Celebrity News

Eliksir mladosti: Ceđenja ulja odličan temelj u ishrani kože

Eliksir mladosti: Ceđenja ulja odličan temelj u ishrani kože

Bogatstvo prirodne kozmetike ogleda se u dragocenim hranljivim sastojcima pa hladno presovana ulja mogu da budu odličan temelj u ishrani kože, bilo da je ona suva, masna ili zrela

Mnoge dame ne vole prirodna ulja jer smatraju da će posle njihovog nanošenja koža biti masna i sjajna. Ne mora da bude tako ako nađete pravo ulje za svoj tip kože. Osim toga, ulja moraju biti kvalitetna, a to znači hladno ceđena.

To podrazumeva da se u procesu dobijanja ulja biljni materijal ne izlaže temperaturama višim 60–65 stepeni Celzijusa jer se tada oštećuju molekuli ulja i vitamini koji se nalaze u njima. Prednost korišćenja prirodne kozmetike ogleda se u tome što se koriste sastojci slični dermisu, dok se u klasičnoj kozmetici kao baza najčešće koriste naftni derivati, poput parafina i vazelina. Takođe, u komercijalnoj kozmetici često je neizbežan sastojak konzervans, koji može da iritira osobe s osetljivom kožom i deluje kao alergen.

Pročitajte: Letnja šminka – igra jarkih boja i tankih linija, usudite se!

Za masnu kožu

Preporučuje se jojobino ulje koje sadrži mnoge važne nutrijente, kao što je snažan antioksidant vitamin E, zatim kompleks B-vitamina, minerale hrom, bakar, silicijum, jod i cink.

Jojobino ulje po hemijskom sastavu slično je sebumu kože i kada se nanese, formira tanki nemasni sloj. On je delomično propustljiv i omogućava disanje kože i kontrolu njene vlažnosti. Reguliše lučenje sebuma, ne začepljuje pore, a istovremeno hidratizuje suve delove lica. Brzo se upija i posle nanošenja koža postaje baršunasta. Zbog velikog sadržaja joda, jojoba ima i antimikrobno delovanje kojim sprečava razvoj bakterija i gljivica na koži. Tako na problematičnu kožu s aknama može delovati na dva načina – smanjuje stvaranje sebuma i štiti kožu od štetnih bakterija.

Za suvu kožu

Ulje od koštice kajsije idealno je za dehidriranu i zrelu kožu. Vraća joj vlažnost, pruža intenzivnu negu i ishranu, i štiti od loših spoljnih uticaja. U sastavu ima oleinsku, linolnu, palmitinsku, stearinsku i palmitoleinsku kiselinu. Obnavlja ćelije kože i aktivira njihov metabolizam.

Dobro se apsorbuje i ne stvara osećaj masnoće. Čest je sastojak najskupljih kozmetičkih preparata, koji ga sadrže u vrlo maloj količini. Preporučuje se za negu kože ženama od 20 do 40 godina.

Pročitajte: Ultimativni vodič za šminkanje - Evo kako uspešno da nanesete ajlajner!

Za zrelu kožu

Ulje od ploda divlje ruže pruža sve prednosti retinola, ali bez nuspojava koje se obično dešavaju kod proizvoda koji sadrže ovu kiselinu. Hijaluronska kiselina se nalazi u ovom ulju u svom prirodnom stanju. Bogato je i nezasićenim masnim kiselinama koje smanjuju mrlje od pigmentacije i deluju protiv dubokih bora. Sadrži i vitamin E koji sprečava starenje, ubrzava obnavljanje kože, pogotovo posle izlaganja UV zracima. Odlično deluje na uklanjanje strija, ožiljaka, staračkih pega i ekcema. Podstiče hidrataciju i revitalizaciju kože, povećava elastičnost i stimuše stvaranje kolagena.

Komentari (0)

Loading