Celebrity News

Luka Nikolić: Vreme je za MMA spektakl u Beogradu

Predsednik MMA saveza otkriva kakvi događaji očekuju ljubitelje ovog sporta u februaru u našoj prestonici i govori o ciljevima koje su zacrtali za budućnost

Luka Nikolić: Vreme je za MMA spektakl u Beogradu

Boško Karanović

Luka Nikolić, predsednik saveza MMA (mešovitih borilačkih veština), koji je svojevremeno svoju MMA karijeru gradio u Americi, ima ambiciozne planove što se tiče razvoja i promocije ovog popularnog sporta kod nas. Nekadašnji borac, koji je nastupao za matični klub “Car Dušan Silni”, borio se u SAD i Brazilu, i na novom zadatku pokazuje zavidne rezultate, a nama najpre govori o sportskim događajima koji ljubitelje MMA očekuju u februaru.
STORY : Možete li nam reći nešto više o predstojećem MMA Svetskom amaterskom prvenstvu za seniore i juniore u muškoj i ženskoj konkurenciji u “Štark areni”?
LUKA NIKOLIĆ : U saradnji s Međunarodnom federacijom mešovitih borilačkih veština (IMMAF) i promocijom "Brave CF", MMA savez Srbije i Beograd kao domaćin ugostiće prvi put u istoriji Svetski šampionat u ovom delu sveta. Od 2014. godine, domaćini svetskih šampionata bili su Sjedinjene Američke Države, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati, a ove godine Srbija će biti prva evropska država koja će organizovati Osmi svetski šampionat u amaterskom MMA.
STORY : Koliko će biti takmičara i takmičarki i iz koliko zemalja?
L. N. : Učešće će uzeti rekordan broj takmičara, više od 520 iz 62 zemlje sveta, što zaista govori u prilog tome koliko je ovaj sport zastupljen širom sveta i koliko je veliko interesovanje za njega i na amaterskoj sceni. Ako uporedimo prethodne dve godine šampionata, 2021. kada je učestvovao 421 takmičar i 2019. gde je učešće uzelo 318 takmičara, sigurno je da nas očekuje pravi spektakl u “Štark areni” od 11. februara.
STORY : Organizujete 18. februara i mečeve “BRAVE Combat Federation” – što je profesionalna MMA organizacija iz Bahreina. Možete li nam reći više o tom događaju i ko od naših domaćih zvezda nastupa u borbama?
L. N. : “Brave CF” je najbrže rastuća MMA promocija sa sedištem u Bahreinu, koju je 2016. osnovao šeik Halid bin Hamad al Kalifa, a koja je prethodne godine prvi put posetila Beograd u “Bel Expo” centru. Ova promocija je do sada organizovala 68 događaja širom sveta, te će ovaj u Beogradu biti 69. po redu na čijem će se fajt kardu naći neka srpska i regionalna imena. Kada pričamo o domaćim zvezdama, na ovom 69. izdanju “Bravea”, imaćemo prilike da vidimo Aleksandra Ilića "Džokera" protiv sjajnog poljskog borca Marćina Naruščke, zatim u drugoj borbi Ognjena Dimića protiv borca iz “American Top Teama”, inače i bivšeg borca “Bellatora”, Mahmuda Sebija. U borbi broj tri imaćemo prilike da gledamo sjajan meč u catchweight kategoriji našeg već dokazanog borca u “Brave” organizaciji, Borislava Nikolića koji će se boriti protiv francuskog borca iz Liona Janisa Gemurija, koji je do sada bio samo jednom poražen u karijeri. Borba broj četiri nam nosi još više uzbuđenja, jer se radi o mladom MMA borcu koji nas je do sada svaki put iznenađivao neverovatnom stendap i parternom tehnikom, pa ćemo tako gledati Denisa Jurakića protiv Abdulaha al Kahtanija. Nema promocije bez pravog regionalnog derbija, pa će peti susret te večeri doneti borbu srpskog borca Aleksandra Terzića, protiv borca iz Hrvatske Patrika Čelića. Publika će nakon pet godina u co-mainu, ponovo imati prilike da u Beogradu gleda jednog od naših najboljih teškaša Darka Stošića protiv već dokazanog šampiona ove organizacije Dagestanca Šamila Gazijeva. Glavni događaj večeri svakako će biti susret u lakoj katgoriji ruskog borca Kamila Magomedova i Abdisalama Kubaničbeka, kirgistanskog borca, koji će se boriti za titulu ove kategorije.

Boško Karanović

 

STORY : MMA spektakli su prava poslastica za sve ljubitelje ovog sporta, šta publiku očekuje u tom
smislu? Koje još inostrane zvezde nastupaju na događaju?

L. N. : Ako sudimo prema fajt kardu 69. izdanja “Bravea”, i ako pogledamo prethodne borbe svih boraca na ovom kardu, siguran sam da publika neće ostati ravnodušna.
STORY : Zbog čega je MMA najbrže rastući sport, čime objašnjavate toliku njegovu popularnost?
L. N. :
Razvoj ovog sporta nije krenuo uobičajenom putanjom. Svi sportovi su se razvijali postepeno kroz amaterski ka profesionalnom ciklusu. MMA je krenuo obrnutom putanjom. Od profesionalnih takmičenja koja su bila dobro organizovana i imala veliku medijsku pažnju, do puta ka razvoju amaterske scene. Mislim da je upravo ovakav redosled razvoja imao uticaj na to da sport stekne veliku popularnost. Gledajući profesionalce i svetla velike scene, razvijao se neki novi amater koji je maštao o tome da postane profesionalac. Mislim da je zato najbrže rastući.
STORY : Beograd će biti prvi grad u Evropi koji će organizovati i Svetsko amatersko prvenstvo u MMA i Brave event, koliko ste ponosni na tu činjenicu?
L. N. :
Ovo je zaista velika stvar za srpski MMA, za Beograd kao prestonicu i Srbiju kao evropsku državu. Imamo veliku podršku države, Ministarstva sporta, Vlade Republike Srbije, medija i ljubitelja MMA, jer je svima zajednički cilj da se predstavimo u što boljem svetlu. Uz adekvatnu podršku i iskustvo koje imamo, mislim da ćemo ponovo pokazati da smo uspešni organizatori i dobri domaćini. Uz toliku podršku i poverenje, moramo biti ponosni.
STORY : Da li očekujete i veliki broj turista koji zbog tih događaja žele da budu u našoj prestonici i da li će možda biti i nekih pratećih programa?
L. N. :
Sigurno je da se očekuje veliki priliv gostiju i turista, sudeći prema podacima koje nose prethodno organizovana prvenstva. Naše će biti da se potrudimo da na adekvatan način budu smešteni, da uživaju u borbama, da vide naš grad i da sve protekne u besprekornom redu. Što se pratećeg programa tiče, ono što sada možemo da otkrijemo jeste da publiku očekuje ceremonija otvaranja Svetskog prvenstva 11. februara u “Štark areni”, a nešto kasnije i otvoreni trening i "Meet & Greet" dan s našim najboljim svetskim MMA borcem Aleksandrom Rakićem. Ostalo neka bude tajna. Barem za sada.
STORY : Koji su vaši ciljevi u ovoj godini, a koji u narednih pet godina?
L. N. :
Nastavljamo da radimo na razvoju amaterske scene i generalno na omasovljavanju MMA koji mora da pokaže da je ravnopravan kao i svi drugi sportovi. Za to se borila cela borilačka zajednica širom sveta. U narednih pet godina borićemo se svakako za bolje uslove, radićemo na edukacijama, novim prilikama i platformama za amatere i profesionalce, jer oni čine ovaj sport velikim. Bez njih ovakva borba ne bi imala toliku važnost. To su naši ciljevi.

ULAZNICE ZA SVETSKO PRVENSTVO MOŽETE PRONAĆI OD 28. JANUARA

NA BILETARNICAMA ŠTARK ARENE I PREKO ONLINE PLATFORME EFINITY.RS
@EFINITY.APP, A ZA“BRAVE” ULAZNICE MOŽETE PORUČITI OVDE.

 

Komentari (0)

Loading