Celebrity News

Natali Portman o skandalu u Holivudu: Nisu seksualni napadi jedini način da nekoga ponizite, upropastite, povredite

Natali Portman o skandalu u Holivudu: Nisu seksualni napadi jedini način da nekoga ponizite, upropastite, povredite

Dok se u Holivudu i dalje ne stišava "oluja" koju je pokrenuo slučaj producenta Harvija Vajnštajna, i iz dana u dan čujemo nove optužbe uperene ka moćnim i poznatim muškarcima iz različitih javnih sfera, još jedna dama se oglasila povodom seksualnih napada nad ženama koji tek sada bivaju razotkriveni.

O toksičnom seksizmu koji nije samo "bolest" Holivuda već kompletnog sveta, oskarovka i jedna od najlepših glumica na svetu Natali Portman progovorila je vrlo direktno i otvoreno, otkrivši kako je u početku kada je čula za Harvij bila srećna što sa njim nije imala nikakav sličan susret, ali da se istovremeno podsetila koliko je takvih nepristojnih i nedoličnih situacija imala u svojoj više nego uspešnoj karijeri:

- Kada je sve krenulo polako da se odmotava i otkriva, pomislila sam kako sam srećna što nikada nisam bila u nekoj takvoj situaciji. Ali onda mi je prošlo kroz glavu 'ok, nikada nisi bila seksualno napadnuta ali koliko si puta bila osramoćena, diskrimisana i verbalno napadnuta do sada?' - otkrila je glumica u razgovoru za Vulture.

- Tada sam shvatila kako ja nemam jednu priču da podelim, već 100 priča! Toliko situacija i priča koje uzimamo zdravo za gotovo ili kao 'pa to je normalno u našem poslu' ili 'nije to ništa strašno'. Upravo zbog toga, mnogo stvari koje nisu normalne prolaze, dopuštene su ili potisnute. Nisu seksualni napadi jedini način da nekoga ponizite, upropastite, povredite.

Na pitanje da li može bar jednu priču od tih sto da podeli Natalie je odgovorila:

- Sećam se kada sam bila na jednom razgovoru za jednu ulogu i producent mi je ponudio da sa njegovim privatnim avionom odemo na jedan kraći put. I ok, bilo mi je neobično ali nisam videla ništa loše dok nisam došla i primetila kako u avionu nema nikoga i kako je na sred aviona prostran ogroman bračni krevet. Ništa se nije desilo jer sam odmah rekla kako se ne osećam prijatno. On je to ispoštovao, nije insistirao niti me prisilio da se ukrcam, samo sam otišla. Ali složićete se kako to nije bilo u redu! Bila sam preplašena i srećom pa sam se snašla. Međutim, uvek imam na umu kako smo mi žene stalno preplašene. Kada se vraćamo kući same, po noći, nijedna od nas nije opuštena. Pitajte muškarce da li su se oni nekada uveče uplašili što se vraćaju sami mračnim, praznim ulicama.

Portman je takođe rekla kako razume zašto su žene toliko ćutale o napadima i nedoličnim ponašanjima Vajnštajna, Luisa C.K. i ostalih muškaraca.

- Uglavnom kada snimate neki film, vi ste jedina žena na setu. Retki su slučajevi kada imate neku koleginicu koja je zajedno sa vama na setu. Žene su tu, ali one su šminkerke, frizerke, dame koje su odgovorne za garderobu. Vi ste prepušteni sebi i to mnogi muškarci mogu da iskoriste. Kao da ste strareški odvojeni od drugih žena, ne bi li ćutali. S druge strane ljudi ne vole da pričaju o nečemu što ih podseća na taj trenutak, misle ako ćute neće se ponovoti, biće kao da je zaboravljeno, kao da se nije ni desilo. Ali nije to samo svojstveno Holivudu. Čula sam iskustva mnogih advokatica, ekonomistkinja, spisateljica.