Blog

Oni će nas predstavljati na Olimpijskim igrama

Oni će nas predstavljati na Olimpijskim igrama

Srbija na Olimpijskim igrama 2020 u Tokiju učestvuje u različitim sportovima, ali se konačan broj naših reprezentativaca još ne zna.

XXXII Letnje olimpijske igre 2020. godine održaće se od 24. jula do 9. avgusta, a mnogi kvalifikacioni turniri tek nas očekuju.

Sportisti će se nadmetati u čak trideset tri sporta. Na igre se ponovo vraćaju bejzbol i softbol, a po prvi put moći ćemo da pratimo karate, basket 3x3 (u okviru košarkaških takmičenja), surfovanje, skejtbord, sportsko penjanje, kao i nove biciklističke discipline.

Promene u atletici tiču se uvođenja mešovitih, muško-ženskih kategorija, a mešoviti timovi postojaće i u plivanju, stonom tenisu, streljaštvu, triatlonu i džudou.

Olimpijske igre su jedan od najmasovnijih događaja na svetu i njihova organizacija predstavlja veliki izazov u svakom smislu. Da bi u Tokiju sve funkcionisalo besprekorno, pobrinuće se mnogočlani organizacioni tim, ali i oko 80.000 volontera.

Prvi put u istoriji Olimpijskih igara, medalje su izrađene od recikliranih materijala. Za izradu oko pet hiljada odličja bilo je potrebno mnogo materijala, uključujući zlato. Veliki deo je dobijen iz starih, neupotrebljivih uređaja, poput mobilnih telefona. U akciji prikupljanja elektronskih aparata učestvovala je cela zemlja, a stanovnici su svoje stare uređaje ostavljali u za to predviđene kutije.

Japanci imaju visok stepen ekološke svesti, a ovim postupkom potvrđuju da su lider u inovacijama na svim poljima.  .embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

Srbija na Olimpijskim igrama 2020 - Ekipni sportovi

Košarka i odbojka

Što se košarke tiče, za sada je poznato osam reprezentacija koje će se nadmetati u Tokiju. Ostalih šest timova moraće da pobede u kvalifikacijama.

Kvalifikacioni turniri za košarkaše održaće se u Srbiji, Hrvatskoj, Kanadi i Litvaniji. Na njima će se, od 23. do 28. juna, boriti 24 reprezentacije, a samo najbolji tim svakog turnira dobiće priliku da se dokaže u Tokiju.

Naši košarkaši su na Olimpijskim igrama u Riju, 2016. izgubili u finalu. Bolja od njih bila je reprezentacija SAD-a. Sada će, ukoliko se na kvalifikacionom turniru u Beogradu izbore za učešće na Olimpijadi, imati priliku da ovo nadoknade.

Sa razlogom verujemo da ćemo u Tokiju gledati i naše košarkašice. Za njih će domaća publika moći će da navija na kvalifikacionom turniru od 6. do 9. februara. Kao i kod muških selekcija, samo pobednik svakog turnira ide na Olimpijske igre. Naše devojke predvođene izuzetnom Marinom Maljković imaju sve preduslove da ponovo dođu do olimpijske medalje.

Novi olimpijski sport koji ćemo po prvi put moći da pratimo u Tokiju je basket. Naši reprezentativci na Igre su se plasirali direktno. S obzirom na to da je Dušan Domović Bulut najbolji igrač sveta u košarci 3x3, očekivanja su velika.

Naše odbojkašice već su, zahvaljujući sjajnim rezultatima u proteklom periodu, obezbedile učešće na OI. Pored njih, na takmičenju će učestvovati domaća selekcija, Japan, kao i Rusija, Kina, Italija, Brazil i SAD. Ostale ekipe znaće se nakon kvalifikacija. Očekuje se da naše reprezentativke ove godine osvoje zlato, koje im je pre četiri godine izmaklo.

Odbojkaši su na OI učestvovali 2012, dok se na takmičenje u Riju nisu plasirali. Nažalost, ni ove godine nećemo biti u prilici da ih gledamo, jer nisu prošli kvalifikacije.

Vaterpolo i kajak

Jedan od glavnih kandidata za osvajanje zlata svakako su vaterpolisti. Najsjajnije odličje osvojili su i u Riju, a čini se da od njih cela nacija najviše očekuje.

Marko Tomićević i Milenko Zorić, naš kajakaški dvojac, imaće priliku da ponove neverovatan uspeh od pre četiri godine kada su osvojili zlato.

Srbija na Olimpijskim igrama 2020- Individualni sportovi

Boje Srbije u Tokiju braniće naš najbolji teniser, Novak Đoković. Njemu među trofejima nedostaje upravo zlato sa Olimpijskih igara. Bronzano odličje dobio je 2008., ali svakako zaslužuje više od toga. Na igrama u Riju iznenadio je sve ispavši već u prvom kolu, ali u Tokiju će ponovo pokušati da dođe do medalje.

https://www.instagram.com/p/B7LaleYHvLp/

Milica Mandić i Tijana Bogdanović predstavljaće nas u tekvondou. Za Olimpijske igre su se kvalifikovale osvajanjem medalja u Moskvi, na Gran priju. Ove lepotice tek treba da započnu sa ozbiljnijim pripremama za takmičenje koje će se održati tokom jula.

Plivači Čaba Silađiji i Sebastijan Saba već su osigurali učešće u Tokiju, kao i  plivačica Anja Crevar. Iako izuzetno mlada, ona je već imala prilike da učestvuje na ovoj manifestaciji. Podsećamo da se pre četiri godine Ana takmičila u Riju.

Ivana Španović mogla bi da u svoju bogatu kolekciju uvrsti još jedno olimpijsko odličje.

https://www.instagram.com/p/Bum5nvbnbik/

Davor Štefanek je iz Rija doneo zlato, a od njega i u Tokiju očekujemo vrhunski nastup.

U streljaštvu će nas predstavljati Zorana Arunović, Damir Mikec, Jasmina Milovanović, Milutin Stefanović i Sanja Vukašinović. Pored njih, nadamo se da ćemo gledati još neke od naših reprezentativaca koji tek treba da prođu kvalifikacije.

U narednom periodu saznaćemo ko će se još pridružiti našem olimpijskom timu. Svi sportisti saglasni su da je učešće na Olimpijskim igrama privilegija i da je to jedna od najvažnijih sportskih manifestacija na svetu. Srbija na Olimpijskim igrama 2020 u Tokiju svakako će imati čime da se pohvali!

Uz story.rs bićete u toku sa najnovijim vestima iz sveta sporta, mode i zabave.

Komentari (0)

Loading