da li znate

Posle Vesne Zmijanac, Željko je drugi pevač iz Srbije koji je snimio duet sa Dinom Merlinom – pesmu Supermen

Željko Joksimović
iz kategorije

Đumbir: Magični lek iz prirode

Pored toga što se koristi kao dodatak jelima u kulinarstvu, ovaj magični začin pomaže u regulaciji holesterola u krvi, a odličan je i u borbi
Saznaj više

Wellbeing: Kako protiv cistitisa?

Zašto nastaju infekcije urinarnog trakta, šta su njihovi glavni uzročnici, ali i koje osobe spadaju u najugroženije grupe, objašnjava naša stručna saradnica.
Saznaj više

20 saveta za instant osećaj sreće

Osećaj sreće je najbolja stvar koju možete pružiti svom organizmu, a za vaše zdravlje je podjednako bitna kao i zdrava ishrana i fizička aktivnost. Ukoliko
Saznaj više

Usporite starenje uz ovih sedam namirnica

Pre nego što se odlučite za skupe tretmane i kozmetičke preparate, dobro je znati da je za lep i mlad izgled pre svega zaslužan zdrav
Saznaj više

Kako da se spasemo od alergija?

Od februara do novembra polen drveća, trave i korova zagorčava život gotovo svakom petom čoveku izazivajući neprijatne alergijske reakcije, a na koji način možemo preventivno
Saznaj više

Dijete slavnih: Gvinet Paltrou i njen režim ishrane

Jedna od najlakših dijeta koju praktikuje holivudska zvezda Gvinet Paltrou, dijeta sirovom hranom, podrazumeva raznovrsnu ishranu i kombinaciju različitih jelovnika
Saznaj više
Naslovna | Art of living | Wellbeing | Story Wellbeing: Zašto je zimi dobro jesti sladoled

Story Wellbeing: Zašto je zimi dobro jesti sladoled

Foto: Profimedia, Shutterstock
Foto: Profimedia, Shutterstock

O tome koje su prednosti konzumiranja ledenih napitaka i sladoleda tokom zimskih meseci govori naš stručni saradnik Verica Todorović, nutricionista, koja ujedno razbija predrasude da oni izazivaju prehladu

Predrasuda je da hladne (ledene) napitke ne treba piti zimi. Bolje ih je konzumirati zimi zbog manje temperaturne razlike. Jedna od čestih zabluda jeste da se prehlada javlja isključivo zimi i da hladnoća sama po sebi vodi njenom nastanku. Naravno, apsolutno je tačno da su prehlade znatno češće javljaju zimi nego tokom drugih godišnjih doba, ali temperatura nema direktne veze s tim. Ljudi tada znatno više borave u zatvorenom prostoru i mnogo više su orijentisani jedni na druge, tako da intenzivnije međusobno razmenjuju mikroorganizme.

 

PREDNOSTI HLADNIH NAPITAKA

Sladoled i hladna pića se često okrivljuju kao uzročnici prehlade. Tačno je da njihovim konzumiranjem može doći do osećaja nelagodnosti, grebanja u grlu i neke vrste blagog bola. To je, međutim, posledica sužavanja krvnih sudova pod dejstvom hladnoće, ali nije prehlada. Sladoled i hladna pića ne izazivaju prehladu. Infekciju mogu izazvati samo virusi ili bakterije. Kad pijemo hladne napitke zimi, manja je razlika u temperaturi i samim tim manji šok za digestivni trakt. Hladni napici takođe sužavaju krvne sudove, čime sprečavaju širenje upale. Pored toga, mnogim mikroorganizmima ne pogoduju niske temperature.

 

ČAJEVI – PREPORUKA ZA LETO

Konzumiranje čajeva i ostalih toplih napitaka je više navika, ali istina je da utiču na ubrzavanje termoregulacije organizma (hipotermije, prehlade...). Preporuka je da se leti piju topli čajevi jer se na taj način smanjuje znojenje koje je leti intenzivnije. (Da ne bi došlo do gubitka velike količine mineralnih soli u organizmu). U populaciju osetljivu na vrućine svrstavaju se i deca, čiji organizmi su, kako stručnjaci naglašavaju, još nezreli. Konzumiranje sladoleda je dobro i zimi jer zbog temperaturne razlike između tela i spoljne sredine koja je manja nego kad su velike vrućine, ne dolazi do temperaturnog šoka. Statistika govori da se u severnim zemljama sladoled upravo i jede više zimi, dok se leti piju topli čajevi. On je poslastica tokom cele godine i utiče na dobro raspoloženje. Ali, ne treba ga jesti na brzinu, u njemu treba uživati i to u malim količinama koje se polako tope u ustima.

 

ZIMSKA POSLASTICA

Jedna od najvažnijih karakteristika sladoleda jeste i njegova bakteriološka ispravnost koju kontrolišu nadležne službe. Zanatski sladoled iz poslastičarnica ima kraći rok trajanja od industrijskog.

Zbog visokog sadržaja mleka, sladoled obiluje kalcijumom, fosforom i B vitaminima. Kalcijum je mineral koji je dobar za zube i kosti, ali takođe snižava krvni pritisak, smanjuje rizik od osteoporoze i kamena u bubrezima. Sladoled kod žena pomaže kod tegoba sa PMS-om i spada u grupu delikatesa koji sve generacije rado konzumiraju i vole. Kada je iz Kine doneo recept za pravljenje sladoleda u Italiju, istraživač Marko Polo verovatno nije ni sumnjao da će on postati globalno popularan i omiljen. Danas se na ovaj slatkiš gleda kao na jednu od najslađih poslastica sa svojevrsnom nutritivnom vrednošću. Iako predrasude govore kako se sladoled konzumira isključivo leti, stručnjaci i činjenice govore drugačije. Konzumacija sladoleda vrlo je poželjna tokom zimskih dana jer na niskoj temperaturi telo ne doživljava stanje šoka usled temperaturne razlike između sredine i hrane koju unosimo. Takođe, poznato je da svojom hladnoćom, sladoled vrlo brzo eliminiše bakterije iz grla i ne dozvoljava njihovo dalje širenje.

 

 

Verica Todorović, nutricionista

Priredila: Jasmina Antonijević

 

Oceni članak

5.00
komentari
ostavi komentar
novosti
image

Najveći holivudski seks skandali

Svet poznatih
Zbog ovih prevara prekidali su se brakovi, raskidale veze, tekle suze i pucala prijateljstva među poznatima u Holivudu.
Saznaj više
image

Ples sa zvezdama: Lena Bogdanović večeras najbolja, Nemeš poslednji na listi (FOTO)

TV
U večerašnjoj emisiji Ples sa zvezdama 12 parova pokazalo je kako su savladali nove korake i pokrete standardnih i latino plesova, i to za samo
Saznaj više
image

Dejv Salmoni i Sergej Trifunović predstavili novu, uzbudljivu seriju Smrtonosna ostrva

TV
Serija Smrtonosna ostrva sa Dejvom Salmonijem premijerno je prikazana na Discovery kanalu u petak, 18. aprila, a na kanalu Animal Planet startuje u junu.
Saznaj više
u slici
Foto: Profimedia
Seka Aleksić, foto: Instagram
Alesandra Ambrosio, foto: Profimedia
Marko Kon, promo foto
Dragana Grnčarski, promo foto
Jelena Rozga, foto: promo
galerije
Nina Badrić: Tek posle razvoda uživam u životu
Nina Badrić: Tek posle razvoda uživam u životu
Poznata regionalna pevačica pravi osvrt na krah svog braka nakon kojeg je, kako kaže,...
Ivan Bosiljčić: Putovanje od kog zastaje dah
Ivan Bosiljčić: Putovanje od kog zastaje dah
Glumac Ivan Bosiljčić boravio je dve nedelje u Kanadi gde je otputovao zbog pozorišne...
Ekskluzivni intervju – Jovana Joksimović: Presrećna sam, sin mi je promenio život
Ekskluzivni intervju – Jovana Joksimović: Presrećna sam, sin mi je promenio život
Prelepa voditeljka Jovana Joksimović desetog aprila na svet je donela dečaka Kostu koga...

Pratite nas

Facebook Twitter