Celebrity News

Preminuo Ulaj, najveća ljubav Marine Abramović

Preminuo Ulaj, najveća ljubav Marine Abramović

Bivši muž Marine Abramović i njena najveća ljubav, Ulaj, preminuo je u 77. godini života!

Uticajni konceptualni umetnik Frank Uve Lajsipen, poznatiji kao Ulaj, preminuo je u Ljubljani u 77. godini posle duge i teške bolesti u noći između 1. i 2. marta, preneli su svetski mediji.

Frank Uve Lajsipen svetu poznatiji kao Ulaj je pored svog neprikosnovenog talenta imao još jednu važnu životnu ulogu. Bio je najveća ljubav naše najbolje umetnice, Marine Abramović. Njihova romansa trajala je 12 godina i sjajno su funkcionisali kao dugogodišnji životni saputnici i saradnici.

Njihov sudbinski susret desio se sedamdesetih godina. Funkcionisali su kao jedinka i umetničkom svetu podarili neke od najupamćenijih performansa. Na životnom putu koji su gradili sami susretali su se sa raznim usponima i padovima a s obzirom na to da su rođeni i istog datuma, 30. novembra, verovalo se da su kao dva vatrena znaka Zodijaka, bili potpuno identični.

Da život piše romane, tome posvedočio je i neobičan ljubavni rastanak Marine i Ulaja.

U kreiranju zajedničkog projekta koji je ovekovečio njihovu ljubav napravili su projekat rastanka - hodali su jedno prema drugom, svako sa svog kraja Kineskog zida. Nakon tri meseca hodanja na sredini oprostili su se jedno od drugog.

Ponovo su se sreli tek 2010. na Marininoj izložbi "Artist is present" koja se održala u MoMA-i, prenosi Kurir.

Marina Abramović: Zbog svog rada odrekla sam se porodice

Bivši muž Marine Abramović ostavio je neizbrisiv trag u njenom životu

Da prijateljstvu ne mora da dođe kraj kada nestane ljubav sasvim jasno dokazali su Marina Abramović i njen bivši muž Ulaj. Nakon prekida ljubavne veze, njih dvoje ostali su u dobim odnosima a čak su radili i na zajedničkom projektu. Kako pišu domaći i strani mediji, Marina i Ulaj planirali su da se ujedine i napišu memoare.  U ovoj knjizi želeli su da objave brojne detalje iz njihove veze koja je trajala 12 godina.

- Dok smo razgovarali, setio sam se da postoji jedna stvar koju nismo zajedno učinili, a to su memoari. Možda ćemo se sastati u avgustu na 10 dana ili dve nedelje kako bismo zajedno radili na rukopisu. Imamo mnogo neverovatnih priča o kojima većina ljudi ne zna, a smatram da zaslužuju pažnju - rekao je Ulaj tom prilikom.

Marina Abramović: Najpoznatija srpska umetnica planira da se sprži strujom od milion volti

Marina Abramović u septembru 2019. prvi put i Beogradu pokazala 21 godinu mlađeg partnera

Marina Abramović u devetom mesecu 2019. godine na jednoj od svojih važnijih izložbi „Čistač“ u razgovoru sa medijima otkrila neke dosad nepoznate detalje iz svog života a tada i predstavila svog mlađeg dečka, američkog biznismena, Toda Ekerta. 

– Nije zastrašujuće skočiti, ni poleteti. Možete skočiti sa oblakodera, ako želite. Opasnost počinje kada treba da dotaknete tlo. Pre 44 godine, kad sam napustila ovu zemlju, skočila sam. Letela sam sve vreme od tada. Danas osećam da počinjem da dotičem tlo. Topla dobrodošlica koju ste mi priredili ublažila je to što je moglo da bude katastrofalni pad – rekla je autorka o svom povratku u Beograd a zatim se osvrnula i na Toda.

Marina Abramović u Beogradu: Volela bih da mladi vide šta sam radila poslednjih pedeset godina života

– Nisam imala dece, normalan porodični život. Ja sam nomad, svake nedelje sam na nekom drugom meridijanu. Ko bi to mogao da izdrži? Postoji jedan čovek, viđamo se u hotelima, evo ga, kreće za 25 min za Njujork, a ja ostajem ovde. Zove se Tod…

Ovim pojavljivanjem, pričom i izložbom ostavila je neizbrisiv trag u srcima publike a o njenim autentičnim radovima priča se i dan danas.