Blog

Nega kože tokom izolacije

Nega kože tokom izolacije

Nega kože tokom izolacije na prvi pogled se čini kao pravi izazov. Sa početkom pandemije korona virusa, morali smo korigovati svoje higijenske navike. Često pranje ruku i dezinfekcija sredstvima na bazi alkohola doprineli su dermalnoj dehidrataciji i osećaju zatezanja kože. Perutanje, pucanje, svrab, a neretko i bol, takođe su nuspojave intenzivnijih dezinfekcionih mera.

Usled nošenja zaštitnih maski, iritacija i crvenilo kože lica su pojačani. I koža na rukama trpi, te se smežurava se prilikom dužeg nošenja gumanih rukavica.

Svakako, prelaz između zime i proleća sam po sebi je zahtevniji kada je u pitanju nega kože. Hladan vazduh i vetar inače negativno utiču na vlažnost epiderma. Ultravioletno sunčevo zračenje takođe je veoma štetno, a kod kuće se ne moramo uvek štititi kremama sa UVA protektivnim faktorom. Dakle, trenutna situacija ima i svojih dobrih strana – manje smo izloženi nepovoljnim atmosferskim prilikama i dermalnim oštećenjima.

Nega kože tokom izolacije – Domaći kozmetički tretmani

Iako u aktuelnoj pandemiji imamo možda više slobodnog vremena, teže je održavati kožu dubinski čistom i hidriranom. Kozmetički saloni ne rade, a prodavnice kozmetičkih proizvoda nemaju uobičajeno radno vreme. Tako nam trenutno nisu lako dostupni tretmani i preparati na koje smo navikli.

Dame koje su na vreme napravile „zalihe“ kozmetike koju uobičajeno koriste, ne moraju brinuti. One pak koje nisu spremne dočekale vanredno stanje, mogu biti kreativne i napraviti svoju kućnu spa-oazu.

Uz malo truda, licu i telu se može priuštiti kozmetički tretman kao u salonu. Namirnice koje imamo u kuhinji mogu nam u tome pomoći.

Blagi piling lica sitnim kukuruznim brašnom ili tela morskom solju može biti odlična priprema za tretman parenja kamilicom. Nakon parenja, na kožu je poželjno naneti hranljivu masku. Za suvu kožu, pogodne su maske od jogurta, žumanca, meda i banane, uz dodatak nekoliko kapi maslinovog ulja. Masnoj koži će takođe prijati med, ali i belance, limun, krastavac, šargarepa, badem i mleko.

Koliko je dobar „dermalni post“?

Možda nam se čini da će naša koža patiti ako na nju svakodnevno ne nanosimo losione i kreme. Ipak, verovatnije je da će joj prijati pauza. Kroz prirodne sastojke i domaće maske, koža će aktivirati svoje biološke mehanizme za regeneraciju.

Koža ima svoj autoregulacioni ciklus i s vremena na vreme je potrebno dozvoliti mu da nesmetano funkcioniše. Izbegavanjem kozmetičkih preparata, naročito onih koji sadrže štetne sastojke, poput parabena ili konzervansa, vrši se svojevrsna detoksikacija epidermisa.

Dakle, „dermalni post“ (eng. skin fasting) može biti vrlo koristan, a nekad zaista nije loše pustiti kožu da malo diše. I njoj je s vremena na vreme neophodan odmor, zar ne?

Međutim, osobe sa osetljivom ili problematičnom dermalnom strukturom moraju voditi računa i tokom izolacije. One ne smeju odstupati od svoje dnevne rutine redovnog čišćenja i nanošenja antibakterijskih losiona. Kako bi se sebum i akne držale pod kontrolom, lice se mora redovno čistiti blagim gelovima i hidrirati odgovarajućim preparatima. Diranje lica rukama svakako treba izbegavati, pogotovo tokom pandemije.

„Dermalni post“ je neophodno sprovoditi i u pogledu mobilnih uređaja, upozoravaju dermatolozi. Energetsko zračenje i plavo svetlo sa mobilnih telefona i tableta može delovati destruktivno na kožu. Znaci preranog starenja i pojava smeđih fleka samo su neki od loših efekata preterane upotrebe ovih elektronskih aparata.

Šta uključuje obavezna nega kože tokom izolacije?

Glavni savet koji dermatolozi daju jeste da se kreme sa zaštitnim faktorom nikako ne smeju izbegavati. Čak ni tokom kratkih izlazaka za vreme izolacije. Tada je preporučljivo i nošenje šešira sa širokim obodom.

Povremeni izlasci na terasu ili u dvorište mogu nam se učiniti bezazlenim. Međutim, vreme kada je dozvoljeno kretanje ujedno je period najjačeg sunčevog zračenja. Tada se mogu pojaviti fleke na licu, koje nije baš lako ukloniti.

Čak i rad za kompjuterom, pored prozora, može biti vreme kada se mogu pojaviti tragovi sunca. Osobe kod kojih je dermalna pigmentacija već nastupila, ujutru i uveče moraju nanositi kremu za posvetljivanje tamnih fleka.

Ohrabrujuća je činjenica da stručnjaci prognoziraju skoriji završetak pandemije i izlazak iz karantina. Čim se sve vrati u normalne tokove, kozmetički tretman i bogata hidrirajuća emulzija biće blagodet za svaku kožu. Naročito onu sklonu iritacijama i upalama. A, takvu nagradu i užitak zaista vredi čekati!

Komentari (1)

Loading
Maria

08:45 27.01.2021

Sve pohvale za dobro napisan tekst. Posebno jer ste nam ovdje nabrojali nekoliko prirodne namjernice (voće I povrće) koje na kraju sa redovnom upotrebom može pridonjeti da naša koža izgleda podmlađeno.