Celebrity News

Brzo, ukusno i sočno: Savršen recept za doručak ili večeru koji osvaja na prvi zalogaj

Brzo, ukusno i sočno: Savršen recept za doručak ili večeru koji osvaja na prvi zalogaj

Getty Images

Svako ko želi brz, ukusan i sočan zalogaj, sigurno će se oduševiti pica kiflicama - savršenim spojem dva omiljena ukusa.

Ove male rolnice idealne su kao doručak, večera ili užina, a njihova prednost je što se pripremaju brzo i jednostavno, dok ukusom podsećaju na pravu domaću picu.

Pročitajte: Recept Ane Kokić uspeva baš svima: Brzo, jednostavno i ukusno

Upravo zato, recept za pica kiflice postao je pravi hit u mnogim domaćinstvima i retko ko može da im odoli.

Sastojci za testo:

• 550 g brašna (možete kombinovati belo, integralno i spelta brašno)
• 1 kašičica soli
• 1 kašičica šećera
• 150 ml mleka
• 200 ml vode
• 1/2 kockice svežeg kvasca
• 40 ml maslinovog ulja

Getty Images

 

Sastojci za fil:

• 600 g sitnog ili narendanog punomasnog sira (mozzarella, kačkavalj ili sličan sir)
• 3–4 jajeta
• 1 vezica svežeg peršuna, sitno seckanog
• So i biber po ukusu
• Origano, beli luk u prahu i suvi bosiljak (po želji)
• 100 g sitno seckane šunke ili slanine 

Za premazivanje:

• 1 jaje

Priprema: 

Priprema počinje testom. U toplom mleku i vodi razmuti se kvasac sa malo šećera i ostavi nekoliko minuta da zapeni. U većoj činiji sjedini se brašno sa solju, pa se dodaju nadošli kvasac, maslinovo ulje i preostala tečnost. Laganim mešenjem dobija se glatko i mekano testo koje zatim treba da odstoji oko pola sata, dok ne udvostruči svoj volumen.

Getty Images

 

Dok testo miruje, priprema se fil. U činiji se mešaju sir, jaja i seckani peršun, a zatim dodaju začini poput origana, bosiljka i bibera. Oni koji vole intenzivniji ukus mogu ubaciti i šunku ili slaninu. Dobijena smesa treba da bude kremasta, ali dovoljno čvrsta da se lako rasporedi u kiflice.

Naraslo testo se deli na dva dela i svaki se rastanji u oblik kruga ili pravougaonika. Na površinu se stavlja fil, zatim se pažljivo urola i seče na manje komade. Svaka kiflica se ređa na pleh obložen papirom za pečenje, premazuje jajetom i ostavlja još desetak minuta da odmori.

Pečenje traje oko 25–30 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, dok kiflice ne postanu zlatno-smeđe i hrskave spolja, a ostanu mekane unutra.

Facebook printscreen

 

Najlepše su kada se posluže dok su još tople, uz čašu jogurta ili laganu salatu, ali su podjednako ukusne i kada se ohlade.

Brze, jednostavne i savršeno ukusne, pica kiflice su pravi primer kako da uz malo truda pripremite obrok koji će oduševiti sve vaše  ukućane. 

Komentari (0)

Loading