Celebrity News

Rade Šerbedžija dobitnik prestižne nagrade Filmskog festivala u Trstu

Autor: | 18/01/2018

Rade Šerbedžija dobitnik prestižne nagrade Filmskog festivala u Trstu

Specijalna nagrada Filmskog festivala u Trstu, Zvezda istoka ove godine ide u ruke slavnog jugoslovenskog glumca, pisca, reditelja, pesnika Radeta Šerbedžije.

Filmski festival u Trstu ovo priznanje dodeljuje treći put zaredom za izražajan karakter u filmskoj industriji, koji kroz svoj rad doprinosi sastavljanju mostova između istoka i zapada.

Prema rečima Fabrisija Grosolija i Nikilete Romeo, direktora 29. izdanja filmske smotre u Trstu, nakon dve izuzetne glumice koje su nagradili na red je došao Rade Šerbedžija.

- Moniku Beluči i Irenu Jakob smo sa velikim zadovoljstvom darovali nagradom Zvezda sa istoka. Šerbedžija je među najpopularnijim glumcima i najsvestranijim ličnostima. On je umetnički stvarao na prostoru nekadašnje Jugoslavije, u Italiji… sarađivao sa vrhunskim rediteljima kakvi su Stenli Kjubrik i Džon Vu. Nagrada je pripala Radetu Šerbedžiji ne samo zbog njegovog umetničkog angažmana već i zbog njegovog zalaganja za civilno društvo i beskompromisnom suprostavljanju ratu - navodi se u sapštenju direktora festivala u Trstu.

Filmski festival u Trstu biće održan od 19. do 28. januara.

Nagrada Zvezda sa istoka biće dodeljena Radetu Šerbedžiji 20. januara u pozorištu Miela u Trstu.