiti sa čašom vina uz ručak ili večeru, što smanjuje i rizik od srčanih bolesti. Grožđe je, inače, idealno za jesenje dete. Ubrzava protok mokraće kroz bubrege i urinarni trakt. Deluje kao prirodni tonik organizma, a uz to je i izrazito hranljiva namirnica. Semenke treba pažljivo žvakati jer se u njima nalazi aktivna supstanca koja deluje na smanjenje holesterola.

Od grožđa se mogu pripremiti izvrsni džemovi i želei, a koristi se i za nadev u pripremi pita. Sušeno grožđe ili grožđice koriste se u spravljanje slanih i slatkih jela.

BELO GROŽĐE U KOZMETICI

Hranljivu masku možete da napravite od belog grožđe. Umutite jaje i dodajte tri kašike svežeg mleka, sok od pola limuna i sedam do deset dobro izgnječenih zrna. Masku nanesite na lice i ostavite je da deluje 30 minuta, pa isperite mlakom vodom. Ponavljajte postupak jednom nedeljno i primetićete da sitne bore oko očiju nestaju.

Recept

Štrudla sa grožđem 

Sastojci za koru:

500 grama glatkog brašna

3-4 kašičice ulja

3 dl mlake vode

Sastojci za nadev:

1 kg belog grožđa

50 grama badema

2-3 piškote

1 vanilin šećer

3 kašičice šećera

cimet

oko 70 do 80 g rastopljenog maslaca

Priprema:

Od sastojaka umesiti glatko i rastegljivo testo, poklopiti činiju u kojoj se ono nalazi i pustiti da odstoji pola sata. U kesicu staviti piškote i usitniti ih tučkom. Bademe sitno naseckati, a grožđe odvojiti od peteljki. Dodati obe vrste šećera i cimet. Namazati pleh za pečenje i uključiti rernu na 200 stepeni.

Na veći ubrus staviti malo oštrog brašna i razvući testo. Na jednu trećinu mase rasporediti pola količine nadeva, po njemu posuti 25 g badema i pola količine piškota, a ostali deo testa poprskati maslacem.

Pomoću ubrusa testo urolati, a početi s one strane gde je nadev. Masu prepoloviti i krajeve stisnuti da nadev ne curi tokom pečenja. Položiti štrudle u pleh i sve ponoviti i sa drugom polovinom testa. Sve četiri dobijene štrudle na kraju premazati rastopljenim maslacem. Peći oko 45 minuta. 

galerija

Hot Story

Detalji slavlja nakon rođenja malog Đokovića!

Ponosna porodica

Hot Story

Evo kako danas izgleda zvezda bivše Jugoslavije

FOTO

Hot Story

Dejanu Živković ostavio dečko zbog druge?

Raskid

Newsletter

Email: