Blog

Biografija Darije Kisić Tepavčević će vas ostaviti bez daha: Detalji iz života jedne od najhrabrijih žena u Srbiji!

Biografija Darije Kisić Tepavčević će vas ostaviti bez daha: Detalji iz života jedne od najhrabrijih žena u Srbiji!

Darija Kisić Tepavčević biografija donosi mnoštvo podataka, vrednih divljenja.

Od početka godine svet se suočava sa najtežim zdravstvenim problemom u poslednjih 100 godina. Novootkriveni korona virus se iz Vuhana proširio na sve kontinente, poprimivši karakteristike pandemije.

Nažalost, 6. marta ova ozbiljna bolest stigla je i u našu zemlju. Da bi već naredne nedelje u Srbiji bilo proglašeno vanredno stanje. Svim medijima preovladavaju izveštaji o broju zaraženih i preminulih, kao i o merama zaštite, koje nam svakog dana donose eminentni stručnjaci iz oblasti epidemiologije, infektologije i pulmologije. Među brojnima članovima Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 posebno se izdvaja jedna dama.

Reč je o zamenici direktora Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, doktorki Dariji Kisić Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević - Biografija - Detinjstvo

Darija Kisić Tepavčević je rođena 20. avgusta 1975. godine u Sarajevu. Dolazi iz porodice akademskih građana. Otac Bogdan je elektroinženjer, koji je radni vek proveo u sarajevskom preduzeću “Energoinvest”. A majka Vesna je lekar, pedijatar. Upravo je ona bila uzor mladoj Dariji da izabere lekarski poziv. Dok se 3 godine mlađi brat opredelio za struku oca. Te je završio elektrotehnički fakultet.

U razgovorima, kao i u intervjuima, Darija Kisić Tepavčević uvek ističe da je “100 odsto Hercegovka”. Naime, Kisići potiču iz mesta Baljci, kraj Bileće. I porodica njena majke, Pašić je iz Hercegovine.

Poznata doktorka se rado seća detinjstva ispunjenog igrom, nestašlucima, pa i “obračunima sa bratom iza kuće”. Čak i danas, kada zbog poslovnih obaveza nema dovoljno slobodnog vremena, veći deo leta provodi u rodnoj Hercegovini.

Biografija Darije Kisić Tepavčević - Obrazovanje

Već od malih nogu Darija je pokazala da je vredno i pametno dete. Te uspehe koje je tokom školovanja, pa i u karijeri, nizala najbolji su dokaz njenog predanog rada i izuzetne posvećenosti.

Osnovnu školu “Slobodan Vuković” u Sarajevu završila je kao đak generacije. Školovanje je nastavila u Trećoj gimnaziji. Nažalost, sa 17 godina dočekao ju je rat i razdvajanje porodice. Ona i brat su se preselili u Bileću, kod očevih. Dok su roditelji ostali u Sarajevu.

U Bileći je Darija Kisić Tepavčević sa, takođe, odličnim uspehom završila treću i četvrtu godinu u bilećkom srednjoškolskom centru “Golub Kureš”. Tek nakon maturiranja porodica se ponovo našla na okupu. Da bi ubrzo spas od ratnih razanja potražili u Beogradu.

U glavnom gradu Srbije buduća doktorka je upisala Medicinski fakultet, koji je završila 2001. godine sa prosekom 9,60. S obzirom da je bila dobar student već naredne godine dobila je priliku da počne da radi kao asitent-pripravnik na predmetu Epidemiologija. Vrlo brzo uvidela je da joj rad sa studentima i naučna istraživanja prijaju. Pa je epidemilogiju izabrala za svoj životni poziv.

Godine 2006. na Medicinskom fakultetu u Beogradu je specijalizirala epidemiologiju. A zatim i doktorirala sa najvišim ocenama na temi “Prediktivna vrednost kvaliteta života u proceni ishoda bolesti kod bolesnika sa multiplom sklerozom”.

Iako ju je korona virus u Srbiji stavio u prvi plan, Darija Kisić Tepavčević je još ranije dokazala svoju stručnost.

Ova doktorka, profesor, a pre svega, vrhunski epidemiolog je autor više od sto naučnih radova iz oblasti epidemiologije, koji su objavljeni kako u domaćim tako i u stranim publikacijama.

Pre dve godine je odigrala važnu ulogu u borbi protiv epidemija malih boginja. Da bi, zasluženo, 2019. predstavljala Evropu na “Incijativi za globalnu eliminaciju malih boginja i rubele” koja je održana u Vašingtonu.

Darija Kisić Tepavčević - Biografija - Malo poznati podaci iz privatnog života

Uvek doterana, besprekornog stajlinga, doktorka Darija pleni svojim prelepim izgledom. Osim genetike, skladnu figuru duguje i dugodišnjem bavljenju umetičkim klizanjem.

Crtanje je bio još jedan talent u mladosti. Dok danas uživa u književnosti, posebno u delima domaćih klasičara poput Meše Selimovića, Ive Andrića i Mome Kapora.

Nastavite te čitate najtiražniji časopis u Srbiji - Story. Za vas uvek donosimo uvek sveže i uvek aktuelne vesti iz života poznatih. Pored toga, kod nas uvek možete pronaći najbolje beauty, lifestyle i modne savete.

Komentari (1)

Loading