Celebrity News

Sve je spremno za dodelu Oskara, ali svi i dalje bruje o ove dve sramotne stvari

Autor: | 04/03/2018

Sve je spremno za dodelu Oskara, ali svi i dalje bruje o ove dve sramotne stvari

Holivud se uveliko priprema za dodelu Oskara u senci afere "Vajnštajn". Akademija filmske umetnosti i nauke koja dodeljuje prestižne kipove, pod pritiskom je gafa s prošlogodišnje svečanosti, kada je greškom film "La La Land" proglašen najboljim - umesto "Mesečine".

Jubilarnu 90. svečanost dodele nagrada i ove će godine, drugi put zaredom, voditi američki komičar Đimi Kimel.

- Nikada nije bilo toliko neizvesnosti u utrci za najbolji film. Rekao bih da su četiri ozbiljna kandidata za ovogodišnjeg Oskara u toj kategoriji - kaže za časopis Variety Tim Grej, jedna od odgovornih osoba za dodelu prestižnih nagrada.

Večeras dodela Oskara: Evo šta se nalazi u vrećicama koje će dobiti svi nominovani

Prema pisanju specijalizovane internetske stranice goldderby.com, ovogodišnji favorit je film "Tri plakata izvan grada". Ima sedam nominacija, među kojima i onu za najbolju glavnu žensku ulogu koju je ostvarila Frences MekDorman kao i za najbolju sporednu mušku, gde je nominovan Sem Rokvel.

Osim nje, u kategoriji najboljih ženskih uloga nominovane su Seli Houkins u filmu "Obliku vode", Mergot Robi za ulogu u filmu "Ja, Tonya", Seori Ronan za "Lady Bird" i Meril Strip za ulogu u filmu "Novine".

Velika konkurencija filmu "Tri plakata izvan grada" je SF film reditelja Giljerma del Tora "Oblik vode", koji je prikupio najviše, čak 13 nominacija.

"Tri plakata izvan grada" osvojio je Zlatni globus za najbolju dramu, a komična drama "Lady Bird" za najbolju komediju ili mjuzikl, dok je "Oblik vode" slavio na dodeli nagrada kritičara

Del Toro, reditelj filma koji je pobedio na Venecijanskom filmskom festivalu, nagrađen je za režiju i na dodeli Zlatnih globusa, a dobio je i priznanje kritičara. Film govori o ljubavi neme žene i neobičnog stvorenja. Kritičari kažu da je ova romantična i neobična fantazija nešto potpuno novo u filmskoj industriji.

Veliku mu konkurenciju predstavlja film "Dunkirk", drama rađena po istorijskom događaju s osam nominacija. Filmska priča govori o problemima s kojima se susreću savezničke snage koje su na uskom pojasu uz more opkolili nacisti 1940. godine.

Posebnu pažnju ove godine privlači neprepoznatljivi Geri Oldman u ulozi Vinstona Čerčila. Za ulogu u istorijskoj drami "Darkest Hour", za koju je već osvojio Zlatni globus i Baftu, nominovan je i za najboljeg glavnog glumca.

Nominaciju za najbolju mušku ulogu zaslužio je i francusko-britanski glumac, dvadesetdvogodišnji Timoti Kalamet, glavni glumac u romantičnoj drami "Skrivena ljubav", a konkurencija će mu biti i trostruki oskarovac Denijel Dej Luis s glavnom ulogom u istorijskoj drami "Phantom Thread". On tvrdi mu je to poslednji film u karijeri.

Tim Grej kaže kako bi u Kimelovom uvodnom delu moglo biti puno političkih konotacija i dodaje da će laureati vrlo verovatno govoriti o pokretima "MeToo" i "Time's Up", pokrenutih protiv polnog uznemiravanja.

Već je poznato da su dobitnici počasnih nagrada Akademije filmske ujetnosti i nauke ove godine francuska rediteljka, scenaristkinja i producentkinja Egnes Varda, američki reditelj, scenarista, producent, montažer i snimatelj Čarls Burne, kanadski glumac Donald Satrlend i američki snimatelj Ouven Rozman. Dobitnik nagrade za posebna dostignuća meksički je reditelj Alehandro Gonzalez Inaritu za instalaciju zamišljenu u virtuelnoj stvarnosti "Flesh and Sand".