Celebrity News

Ćerka narodnog heroja i žena legende: Ova dama bez premca je majka Jovane Mišković i Maše Karić, njena životna priča je kao roman (FOTO)

Majka Jovane Mišković i udovica Božidara Nikolića iza sebe ima tešku životnu priču

Ćerka narodnog heroja i žena legende: Ova dama bez premca je majka Jovane Mišković i Maše Karić, njena životna priča je kao roman (FOTO)

Iako majka pevačice i supruga filmskog reditelja, Žana Rolović Nikolić u javnosti se gotovo nikada nije eksponirala. Danas je majka Jovane Mišković udovica, majka Maše i Jovane i baka četvoro unučadi. Zbog ljubavi koja je okružuje, ona sa lica ne skida široki osmeh, ipak, njeno srce prepuno je ožiljaka, a prvi od njih nastao je kada je izgubila oca.

 

 

Majka Jovane Mišković kroz suze se seća pokojnog oca

Naime, otac Žane Rolović, Vladimir, bio je ambasador SFRJ u Švedskoj, gde je ranjen, mučen i preminuo u strašnim mukama.

Ustaški zločinci Miro Barešić i Anđelko Brajković ranili su ga i zlostavljali 7. aprila 1971. - preminuo je osam dana kasnije u bolnici „Sveta Karolina".

Samo dva dana nakon ranjavanja, 9. aprila 1971. godine, predsednik SFRJ, Josip Broz Tito, odlikovao ga je za narodnog heroja.

- Čitavog života mi se vraćaju trenuci kada sam poslednji put bila sa ocem. Možda sam mogla da ga spasem - govorila je svojevremeno za "NEWSWEEK"

Sa ocem je majka Jovane Mišković bila izuzetno bliska, a njihov omiljeni ritual, bio je zajednički doručak.

- Videla sam u jednoj radnji prethodnog dana divnu haljinu. Molila sam ga da odemo prvo do grada, da je probam i kupim ako mi odgovara. 'Prodaće je, tata', rekla sam mu. 'Ajmo, tata, ma to je samo desetak minuta!' Ali on to jutro nije mogao da mi ugodi. Žurio je u ambasadu po neke papire, na sastanke, prethodnih dana je rekao mami da mora sutradan da putuje u Beograd. Nije bio dobre volje, mislio je čak i da bi mogli da ga opozovu. Stalno mislim: O bože, da smo svratili u grad - sigurno bih ga spasla - priča i otkriva da se njena porodica i danas pita kako su ubice ostale heroji sa spomenicima u rodnoj Hrvatskoj, a njena porodica bez konkretnog objašnjenja.

Pročitajte: Otkrivena porodična tajna! Deca Miroslava Miškovića na jednom mestu - Konačno otkriveno kakav odnos Ivana ima sa snajom Jovanom (FOTO)

 

 

- Ni naša porodica nema odgovore na sva ta pitanja. Znam samo da je moj otac stradao jer je eksplicitno, bez ikakvih uvijanja, ukazivao u depešama koje je slao u Beograd, SSIP (Saveznom sekretarijatu za inostrane poslove), CK (Centralnom komitetu) i Titu, na tešku povezanost ustaške emigracije u Švedskoj sa Maticom Hrvatske i tadašnjim hrvatskim rukovodiocima.

I danas sva ta pitanja muče Žanu, ali je odlučila da se u spomen svog oca posveti ćerkama i unucima i definitivno je mama i baka za poželeti.

 

 

 

Komentari (0)

Loading