Celebrity News

Večeras u Londonu dodela filmskih nagrada BAFTA

Autor: | 18/02/2018

Večeras u Londonu dodela filmskih nagrada BAFTA

Nagrade britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA) biće uručene večeras u Londonu, u atmosferi koja će biti obeležena seksualnim skandalom u filmskoj industriji, dok je favorit za nagradu film "The Shape of Water" meksičkog reditelja Giljerma del Toroa, javila je agencija AFP.

Mnoge zvezde doći će večeras na ceremoniju odevene u crno u znak protesta zbog skandala koji je izbio u oktobru 2017. kada je nekoliko desetina žena optužilo američkog producenta Harvija Vajnštajna za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

Britanska akademija bila je ove godine na meti kritika jer je najviše nominacija u prestižnim kategorijama dala muškarcima i filmovima muških reditelja.

Ceremoniju koja će biti održana u koncertnoj hali Rojal Albert u Londonu, vodiće britanska glumica Džoana Lamli, koja se proslavila u televizijskoj špijunskoj seriji "The Avengers" '80-tih godina, a tokom karijere je dobila dve nagrade BAFTA.

Favoriti za nagrade ove godine su filmovi "Oblik vode" sa 12, i ostvarenje Denisa Vilneva "Bade Runner 2049" sa osam nominacija.

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America - PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America - DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelj ko bi mogao da osvoji prestižnog Oskara, čija je dodela 4. marta u Los Anđelesu.

BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umetnici, uključujući Dejvida Lina, Kerola Rida, Aleksandra Kordu i Lorensa Olivijea. Cilj organizacije bio je jačanje filmske industrije koja je oslabila posle Drugog svetskog rata.

Akademija se 1958. godine spojila s organizacijom televizijskih reditelja i producenata (The Guild of Television Producers and Directors) da bi 1976. konačno postala BAFTA, Britanska akademija za filmsku i televizijsku umetnost.

Sama nagrada ima oblik bronzane maske po uzoru na pozorište. BAFTA danas broji oko 6.500 članova i finansira se putem pretplata, individualnih donacija i različitih fondacija i partnerstava.