Celebrity News

Nebojša Glogovac ispraćen petnaestominutnim aplauzom: Zbogom najtalentovaniji prijatelju!

Nebojša Glogovac ispraćen petnaestominutnim aplauzom: Zbogom najtalentovaniji prijatelju!

Poslednji pozdrav velikom glumcu i čoveku.

Povodom smrti jednog od najtalentovanijih srpskih glumaca Nebojše Glogovca u Jugoslovenskom dramskom pozorištu održan je komemorativni skup kome su prisustvale broje kolege, prijatelji i članovi porodice prerano preminulog glumca.

U prvom redu na komemoraciji sedeli su članovi porodice Nebojše Glogovca, a od brojnih kolega komemoraciji prisustvuju Gordan Kičić, Danica Maksimović, Vesna Čipčić, Tanja Bošković, Aleksandar Berček, Dragan Bjelogrlić, Radoš Bajić, Nikola Ristanovski, Voja Brajović...

Među okupljenima je bio i Vasil Hadžimanov, naš proslavljeni džez pijanista, ministar kulture Vladan Vukosavljević i mnogi drugi.

Na video binu na sceni je glumčeva slika. Komemoracija je počela snimkom scene iz pozorišnog komada Hamlet u kojoj je maestralni Glogovac igrao glavnu ulogu. Nakon toga, minutom ćutanja odata je pošta velikom čoveku i glumcu.

- Bila je radost i privilegija biti tvoj prijatelj. Hvala ti na svemu - rekla je direktorka JDP-a Tamara Vučkvić Manojlović.

- Upoznao sam ga kad je bio momak. On je imao šta da kaže. I njegovom rastu nije bilo kraja. Svaki put je bio nov i neponoljiv. Rastao je sve dok ga ta prokleta bolest nije zaustavila. Ja to ne razumem. Nije se našla grupa koja će toj bolesti da kaže stop....Otišao si mlad, mlađi nego ikada. Ostalo je nama da molimo boga da ti nađe tihi kutak u kome će s odsanjati svoj san. Zbogom - rekao je pozorišni reditelj Dejan Mijač.

Sa pozornice na kojoj je Glogovac odigrao neke od svojih najboljih uloga pročitano je pismo Slobodana Bukovskog.

- Prvi put sam ga video na prvoj probi za predstavu `Bure baruta`. Upitah ga na probi: `Glogovac hoće li uskoro da pristigne i gluma?`..... Ostavljao je svuda duboki trag. Njegovo napajanje životom bilo je od ljudi van pozorišta. Lako se davao na probama. Bez velikog napora. Imao je otvorenost ka svetu, njegov odlazak je pomerio zgradu JDP. Otvorila se velika rupa. Sada drži kormilo koje više ne služi svrsi. Nismo stigli ni da ti mahnemo - stoji u pismu Slobodana Bukovskog.

Opraštajući se od jednog od najtalentovanijih glumaca na ovim prostorima, reditelj Srđan Dragojević rekao je:

- Pred Novu godinu smo dogovarali novi film. Rekao sam mu da je najbolji glumac koga znam. Njegov talenat je bio satkan od istine, njegova istina je bila njegova duboka glumačka tajna. Veliki čovek koji je razumeo svet i imao svoju istinu o tom svetu. Za mene je bio najbolji glumac. Zbogom najtalentovaniji prijatelju.

Nakon dirljivih govora, prisutni su se podsetili likova koje je Glogovac tumačio u filmovima "Kolpka", "Hadersfild", zatim "Ubistvo s predumišljajem"...

- Dostigao je najveće glumačko umeće. A ovo je najbolje izgovorio: "Sa mnom je opasno voleti. Ja nikad ne zaboravljam. Sa mnom je čudno čak i umreti jer ja, ja se ne završavam - rekao je na komemorativnom skupu Voja Brajović.

Od Glogovca su se dirljivim govorima oprostile i njegove kolega sa klase.

- Na našoj klasi bilo je samo pitanje koliko ćes daleko stići. Dostigao si nebeske visine. Ali nismo slutili da će biti ovako kratko. Kad pomislimo koliko zagrljaja nas lišavaš, imamo pravo da kažemo da nije fer - rekla je Nataša Ninković.

- Stari moj sve mi nedostaje, naša nostalgija budućih čutanja. U koje nebo da gledam, s kim da ga gledam. Sam si, sam sam kume moj - rekao je Vojin Ćetković.

Nakon čuvene scene iz predstave "Hamlet" u kojoj Glogovac izgovara "Umreti, spavati, možda sanjati...", glumci Jugoslovenskog dramskog pozorišta u kome je Glogovac igrao od 1996. godine izašli su na scenu.

Nakon toga usledio je gromoglasan aplauz koji je trajao više od 15 minuta, kojim su se prisutni oprostili od jednog od najtalentovanijih glumaca na ovim prostorima Nebojše Glogovca.

Velika gužva bila je i ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a u holu pozorišta, koji je ispunio veliki broj građana. Svi su s tugom u očima čekali da se upišu u Knjigu žalosti.

Veliki srpski glumac Nebojša Glogovac preminuo je u petak, 9. februara na pulmologiji Kliničkog centra Srbije u Beogradu, posle kratke i teške bolesti, u četrdeset devetoj godini.

Glogovac će biti sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Opelo u Crkvi Sv. Nikole počinje u 14 časova.