Celebrity News

Stroga pravila: Zašto deca preslatke princeze Šarlot nikad neće imati kraljevsku titulu

Autor: | 12/10/2017

Stroga pravila: Zašto deca preslatke princeze Šarlot nikad neće imati kraljevsku titulu

Drugo dete britanskog princa Vilijama i vojvotkinje Kejt Midlton, princeza Šarlot, miljenica je javnosti, ali i cele kraljevske porodice. Iako se trenutno ne brine o tome, kada malo poraste shvatiće da njen stariji brat, princ Džordž, ima više povlastica nego ona.

Iako su oboje službeno pripadnici kraljevske porodice i imaju titule princeza i princ, razlike između dvogodišnje Šarlot i dve godine starijeg Džordža već su sada jasno definisane, navodi tportal.hr.

Dok je maleni princ treći po redu za krunu, odmah nakon svoga oca Vilijama, princeza je četvrta po redu. Ali ni to joj ne daje pravo na neke od povlastica koje ima njen brat.

Prema stogodišnjim pravilima koja se poštuju unutar britanske monarhije, jedino muški naslednici odnosno prinčevi prosleđuju titulu svom potomstvu. To znači da deca princeze Šarlot neće imati službenu titulu, dok će je imati deca princa Džordža.

Jedini slučaj u kojem to pravilo ne vredi bio bi da princeza zaista jednoga dana nasledi titulu kraljice, što je malo očigledno, s obzirom na brojne u redu pre nje.

Slučaj prestanka prenošenja titule dogodio se i u slučaju princeze Ane, jedine ćerke kraljice Elizabete II, jer njena deca Zara Tindal i Petar Filips nemaju nikakve kraljevske oznake ispred svog imena iako su prvi rođaci princa Vilijama i Harija.

Uz ćerku Anu, kraljica još ima tri sina, princa Čarlsa, Andreja i Edvarda, i svi njihovi potomci ponosno nose titule prinčeva ili princeza.

Ipak, uprkos strogim pravilima, izuzetak postoji, jer na lično insistiranje bilo koji član kraljevske porodice može kraljicu zamoliti za titulu, na koju ona vrlo često i pristaje.

Iako je titule ponudila i unucima svoje jedine kćerke, princeze Ane, oni su to odbili, navodi tportal.hr.