Šta su i kako se uklanjaju polipi na grliću materice

O ovom zdravstvenom problemu najčešće benignog karaktera, govori naša stručna saradnica Milica Džinić koja opisuje njegove simptome, ali i način na koji se leči govori vam naš stručni saradnik Milica Džinić, specijalista gineoklogije i akušerstva u GAK Narodni23.12.2012. 13:00h

Foto: Shutterstock, Vladimir Šporčić

Foto: Shutterstock, Vladimir Šporčić

Najčešći polipi genitalnog trakta su oni na grliću materice. Obično su benigni (dobroćudni), a učestalost im je 1-2 na 100 žena. Vagina i grlić materice su prekriveni epitelom koji se sastoji od pet slojeva i zato ima zaštitnu ulogu. Pri pregledu, sluzokoža je glatka i ružičasta. Česte infekcije koje rezultiraju pojačanom sekrecijom ili prekomerna hormonska stimulacija mogu dovesti do toga da epitel postane istanjen. Lokalni imunitet je promenjen pa najčešće kao posledica dugotrajne upale, može doći  do prekomernog bujanja sluzokože i nastanka polipa na grliću.

SIMPTOMI POLIPA NA GRLIĆU MATERICE

Ukoliko žena ne ide na redovne preglede, polipi mogu toliko narasti da se javljaju i spolja, između usmina. Obično su praćeni pojačanom sekrecijom koja nekada ima neprijatan miris. Ponekad se kao simptomi mogu javiti sukrvica ili krvarenje. Polipi na grliću su bezbolni. Oni uvek manje ili više proširuju kanal grlića koji vodi u materičnu šupljinu, pa infekcija može napredovati ushodnim putem. U tom slučaju nastaje endometritis, zapaljenje materične sluzokože ili adneksitis, zapaljenje sluzokože jajovoda. Na ovaj način može doći i do steriliteta. Krvarenje nakon odnosa ili neredovni ciklusi, kao i krvarenje u postmenopauzi, mogu biti uzrokovani polipom koji ima maligni (zloćudni) karakter.

TRUDNOĆA I POLIP

U trudnoći se mogu javiti takozvani decidualni polipi. Oni su uzrokovani prolabiranjem decidue i zato se ne odstranjuju. Nakon porođaja dolazi do samoizlečenja. Zbog toga je neobično važno da žena bude kolposkopski pregledana pre trudnoće.

DIJAGNOSTIKOVANJE POLIPA

Maligne promene na grliću, miom koji se razvija, šiljati kondilomi na grliću, pobačaj ili ciste na grliću materice, mogu imitirati polip. Zato je neophodan kolposkopski pregled i PAPA test.

LEČENJE I PREVENCIJA POLIPA

Kada je dijagnostikovan polip, ginekolog određuje način na koji će ga odstraniti. Dobijeno tkivo upućuje se na histološki pregled, a od rezultat pregleda zavisiće dalji tretman pacijentkinje. Recidivi polipa su česti, a propratne upale treba lečiti ciljano prema kulturi i antibiogramu. Sprečavanjem i lečenjem upala i trauma grlića, preventivno se deluje se nastanak polipa.

ENDOMETRIJALNI POLIP

Polip u materičnoj šupljini nastaje ograničenim bujanjem sluzokože endometrijuma. Najčešće se javlja u perimenopauzi i postmenopauzi, a uzrok nastanka za sada nije poznat. Rast polipa može napredovati i lako  se može naći u cervikalnom kanalu.

SIMPTOMI I DIJAGNOSTIKOVANJE

Vrlo često nema nikakvih simptoma. Nekada se može javiti pojačana sekrecija, bol ili krvarenje ukoliko su polipi maligno izmenjeni. Dijagnostikuju se UZ pregledom i histeroskopijom, ali isto tako neophodno je uraditi kolposkopski pregled i PAPA test.

 

LEČENJE

Endometrijalni polipi se odstranjuju ablativnim tehnikama, a dobijeno tkivo upućuje se na histološki pregled. Potom sledi odluka da li će pacijentkinja dolaziti u određenim vremenskim intervalima na kontrolne preglede ili je potrebno operativno lečenje.

Milica Džinić, specijalista ginekologije i akušerstva u GAK Narodni front

 

>> Pratite STORY na VIBERU: http://chats.viber.com/storyserbia <<


Inicijalizacija u toku...

Ostale vesti iz rubrike
 • sophie, 2014-07-04 13:05:51

  40g suhog ili svježeg stolisnika? Mogu nabaviti samo suhi, pa me zanima dali je recept sa svježom biljkom ili može i suha? Hvala!
 • nevena, 2014-05-18 23:13:22

  belo vino! ...ali smanjilo ga je pa tesko ide, opet se pojavio..moram na operaciju tj.histeroskopiju i to ide brzo i nije opasno, na kraju krajeva, bolnica je puna zena koje na po jedan dan budu tu, operisu se sa lokalnom anestezijom, i budu pustene tog istog dana....cula sam njihova iskustv i dobra su!!..ewo ja se bas pripremam pa ovih dana..bice..pozz..
 • marija, 2014-03-09 02:22:50

  Koje vino ? bijelo ili crno ?
 • marija, 2014-03-09 02:22:15

  koje vino je li bijelo ili crno ?
 • ivana, 2014-02-02 12:20:36

  po mom skromnom misljenju trebalo bi da je u pitanju belo vino, ono se obicno koristi za l
 • beba, 2014-01-21 19:53:00

  koje vino je u pitanju?
 • jelena, 2014-01-19 22:46:50

  Nevena.. Koje vino,crno ili belo? Da li si sigurna za ovo sto kazes Pozdrav
 • Natasa, 2014-01-16 20:29:48

  Zanima me ovaj recept što je "Nevena" postavila,da li je u pitanju crno ili belo vino?Hvala unapred.
 • nevena, 2014-01-12 22:58:03

  cajevi protiv polipa su naj naj!! ja sam odusevljena kako ga je caj osusio i izbacio u komadicima sitnim u toku mokrenja, bez hiruskih zahvata!!! tajna je i u narodnom leku, vino 1 litar i 40 gr hajducke trave, to 7 dana stoji, procedi se i pije svakog jutra po casica rakijka, nestaje!!!! ja sam to iskusila i zelim svima pomoci dobronamerno, ko zeli bebu!!!!
 • edina, 2013-11-20 13:50:44

  prije dvije god sam odstranila polipe na maternici,tada je bilo sve uredu,prije dva mjeseca ponovo su mi se vratili polipi na maternici i odstranila sam ih u ponedjeljak,za sedam dana idem na kontrolu ultrazvukom a za petnaest dana mi dolazi nalaz,isreno malo se bojim,drugi puta mi se to ponavlja,i bit cu iskrena mnogo me je boljelo dok mi je doktor ostranjivao polipe,imam 4o god.
 • marijana, 2013-08-23 07:57:06

  Jučer sam bila kod ginekologa i pronašao je polip na ušču maternice veličine graška, rekao mi je da ga treba odstraniti, ali još treba vidjeti nalaze papa testa koji se čekaju 2 mjeseca. Imam 48 godina i do sada nisam imala ginekoloških problema.Zanima me zar ta dva mjeseca nije predugo za odstranivanje,zar se to ne smatra hitnim postupkom.Inače bila sam kod doktora preko HZZO,pa me zanima da odem kod privatnika i zatražim njegovo mišljenje.
 • Byyyyyy, 2013-06-12 15:38:26

  Posle koliko vremena(posle odstanjivanja polipa hiruskim putem) moze da se stupi u seksualne odnose ?
 • majabudva, 2013-02-06 16:27:44

  Hvala Vam za sve ove informacije.Ja sam imala intervenciju skianja polipa pod totalnom anestezijom i čekam nalaz,imam 46 godina i do sada nisam imala nikakvih ginekoloških problema.Mene zanima šta dalje,kako se ponašati,ima li nešto preventivno da se ne bi ponovili polipi?Posle intervencije sam imala učestala krvarenja,oskudna,pa obilno,da li je to normalno?Doktor mi je prepisao injekcije syntocinon 10 tri dana po dve.