Celebrity News

Strogo moraju da paze šta pričaju: REČI koje članovi britanske kraljevske porodice NIKAKO NE SMEJU DA IZGOVARAJU

Strogo moraju da paze šta pričaju: REČI koje članovi britanske kraljevske porodice NIKAKO NE SMEJU DA IZGOVARAJU

story

Kejt Midlton i Megan Markl zbog svojih titula britanskih vojvotkinja morale su se odreći brojnih stvari koje su ranije mogle normalno raditi.

Osim brisanja privatnih profila na društvenim mrežama, modnih pravila kojih se moraju pridržavati i ponašanja na koje u javnosti moraju izrazito paziti, vojvotkinjama je, baš kao i ostalim članovima kraljevske porodice, zbog titule zabranjeno koristiti određene reči prilikom razgovora.

Ovih sedam reči članovi britanskog dvora ne smeju izgovarati:

1. Pardon

Iako se čini kao najprikladniji način za izvinjenje ili nekome staviti do znanja da niste čuli šta je rekao, članovi kraljevske porodice ne smeju je izgovarati, pa radije koriste reč izvinite.

2. Toalet

Reč francuskog porekla najčešće se upotrebljava i razumljiva je širom sveta, ali na dvoru ju je zabranjeno koristiti.

3. Parfem

Reći nekome na dvoru da mu se sviđa kako miriše u kraljevskoj porodici smatra se jezivim i neprikladnim. Tako vojvotkinje nikada neće reći da im se sviđa parfem neke osobe, već će upotrebiti samo reč miris.

4. Čaj

U Engleskoj ispijanje poslepodnevnog čaja deo je kulture, a Englezi najčešće "poziv na čaj" koriste kada nekoga žele pozvati na večeru. Ipak, na dvoru se taj izraz ne upotrebljava tako, već će reći "večera".

5. Dnevni boravak

Iako palata ima mnogo prostorija koje služe kao dnevni boravak, taj termin na dvoru se ne koristi. Kada žele nekome reći da idu u dnevni boravak, koriste izraz soba za crtanje ili soba za sedenje.

6. "Posh"

U engleskom jeziku reč "posh" označava otmenu osobu, ali na britanskom dvoru izbegavaju upotrebu tog izraza. Za nekoga će, tako, radije reći da je pametan nego otmen.

7. Desert

Kada ih uhvati želja za slatkim, članovi dvora retko će zatražiti desert. Umesto toga, upotrebiće reč "puding".