Celebrity News

Penthaus Suzane Perić na Dorćolu ostaviće vas bez daha: Jedan detalj je posebno upečatljiv (FOTO)

Dom Suzane Perić smešten je na Dorćolu, u centru svih zbivanja, nadomak čuvene Skadarlije, stoga iako je rođena u Sarajevu, dok je lep period života provela u Diseldorfu, poznata dizajnerka sebe vidi i predstavlja kao istinsku Beograđanku.

Penthaus Suzane Perić na Dorćolu ostaviće vas bez daha: Jedan detalj je posebno upečatljiv (FOTO)

Tvrdi da niko ne zna Beograd kao ona i ističe da centar grada nije bio slučajan izbor jer je morala da bude blizu boemske četvrti, a i odranije je navikla da tu živi. Njena ćerka Tifani i ona pronašle su idealno ušuškano mesto u potkrovlju jedne stare zgrade koje su renovirale i učinile svojim domom.

- Kada me pitaju, uvek kažem da sam Beograđanka. Stvarno jesam, i to verovatno jedina koja govori ijekavicom. Ne zna niko kao ja kako šematski grad funkcioniše, kako najbolje opstati u Beogradu, kako osećati njegov duh. Osećala sam se i kao Diseldorfkinja dok sam tamo studirala, a svakako ne bežim ni od svog sarajevskog porekla, ali to nema veze s temom života u nekom gradu. Tako govorim i ćerki Tifani - ako budeš živela u drugom gradu, moraš da se prilagodiš njegovim pravilima i načinu življenja.

Pročitajte: Suzana Perić: Bila sam uplašena za život svog deteta

Petar Đorđević

 

Dom Suzane Perić dekorisan je moderno, ali kreatorka je uspela da u njemu sačuva stari beogradski duh.

- Neke moje drugarice imaju stanove sa starinskim nameštajem, mnogo knjiga i velikim bibliotekama, što je u duhu tradicije Beograda. Moji roditelji imaju veoma skupocene slike u svom domu, a verujem da ću u nekoj fazi i ja svoj urediti na isti način – priča kreatorka.

Petar Đorđević

 

Od čitavog stana, Suzana najviše voli da provodi vreme na terasi, posebno od aprila do septembra. U svojoj spavaćoj sobi čita i odmara se od svega. Umesto televizijskog ekrana, na zidu su slike Biljane Cincarević. Ovih dana čita knjigu Parižanka, ali tu je i neka ruska literatura. Kreatorka ističe da se ponekad ušuška kod ćerke Tifani, ali da im je dnevni boravak omiljena zona i da tamo često prospu jastuke po podu i onda tu sede.

- Tokom godina menjale smo koncepciju. Bilo je roze, pa potom belo, a sada opet dodajemo boje. Bitno mi je da izgleda pozitivno, otvoreno i da nije uštogljena atmosfera. U sterilnim stanovima nas dve ne funkcionišemo, imajući u vidu naš način života. Promena nam daje energiju pa mi nije problem da okrečim kuću ili promenim nameštaj. Naš način života zaista jeste fashion, nije kao da se pretvaramo pa kod kuće drugačije živimo, već stvarno jeste tako i ko god dođe kod nas, to može da vidi – tvrdi dizajnerka.

Petar Đorđević

 

Dom Suzane Perić odiše ženskom energijom, ali ona priznaje da nije glavni akter u njegovom uređivanju.

- U stilizovanju životnog prostora pomažu mi mama i sestra, pa čak i Tifani ima više smisla od mene za to. Ja imam osećaj za boje, ali ako one postave lampu na određeno mesto i kažu da je to dobro, ja stvarno shvatim da je to dobro. Nemam osećaj za enterijer jer ne pridajem značaj materijalnim stvarima. Jednom sam htela da sto antikvarne vrednosti ofarbam u belo, pa je tata rekao da ću upropastiti veoma skupu stvar. Ja sve gledam s kreativne strane, jedino mi je važno da to bude lepo i zato meni ne treba davati preskupe stvari – kaže Perićeva.

Petar Đorđević

 

Suzana nije slepi pratilac feng šui filozofije, ali prihvata neka njegova pravila.

- Verujem u protok energije. Recimo, ne mogu da zaspim ako su neka vrata ostala otvorena, pa čak i od ormana, već sve to moram da zatvorim. Sve mora da bude u ravni. S druge strane, ne poštujem strogo feng šui, jer je ipak osmišljen za neku drugu religiju, ali verujem u pozitivnu energiju. Sve stare i polomljene stvari izbacujem i menjam, jer mi ništa ne znače. Baš malopre mi je napukla jedna šoljica i ja sam je bacila. Šta ima veze, kupiću novu – kaže ona.

Petar Đorđević

 

Uspešnoj kreatorki ništa ne pada teško kada živi u gradu koji voli i kada je u centru svih zbivanja. Prijaju joj šetnje Kalemegdanom, kao i poseta muzejima. Često odlazi u Ulicu kralja Petra. Zna šta se dešavalo kod Pravnog fakulteta ili na Kosančićevom vencu, gde su pojedini slavni pisci sedeli i poznaje sve cake ovog grada. Tvrdi da u Beogradu postoje određena pravila ponašanja, da za sve postoji dres kod i propisan stil i to treba da slede njegove žiteljke.

- Beograđanke moraju da imaju dozu otmenosti, individualnosti, da budu zavodljive, ali ne na vulgaran, već na prefinjen način. One su tradicionalne, poštuju porodicu i čuvaju devojčicu u sebi. S kim god da pričate, pa bile to i starije beogradske dame, kod njih ćete primetiti da su sačuvale u sebi devojčicu. Mislim da je veoma lepo to što beogradske devojke poštuju običaje i pripadaju svom gradu. Kada pitate i najmoderniju devojku, ona će vam reći da se za Božić, Uskrs ili slavu trudi da bude kod kuće. Kada mi dođu drugarice iz Nemačke ili neke druge države, one zavide našim devojkama na tome što imaju – zaključuje Suzana.

Petar Đorđević

 

 

 

Komentari (0)

Loading