Celebrity News

Tužne vesti: Preminuo slavni reditelj, otac Jovane Nikolić

Preminuo Božidar Nikolić, srpski i jugoslovenski snimatelj i direktor fotografije koji je sarađivao sa najvećim imenima naše kinematografije.

Tužne vesti: Preminuo slavni reditelj, otac Jovane Nikolić

U 79. godini  Božidar Nikolić je izgubio bitku za život usled komplikacija nastalim nakon preležanog korona virusa prošle godine.

Na početku svoje duge i plodonosne karijere je radio kao kamerman na televiziji tokom ’60-ih godina da bi krajem ’70-ih uplovio u filmske vode.

Božidar Nikolić je otac poznate pop pevačice Jovane Nikolić Mišković i Maše Karić.

Aktivno je učestvovao u stvaranju legendarnih filmova u SFRJ - "Ko to tamo peva", "Dečko koji obećava", "Maratonci trče počasni krug", "Balkanski špijun", "Profesionalac".

Slavni Bred Pit jednu od prvih uloga u karijeri odigrao je baš u Žikinom u filmu "Tamna strana Sunca" (The Dark Side of the Sun). Film je snimljen 1988, kao američka koprodukcija sa SFRJ i Kanadom, scenario su po priči Nikole Jovanovića napisali Endru Horton i Željko Mijanović, a u glumačkoj podeli su bili i Šeril Polak, Gaj Bojd, Milena Dravić, Sonja Savić, Stole Aranđelović...

youtube printscreen

 

Za film Beštije je 1978. dobio na filmskom festivalu u Puli Zlatnu arenu za kameru i 1985. za film Život je lep. Sa Dušanom Kovačevićem je podelio Veliku Zlatnu arenu za režiju filma Balkanski špijun.

Godine 2015. u Bitolju na svetskom festivalu direktora fotografije i kamermana dobio je nagradu za životno delo ’Zlatna kamera 300’ za doprinos savremenoj svetskoj filmskoj umetnosti. Bio je u jednom periodu i član je Regulatornog tela za elektronske medije i a on je i počasni član Asocijacije srpskih snimatelja.

Komentari (0)

Loading