Životna priča - Aco Pejović: Opstao sam uz Božju pomoć

Iako je u mladosti važio za velikog mangupa, folk pevač Aco Pejović pronašao je sreću kraj supruge Biljane koja mu je podarila tri ćerke i pomogla mu da u surovom svetu estrade ostane na zemlji26.07.2010. 11:00h

Foto: Story press

Na trnovitom putu do uspeha iz rodnog Prijepolja do svetla velegrada pevač Aleksandar Aco Pejović naučio je da ga nikada ne ponesu slava i bogatstvo, kao i da su mu prijatelji iz detinjstva i supruga Biljana sa kojom je sedamnaest godina u skladnom braku, najveći oslonac u životu. Muzikom je počeo da se bavi još u osnovnoj školi, ali do titule kralja splavova koji iza sebe ima pet albuma, nije lako stigao. Iako je dotakao zvezdano nebo svojim najvećim uspehom smatra to što je danas ponosni otac tri ćerke Magdalene, Marije i Ive, koje ga čine neizmerno srećnim.

Rođen je 18. aprila 1970. godine u Prijepolju kao drugo dete u porodici radnika Anđelke i Isidora, koji su radili u Tekstilnom kombinatu Ljubiša Miodragović.

- Odrastao sam u prigradskom naselju Kolovrat, sa četiri godine starijim bratom Predragom i šest godina mlađim Radojicom. Bili smo nestašni kao i svi dečaci, a jedva smo čekali leto da se kupamo na Limu i pravimo brane na reci. Pošto su roditelji radili po smenama, često se dešavalo da ostanemo sami noću kod kuće. Sećam se da smo jednom umislili da nam neko kuca na vrata, pa smo Predrag i ja uplašeni umotali najmlađeg brata Radojicu u ćebe i pobegli na terasu sa kuhinjskim nožem, u želji da se odbranimo. Kada su se roditelji vratili sa posla bili su uplašeni što nas nigde nema, da bi nas na kraju zatekli kako sva trojica šćućureni spavamo na terasi - započinje uz osmeh svoju životnu priču Pejović, čija porodica vuče korene iz Rijeke Crnojevića.

- Odrastanje u Prijepolju pamtim kao najsrećniji i najbezbrižniji period svog života. Dok je majka bila zadužena za strogost, tata je više bio dobrica, od koga smo možda dva puta dobili batine, ali one koje se pamte. Moj pradeda Ninko poginuo je na Solunskom frontu, a pričali su mi kako je nosio šajkaču. Deda Marko je bio veoma bitna ličnost u mom životu jer sam od njega naučio mnogo toga, a naročito da poštujem veru i crkvu. On nas je u vreme komunizma po rođenju krstio kad je to bilo najstože zabranjeno, redovno je slavio slavu, a znalo se da se pre sedanja za sto i glavnog obroka kod njega uvek čita molitva. Ta ljubav prema Hristu ostala je u meni do danas, tako da se svake večeri obavezno pomolim Bogu pre spavanja. Takođe, on je veoma lepo svirao frulu, dok je moja majka Anđelka divno pevala, pa sam verovatno od njih nasledio taj dar. Želeo sam da se bavim muzikom zbog devojčica jer sam kao i drugi dečaci silno želeo da ih impresioniram. Kada sam imao osam godina otac mi je kupio crnu harmoniku delicia koja je i danas u životu. Bio je to jedan od mojih najsrećnijih dana jer sam počeo da se bavim muzikom.

Uprkos mirnom odrastanju, njegovu porodicu zatekao je nemili događaj 1976. godine kad je njegova majka, koja je nosila bliznace, greškom lekara donela na svet samo jedno dete.

- Mada je i tada postojao ultrazvuk, čuveni lekar iz Beograda nije video da je reč o dve bebe, i ta katastrofalna greška dovela je do tragičnog ishoda jer se jedna beba bukvalno ugušila. Brat koji je uspeo da preživi imao je samo jedan kilogram i četristo grama na rođenju, a dobio je ime Radojica, po čuvenoj narodnoj epskoj pesmi Mali Radojica o čijoj je hrabrosti i izdržljivosti ispevana legenda. Ni danas mi nije jasno kako je takva greška lekara mogla da se dogodi, ali vremenom sam to prihvatio kao božju volju. Zato smo svi mnogo pazili mlađeg brata koji je danas momčina od dva metra i bavi se košarkom u našem rodnom gradu - ponosno priča pevač koji je srednju muzičku školu Vasa Pavić upisao u Podgorici, kada se prvi put odvojio od roditeljskog doma.

- Za mene je to bio veoma težak period jer sam prvih pola godine proveo u domu za srednjoškolce gde nas je u sobi bilo petorica, a spavali smo na gvozdenim krevetima na sprat. Kada me je majka prvi put posetila, otišla je kući plačući jer joj se nije dopalo kako živim, pa mi je onda otac posle nekoliko dana našao privatni smeštaj. Bilo mi je teško pošto sam bio sam i borio se za prijatelje i status u društvu. Naravno da je tada bilo i raznih neprijatnih situacija tako da sam jednom prilikom ostao i bez prednjeg zuba, ali danas se toga sećam sa osmehom. U to vreme sam dosta nastupao i kafana mi je sve više odvlačila pažnju od škole budući da sam već sa četrnaest godina počeo da sviram na raznim veseljima u svom rodnom gradu. Bio sam u raznim bendovima, zarađivao sam dobar džeparac i osećao se važnim i odraslim zbog toga. Moji roditelji nisu bili za to da se bavim muzikom u kafani jer su želeli da nastavim da se školujem, ali pošto sam oduvek bio tvrdoglav istrajao sam u svojim namerama.

Zbog svog nemirnog duha, neretko je upadao u razne neprilike, a sa sedamnaest godina završio je i u zatvoru zbog nelegalnog pokušaja prelaska francuske granice.

- Pošto sam u Francusku putovao samo sa tadašnjim crvenim pasošem, nisam znao da je u međuvremenu bila potrebna i viza. Kada su me na prelazu iz Italije u Francusku izveli iz autobusa, krenule su prave Tantalove muke. Prespavao sam na klupi kod carinika i sutradan otišao za Torino u francusku ambasadu u želji da mi daju vizu, ali su me samo izbacili napolje, pa sam vozom probao da stignem do Šanberija, prvog grada u Francuskoj. Međutim, policija me je i tu pronašla, usledilo je privođenje i noć u zatvoru kada su me dugo ispitivali. Pomislili su da bežim pred zakonom i da sam počinio neko razbojništvo, dok im na kraju nisam objasnio da idem u Francusku zbog nastupa. Ipak, udarili su mi pečat zabrane ulaska od dve godine i deportovali me u Italiju. Tamo sam prenoćio na klupama zajedno sa dva klošara i pitao se da li ću dočekati jutro. Pošto sam neviđeno tvrdoglav, sutradan sam ušao u jedan šinobus koji je prevozio radnike preko granice i rešio da poslednji put pokušam da se domognem Francuske. Čim sam seo, začuo sam pištaljke i video policajce kako trče. Odsekao sam se od straha, ali se ispostavilo da su jurili male Arape koji su krali ćebad iz spavaćih kola. Kada su se vrata voza konačno zatvorila, bio je kraj moje agonije - priseća se harizmatični muzičar koji je se uprkos tome što je živeo u Francuskoj vratio u Jugoslaviju zbog odsluženja vojnog roka.

- U Francuskoj sam se jednom čak zaposlio i na gradilištu, radio sam sedam dana, ali mi je gazda osmog dana uručio kovertu sa platom jer sam svaki dan kasnio. Tako se moje lopatanje neslavno završilo (smeh). Vojni rok sam počeo 1990. godine i odslužio ga u Virovitici i Varaždinu kao vezista. Tamo sam stekao divne prijatelje Predraga Kovača i Fišu Nedžada i nas trojica smo se zakleli da ćemo biti kumovi, što se dvanaest godina kasnije i ostvarilo. Međutim, pred kraj roka počeo je rat, a mi smo bili opkoljeni u kasarni na koju se pucalo. To je bilo strašno iskustvo. Jednom prilikom neki oficir poslao je mene i kolegu da mu kupimo picu u gradu, ali čim smo sa uniformama JNA ušli u piceriju počeli su da nas maltretiraju. Terali su nas da se svlačimo i vršimo nuždu na uniformu, da psujemo Tita i Miloševića, a hteli su da nam urežu i zvezdu na čelo. Na svu sreću taj drugar je video da nisu zaključana vrata i uspeli smo da pobegnemo, a mogli smo da se ne vratimo živi. Kada je došlo vreme da krenem kući, mojoj sreći nije bilo kraja - seća se Aco.

Iako je važio za velikog mangupa koji je uvek bio rado viđen u ženskom društvu, po dolasku u rodni grad odlučio je da se iznenada oženi i skrasi pored sugrađanke Biljane sa kojom je već sedamnaest godina u srećnom braku.

- Pre nego što sam se oženio bio sam ženskaroš, voleo sam da izlazim i da uvek ima devojaka oko mene, kao i svaki drugi normalan muškarac. Ali, svaki čovek u nekom trenutku oseti ko je prava osoba za njega, a uvek sam mislio da je cvet iz sopstvene bašte najlepši. Biljana i ja smo se znali od ranije, ali nismo bili u vezi. Zabavljali smo se bukvalno samo sedam dana i ja sam je zaprosio. Odveo sam je kući posle njene maturske večeri, a sećam se da je bila u ljubičastoj haljini i cipelicama. Moji su bili iznenađeni jer ženidbu nisam nikada pominjao, a za Biljanine roditelje je to bio veliki šok. Njen otac Miroljub, poznati prijepoljski profesor, nikako nije bio ravnodušan što sam mu odveo ćerku koja je bila đak generacije. Posle su naši roditelji išli na mirenje i sve je došlo na svoje, a sada se izuzetno poštujemo - s ponosom ističe Pejović i ne skriva da je uspeo da zakasni na sopstveno venčanje 23. marta 1994. godine.

- Veče pre svadbe pevao sam na Zlatiboru gde sam ostao do jutra. Potom sam sa tadašnjim kumom izašao da stopiram, jer nismo imali ni kola. Pošto smo shvatili da već kasnimo, pored nas je prošao kombi koji je naglo zakočio i vratio se nazad. U njemu su bili momci iz benda Od zlata jabuka, koji su bili zaduženi za zabavljanje gostiju na mojoj svadbi i kojima tek ništa nije bilo jasno. Kada sam konačno stigao u Prijepolje, zatekao sam zabrinute prijatelje, rođake i verenicu kako kruže oko zgrade opštine. Biljana je bila veoma ljuta, ali je na kraju sve dobro prošlo. Iako sam se možda rano oženio, do tada sam već svašta prošao. Biljana je moj najveći oslonac u životu i ona me najbolje razume pošto zna svaki moj sledeći korak.

Na nagovor kumova Peđe i Bojane 1997. godine sa suprugom i dvogodišnjom ćerkom Magdalenom preselio se u Beograd u želji da napravi ozbiljnu karijeru. Međutim, put do titule kralj splavova bio je popločan sa mnogo neprospavanih noći.

- Bilo je to teško vreme, bio sam bez novca, a želeo sam da obezbedim svojoj porodici bolji život. Prvo sam nastupao u piceriji Bata na Zvezdari gde se okupljala imućnija ekipa ljudi. Vremenom se pročulo za mene, pa sam prešao da radim u velikim diskotekama i klubovima kao što su Ritz, Pirana, Trezor i Bombo koji je i najzaslužniji za moj kasniji uspeh jer su tamo ljudi dolazili samo zbog mene. U počeku sam ubitačnim tempom radio sedam dana u nedelji, a nisam imao para ni da iznajmim ozvučenje. Kasnije mi se pridružio moj kum Nenad iz Užica, pa se dešavalo da preko dana sviramo na nekim rođendanima, a da onda uveče pevam i dođem kući sutradan u jedanaest časova. Uvek sam bio u društvu ljudi sa one strane zakona i među njima imam dosta prijatelja. Mnogi od njih dolazili su na moje nastupe ili sam ja pevao na njihovim veseljima. Sticao sam prijatelje i na estradi, ali napravio sam crtu prema mnogima i malo ima onih koje stvarno volim i poštujem. Estrada je jedna velika gungula jer mnogi jedva čekaju da te sapletu i ogovaraju. Moji dobri prijatelji su Džej, Aca Lukas, Saša i Dejan Matić, Mira Škorić... Sećam se da je Džej kad smo tek počinjali znao da dođe na naše nastupe i da nam ostavi kintu, ili da, ukoliko nastupamo zajedno, sav svoj bakšiš ostavi muzičarima. Tada mi je to mnogo značilo, a on je je uvek bio pravi galantni gospodin na estradi. Nikada u životu nisam bio povodljiv, niti neko može da me natera na nešto, zato mislim da sam uspeo da odolim mnogim porocima koji se vezuju za naš posao, a moja jedina slabost je to što volim vino - iskreno kaže pevač koji se proslavio hitovima Ne diraj mi noći, Pet minuta, Taxi, Opušteno, Jelena, Neverna, Litar krvi...

- Poseban trenutak u mom životu bio je odlazak na Hilandar 2002. godine, što mi je pomoglo da smognem snage i nastavim da se bavim svojim poslom. Naučio sam da čovek u svemu treba da bude umeren, kao i da je smirenost velika ljudska vrlina, a gordost najveće zlo koje može da zadesi čoveka. Obični ljudi znaju da nisam arogantan i nedodirljiv jer nikada nikome nisam odbio razgovor i fotografisanje i uvek se trudim da ne budem iznad publike. Uspeo sam da ostanem normalan i da me slava ne ponese uz pomoć svoje porodice i starih prijatelja Mrve, Krpe i Peđe koji su me uvek spuštali na zemlju jer su moji najveći kritičari. Ako nekad i nesvesno krenem da se uzdignem, oni su tu da mi očitaju bukvicu - priznaje ovaj šarmantni pevač koji je ponosni otac tri ćerke.

- Moja prva ćerka Magdalena rođena je 13. jula 1995. godine, a dobila je ime po pesmi Olivera Dragojevića i njeno rođenje je jedan od najvažnijih događaja u mom životu. Bio sam neizmerno ponosan jer je predivan osećaj biti otac i videti nešto što je deo tebe. Isti talas sreće osetio sam i kada sam dobio danas dvanaestogodišnju Mariju i četvorogodišnju Ivu, koja je naša mezimica. Ćerke vaspitavam u pravoslavnom duhu, tako da ne uzdižu sebe iznad drugih i da nikada ne okaljaju prezime koje nose. Znam da druga deca zbog toga što sam poznat možda mogu da budu surova prema njima, ali one dobro znaju da im je tata obrazovani muzičar, da sam odrastao na rokenrolu i da volim džez, duhovnu i klasičnu muziku. Nisam opterećen time što nemam sina zbog produžetka loze, jer obožavam svoje ćerke. Pravi Balkanac sam jedino kada je reč o muško-ženskim odnosima, jer smatram da žena treba da bude stub kuće i da brine o deci, a da je otac taj koji mora da donosi novac. Ponosan sam na svoju ženu koja je rodila troje dece, uspela da završi ekonomski fakultet i da magistrira sa desetkom, a sada je na doktorskim studijama i radi kao asistent na privatnom fakultetu. Kada je trebalo da diplomira i magistrira, učila je danonoćno, znala je da ujutro odvede najmlađu ćerku u vrtić i da sedi po nekoliko sati u autu učeći, da je mi ne bismo uznemiravali u stanu. U početku nisam razumeo njenu želju za usavršavanjem, ali uvek sam joj davao podršku - priča markantni Prijepoljac koga od samog početka karijere bije glas da je ženskaroš.

- Nikada ne prezam da se okrenem za lepom ženom. A to što me bije glas da sam ženskaroš je verovatno zbog burnog momačkog života, tako da mi i danas laska kada čujem da me žene vole. Naravno da je i u mom braku bilo uspona i padova, ali shvatio sam da se zajednica zasniva na toleranciji. Biljana je stub naše porodice i da nije nje ko zna gde bih završio. Uz njenu pamet uspeo sam da ostanem normalan i stvorim zdravu porodicu - završava Pejović koji je za Grand produkciju objavio novi album.

 

Jelena Kulović

>> Pratite STORY na VIBERU: http://chats.viber.com/storyserbia <<


Inicijalizacija u toku...

Ostale vesti iz rubrike
 • fahrudin, 2014-08-03 14:44:47

  SSvaka ti čast baš sad te najviše volim od svih pjevaca
 • natasa, 2014-06-19 22:39:02

  najbolji si
 • JOVANKA ZEC, 2014-04-09 21:41:31

  TACNO SAM ZNALA DA NISAM POGRIJESILA STO SAM IZABRALA KOGA CU NAJVISE VOLJETI NA ESTRADI,KRALJU SVAKA TI CAST BOG VAM PODARIO SRECU MIR I BLAGOSTANJE.
 • Danijela, 2014-04-09 15:53:48

  Ti si ponos Srbije,legenda
 • Branka , 2013-12-01 19:38:27

  :3 dusa moja lepa
 • miloš, 2013-10-30 20:09:03

  aco svaka ti čas živ i zdrav bijo svojoj supruzi i svojoj dragoj djeci i svaka ti čas zato što je malo ljudi ko što si ti i nema jik više a ti si pravi čovjek i vjernik u boga i svetog vasilija ostroškog i zato ti oni pomaži i svaki si dan sve jači i čvršći i popularni kad tvoje pjesme slušam jelenu i srećo moja gde si sad i uvenuće jasmin bjeli rastužeme i nema više tik boema ni ljudi košto si ti i košto je bijo pokojni toma živ i zdrav bijo i još te slušali sto godina aco
 • Sanela , 2013-10-03 14:31:52

  Aco, najboli si samo rijeci hvale za osobu kakav si ti!!!
 • sladjana, 2013-09-11 10:42:51

  E sad, kad ovaj moj dodje sa posla ima da ga ubijem.
 • maja, 2013-07-19 16:45:38

  sad te jos vise volim!
 • Alma, 2013-04-13 11:29:17

  Ti si jedan jedini,,vrh vrhova,,,ziv i zdrav mi bio 100god...
 • edin , 2013-01-23 22:03:53

  tebi je otpjevana pjesam uspio sam u zivotu :)
 • lela, 2012-10-21 01:13:06

  Aco pejovic... sta reci za tog covijeka??mislim da mogu da kazem da samo imam rijeci hvale,covijek je za cistu desetku i tako nek ostane.veliki podrav iz Mostara
 • Zora, 2012-08-08 15:07:13

  Aco...najbolji si pjevac od najboljih!Citajuci ovaj tekst jos vise te obozavam.:-)Bravo!
 • Luna, 2012-07-26 04:48:48

  Obozavam te..
 • SANJIN, 2012-07-11 13:58:45

  LEGENDA. ČOVIJEK
 • milica, 2012-03-25 15:57:05

  ljubav moja,obozavam ga
 • Jasmina, 2012-03-02 20:29:58

  Najdraži pjevač . Sad kad sam ovo pročitala još mi je draži :)
 • zoki, 2012-02-15 15:02:02

  aco kralj obozavam ga,faca je!
 • maja, 2011-12-25 00:13:31

  svaka CAST
 • nela, 2011-12-04 11:21:23

  Kralj definitivno.....nema boljeg..:**