03/05/2024
1 dana
Običaji na Veliku subotu kod pravoslavnih vernika zahtevaju odricanje, molitve i spokoj
Autor: Tamara Roksandić | 30/04/2019
Iako pečenje iz rerne ne daje isti ukus i mirus kao prase iz ražnja, ili nezaobilazni roštilj koji je tradicija za prvomajske praznike, uz određene smernice vaša praznična svinjetina može biti pravo savršenstvo.
Obavezno zagrejte rernu pre nego što stavite pečenje
Na taj način ćete obezbediti veću kontrolu temperature i uštedeti na vremenu pečenja. Iako grejači u rerni daju toplotu njihova površina je mala zbog čega ne može omogućiti ravnomerno zagrevanje komada pečenja.
Tek nakon10 minuta zidovi rerne su zagrejani, te emituju ravnomernu količinu toplote.
Gledajte da vam rerna i pekač budu što čistiji
Obična rerna u različitim delovima ima različitu temepraturu, te u pojedinim delovima varira. Deo kod stakla je hladniji i emituje manju količinu energije, zato je važno da menjate položaj pekača unutar rerne.
Takođe što su rerna i sudovi čistiji, toplota će se ravnomernije raspoređivati, te se smanjuje mogućnost da pečenje “pregori” na pojedinim mestima.
Prelite meso mašću da ubrzate proces pečenja
Sloj masnoće se ponaša kao da je na meso stavljen dodatni poklopac i tako temepratura unutar mesa raste do većih vrednosti koje mogu biti veće i od 100 stepeni Celzijusa.
Vodite računa kako napreduje vaše pečenje
Budući da se vlažnost vazduha svaki dan menja, kao i da svaki komad mesa ima različiti količinu vode pečenje treba stalno pratiti.
Hrskavo svinjsko pečenje
Sastojci:
komad prasetine
30 grama masti
so
pivo
Priprema:
Posolite komade prasetine, utrljajte so sa svih strana i postavite meso tako da kožica bude okrenuta na gore
U pekač sipajte oko 30 ml vode
Komad mesa prelijte sa 30 grama rastopljene masti
Pecite na 250 stepeni Celzijusa u prethodno zagrejanoj rerni
Povremeno, na oko 20 minuta, izvadite pekač i probušite meso viljuškom na nekoliko mesta. Tako ćete sprečiti da kožica pukne zbog pregrevanja i da bi masnoća koja se nalazi ispod kožice izašla i prelila površinu mesa.
Dužina pečenja zavisi od težine komada mesa i računa se 1kg = 1 h pečenja + još 10 minuta kada se otklopi i pusti da se kožica jače zapeče.
Ukoliko je prase starije onda na početku i nekoliko puta tokom pečenja prase prelijte pivom kako bi kožica bila ukusnija.
03/05/2024
1 dana
Običaji na Veliku subotu kod pravoslavnih vernika zahtevaju odricanje, molitve i spokoj
Sutra je Veliki petak: Jedna stvar se NIKAKO NE RADI, a ove OBIČAJE svaki vernik treba da ispoštuje
02/05/2024
2 dana
Običaji za Veliki petak su brojni
Simptom koji ne sme da se zanemari: Šta znači ako kašljete posle jela?
01/05/2024
3 dana
Kašalj posle jela može da bude simptom bolesti
Katja će dobiti i brata i sestru: Kaća Grujić obradovala vestima
04/05/2024
13h
Kaća Grujić drugo dete priželjuje otkako je osetila čari majčinstva
Marija Šerifović otkrila detalje o krštenju sina: Evo koje vere će Mario biti
04/05/2024
15h
Marija Šerifović krsti sina - zna se i u kojoj crkvi
Saša, vreme je za promenu: Zorana Tasovac posle 7 godina pevaču saopštila odluku
04/05/2024
21h
Devojka Saše Kovačevića neprepoznatljiva