Celebrity News

Marina Abramović se dirljivom porukom oprostila od Ulaja

Marina Abramović se dirljivom porukom oprostila od Ulaja

Svetski poznata umetnica Marina Abramović emotivnom porukom oprostila se od svoje najveće ljubavi i dugogodišnjeg saradnika Ulaja

Jedan od pionira performansa, umetnik Frank Uve Lajsipen, poznatiji kao Ulaj, preminuo je pre dva dana posle duge i teške bolesti u 77. godini u Ljubljani. Ulaj je, pored svog umetničkog rada bio poznat i kao najveća ljubav i dugogodišnji saradnik Marine Abramović sa kojom je izveo niz zajedničkih projekata od 1976. do 1988. godine. U vreme njihove najveće ljubavi i kreativnog zanosa, Ulaj i Abramović su o sebi govorili kao o „dvoglavom telu“, isto su se oblačili i ponašali poput blizanaca. Rođendan im je bio istog dana, 30. novembra.

Marina Abramović se nakon njegove smrti oglasila na Instagramu objavivši fotografiju čuvenog "Relation in Time" performansa uz dirljivu poruku.

- Sa velikom tugom sam primila vest o smrti mog prijatelja i bivšeg partnera Ulaja. Bio je izuzetan umetnik i ljudsko biće, i duboko će nam nedostajati. Na ovaj dan, utehu pruža činjenica da će njegova umetnost i zaostavština živeti večno - napisala je Marina.

Njihovi zajednički projekti ušli su u istoriju umetnosti, a svoj zajednički rad definisali su u manifestu "Povezani radovi: Umetnost življenja".

Rastali su se, naravno, performansom. Bio je to projekat „Ljubavnici: Hod po Velikom zidu“. Marina je tada počela kraj Žutog mora, Ulaj od pustinje Gobi. Danima su pešačili i sreli se na sredini Kineskog zida, zagrlili se i prekinuli svoj odnos, odlučivši da se više nikad neće videti.

Marina je na predavanju u Beogradu otkrila da je ovaj projekat trebalo da bude krunisan brakom. Međutim, dugo su čekali na potrebne dozvole od kineskih vlasti, u međuvremenu su se posvađali, ali su ipak "prošetali" Kineskim zidom, kako bi na svoju ljubav stavili tačku.

Pored čvrstog obećanja da se više neće videti, ipak su sreli su se kada je Marina u okviru svoje retrospektive u njujorškom muzeju MoMA 2010. izvela "The artist is present". On se tada pojavio na performansu i bio je jedini sa kojim je umetnica imala fizički dodir. Ovaj susret je zabeležen i u dokumentarnom filmu Metjua Ejkersa.

Ulaj iz zdravstvenih razloga nije mogao da prisustvuje nedavno održanoj retrospektivnoj izložbi "Čistač" u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, na kojoj je bio prikazan i deo Marininog i njegovog stvaralačkog opusa koji su stvarali tokom dve decenije zajedničkog života, istražujući granice ljudske izdržljivosti.

Marina Abramović u Beogradu: Volela bih da mladi vide šta sam radila poslednjih pedeset godina života

Ipak, zajednički projekti para bili su predmet spora posle raskida. Ulaj je rekao da je Marini prodao svoju fizičku arhivu i određena prava, uz mogućnost da dobije 20 odsto prihoda koje ona ostvari, i da bude obavešten o prodajama ili reprodukcijama. U intervjuu za "Gardijan", Ulaj je rekao da je Marina taj ugovor prekršila, zbog čega ju je tužio sudu.

- Sve što želim je da na svaka tri meseca dobijem izveštaj o delima, i svoj procenat. I da se moje ime pomene uz moja dela. Marina ga namerno izostavlja i time želi da me obriše iz istorije umetnosti - rekao je on tada.

Sudski postupak u vezi sa prihodom od prodaje reprodukcija zajedničkih radova završen je 2016. presudom holandskog suda u korist Ulaja. Taj proces je Ulaj opisao kao "neprijatan i stresan", a čak ga uporedio sa svojom borbom protiv kancera.

- Moja borba sa kancerom je agesivno pretila mom životu, a pravna bitka sa (Marinom) Abramović je pretila mojoj egzistenciji - rekao je Ulaj, prokomentarišući da je sudska odluka fer i da odgovara istini.

Marina Abramović: Zbog svog rada odrekla sam se porodice

Da prijateljstvu i pored problema ne mora da dođe kraj pokazali su Marina Abramović i Ulaj. Oni su, čak, planirali da se ujedine i napišu memoare. U toj knjizi su želeli da objave brojne detalje iz njihove veze koja je trajala 12 godina.

– Dok smo razgovarali, setio sam se da postoji jedna stvar koju nismo zajedno učinili, a to su memoari. Možda ćemo se sastati u avgustu na 10 dana ili dve nedelje kako bismo zajedno radili na rukopisu. Imamo mnogo neverovatnih priča o kojima većina ljudi ne zna, a smatram da zaslužuju pažnju – rekao je jednom prilikom Ulaj.

Marina Abramović: Sloveni su nostalgični, stalno razmišljaju o “boljoj” prošlosti

Ulaj je tokom svog samostalnog rada eksperimentisao sa različitim oblastima vizuelnih umetnosti, koristeći svoj polaroid i često insistirajući da publika učestvuje u njegovim radovima. Velika Ulajeva izložba najavljena je u Stedelijk muzeju u Amsterdamu za kraj 2020. godine. Ovaj muzej već poseduje 20 njegovih radova, uključujući fotografske serije napravljene u saradnji sa Marinom Abramović.