Celebrity News

Jelena Veljača pružila podršku mladim glumicama: Milena i Iva su heroine

Poznata hrvatska glumica Jelena Veljača pružila podršku mladim glumicama Mileni Radulović i Ivi Ilinčić

Jelena Veljača pružila podršku mladim glumicama: Milena i Iva su heroine

Poznata hrvatska glumica Jelena Veljača je povodom istupanja u javnost mladih glumica Milene Radulović i Ive Ilinčić i otkrivanja da su pretrpele seksualno zlostavljanje od strane poznatog učitelja glume Miroslava Mike Aleksić, istakla da su njene mlade koleginice heroine.

- Na ovim našim prostorima smo generacijama učeni da sve neprijatne i teške situacije koje nam se dogode guramo pod tepih. Veoma je teško javno reći da ste pretrpeli seksualno nasilje i mlade koleginice iz Srbije, Milena i Iva, kao i druge devojke koje su se ohrabrile da progovore, su za mene heroine. One su uspešne, mlade žene koje su mogle da odluče da sva ta iskustva potisnu i smognu snage da nastave dalje. Ali, odlučile su da javno istupe i spreče da se nešto slično desi drugima. Pokrenule su val i hvala im na tome – kazala je popularna hrvatska glumica Jelena Veljača u uključenju iz svog doma u Zagrebu u emisiju „Kec na jedanaest“ na K1 televiziji. 

Pročitajte: Zašto je Milena Radulović krila strašnu tajnu punih 9 godina, ovo je odgovor!

 


Komentarišući slučaj od pre nekoliko meseci, a u vezi sa javnim istupom naše glumice Danijele Štajnfeld koja je kazala da je silovao moćnik iz filmske industrije, Veljača je kazala da je i ona, takođe, uradila mnogo na ohrabrivanju žrtava da nasilje i nasilnike prijave, ali da je izostao epilog ove priče. 

 


- Danijela nije imenovala svog zlostavljača, i tako je ostavila prostor da ova strašna priča ne dobije epilog, da nasilnik ostane na slobodi. Naravno, svako ima pravo i svoje razloge da ne obelodani ime nasilnika i to svi moramo da poštujemo. Teško je prisetiti se traume i mnoge žrtve odbijaju da se retraumatizuju. Verujem da bismo svi voleli da svaki nasilnik završi u zatvoru i dobije zasluženu kaznu za svoja nedela, ali moramo poštovati osobe koje su pretpele nasilje, ali koje toga ne žele da se sećaju ili koje odluče da tu stvar ne isteraju do kraja – kazala je Jelena. 

Kako bi se promenila svest ljudi o ovom važnom i strašnom pitanju, koje je kako je istakla Veljača veoma prisutno u glumačkoj branši, potrebno je vreme ali smatra da se „Me too“ pokret aktivirao u regionu. 

Pročitajte: Istina oslobađa, Iva Ilinčić progovorila: Stidela sam se zato što me je Mika zlostavljao

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

I Iva Ilinčić (24) glumica Beogradskog dramskog pozorišta prijavila je čuvenog nastavnika glume Miroslava Miku Aleksića (68).

 

- Patrijarhalna društva se teško menjaju i za to je potrebno vreme, ali ako slučaj Milene, Ive i devojaka koje su prijavile nasilje u slučaju ovog učitelja glume, dovede do toga da počnemo da razgovaramo sa našom decom, naročito ženskom, i ako počnemo da o ovoj temi govorimo na drugačiji način – već smo mnogo uradili. Rana edukacija dece i otvoren razgovor sa decom o ovoj temi je ključan kao prvi i osnovni korak. Moja ćerka je još mala, ima pet i po godina, ali već sam sa njom razgovarala o tome da niko ne sme da dira njeno telo. Za neki ozbiljniji razgovor o seksualnosti je još rano, ali čim dođe vreme za to razgovaraćemo i na tu temu. 


Na pitanje Aleksandre i Boška šta je sve seksualno uznemiravanje i nasilje, jer to ni slučajno nije samo njegov najteži oblik – silovanje, Jelena je naglasila: 

printscreen

 


- Svaki fizički dodir bez odobrenja, verbalna ucena, dobacivanje i ponižavanje u seksualnom kontekstu, aluzije na seks ili komentarisanje nečijih grudi ili zadnjice – sve je to seksualno nasilje i nedopustivo je – naglasila je poznata glumica.

 

 

Komentari (0)

Loading