Celebrity News

Kirk Daglas - Svet je ostao bez još jedne glumačke legende

Kirk Daglas - Svet je ostao bez još jedne glumačke legende

Kirk Daglas, legendarni glumac koji je svojim umećem zadužio svetsku kinematografiju, preminuo je u 103. godini. Jedan od velikana zlatne ere filma doživeo je duboku starost okružen brojnim članovima porodice.

Njegova poslednja rođendanska želja bila je neobična i usmerena ka širem interesu. Toliko je puno netrpeljivosti… Želim da ljudi jedni prema drugima budu ljubazniji i pokazuju više poštovanja. Imao sam predivan život i imam fantastičnu porodicu. Zahvalan sam na svemu što mi je život pružio – izjavio je tada.

Daglas je u javnosti uživao reputaciju velikog filantropa. Svoju slavu koristio je sa plemenitom namerom - da skrene pažnju na neke probleme današnjice.

Kirk Daglas - Put od siromašnog dečaka do poznatog glumca

Daglas je rođen daleke 1916. u Njujorku, u siromašnoj porodici ruskih Jevreja. Ime Isur Danijelovič koje su mu na rođenju dali roditelji, četrdesetih godina 20. veka je promenio u danas čuveno, Kirk Daglas.

Podatak da je pre glumačkog poziva obavljao 40 drugih poslova danas deluje nestvarno. Kako bi sebi obezbedio obrok i školovanje, počeo je da zarađuje još kao dečak.

Kao mladić, tokom Drugog svetskog rata, pridružio se Američkoj mornarici, ali je nakon tri godine morao da je napusti zbog povrede.

Počeci Daglasove karijere vezuju se za pozorište i televiziju, a do filmskih rola došao je uz pomoć svoje prijateljice Loren Bekol. Film Čudna ljubav Marte Ajvers iz 1947. uveo ga je u filmsku industriju.

https://www.instagram.com/p/BrK9snghGEE/?utm_source=ig_embed

Njujoršku Akademiju dramskih umetnosti upisuje uz stipendiju. Ova ustanova je imala ključnu ulogu ne samo za Kirkovu karijeru, već i za njegov privatni život. Tamo je upoznao Dijanu Dil koju je ubrzo i oženio. Supružnici su postali bogatiji za dvojicu naslednika, Majkla i Džoela Daglasa, a brak se, nakon osam godina, okončao razvodom.

Kirk se ubrzo ponovo oženio, a En Bajdens rodila mu je sinove Pitera i Erika.

Velik broj uloga ostvario je u vestern žanru, a kasnije se bavio i režiranjem ovih filmova. Širu popularnost stiče učešćem u Kjubrikovim Putevima slave. Vrhunac Daglasove karijere su uloge u filmovima 20.000 milja pod morem, Spartak, Šampion, Loši i lepi...

Žudnja za životomostvarenje u kome je glumio Vinsenta van Goga, donelo mu je prestižni Zlatni globus.

Njuh za prave stvari

Dobro procenivši veliki potencijal romana Let iznad kukavičjeg gnezda, Kirk Daglas je otkupio prava i zaigrao glavnu ulogu u istoimenoj predstavi. Pored toga, obezbedio je i pravo na ekranizaciju romana, što je kasnije ustupio svom sinu Majklu. Ispostavilo se da je njegova odluka bila više nego dobra. Majkl Daglas je za produkciju tog antologijskog filma sa Džekom Nikolsonom u glavnoj ulozi, dobio Oskara.

https://www.instagram.com/p/B8WrRpsn86Y/

Pored plodne glumačke karijere, Kirk Daglas se bavio i pisanjem, a iza njega je ostalo čak 10 romana i memoara. U svojim biografskim zapisima spomenuo je i Josipa Broza Tita koga je 1964. upoznao tokom posete Jugoslaviji. Tito je, kao veliki ljubitelj vesterna, Daglasa ugostio u velikom stilu.

Nakon moždanog udara koji je imao 1996, Daglas je pretrpeo brojne posledice, među kojima je i otežan govor. Te godine mu je uručen i počasni Oskar za sveukupni doprinos filmskoj industriji. .embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

Iza Kirka Daglasa, ostali su brojni naslednici koji su, baš kao i on, svoje karijere vezali za svet filma. Najveći uspeh postigao je najstariji, Majkl Daglas, koji je glumački talenat nasledio od oca. Ovaj Oskarovac oženjen je glumicom Ketrin Zitom Džons, a veliki uspeh postigao je ne samo kao glumac, već i kao filmski producent.

Povodom očeve smrti, Majkl Daglas oglasio se na društvenim mrežama i dirljivim rečima oprostio od oca koji mu je bio uzor u svemu.

https://www.instagram.com/p/B8NCr7Ah40N/?utm_source=ig_embed

Od pedeset glumaca koji su obeležili holivudsko zlatno doba, sada su živi samo Sofija Loren i Sidni Poatje.

Za vas vam pripremamo aktuelne vesti iz života domaćih i stranih zvezda, beauty savete i još mnogo toga.  Budite informisani, čitajte Story!

Komentari (0)

Loading