Celebrity News

Ljubav ispred karijere: Evo zašto je Megan Markl savremena Grejs Keli

Ljubav ispred karijere: Evo zašto je Megan Markl savremena Grejs Keli

Svet još uvek dobro pamti veliko venčanje američke glumice Grejs Keli i princa Rajnera III. Sličan bajkoviti scenario ponoviće se za tri nedelje, a glavni protagonisti biće princ Hari i Megan Markl. Evo šta još osim profesije i ljubavi prema prinčevima veže ove dve američke glumice.

Nije pripadnica plave krvi

Megan Markl po mnogo toga nije tipična princeza. Ona je Amerikanka, ješovite rase (majka joj je Afroamerikanka, a otac belac), po profesiji je glumica, a iza sebe ima već jedan propali brak. Baš kao i Gejs Keli, Megan se glumom počela baviti još u ranoj mladosti i postigla vrlo uspešnu karijeru u Holivudu pre nego što se preselila u Europu iveriala za princa.

Za razliku od tadašnje situacije, poslednjih meseci u Britaniji je izražena topla dobrodošlica američkoj glumici koja će za tri nedelje službeno postati deo kraljevske porodice. Njen verenik Hari  učinio je sve što je u njegovoj moći i u potpunosti je uključio Megan u sve aspekte svog života.

Po profesiji je glumica

Svi pripadnici kraljevske porodice su na raspolaganju državi i dužni su baviti se humanitarnim radom pa se ne očekuje od njih da imaju dodatne karijere nevezane za dvor. Takvo pravilo vredi u gotovo svim monarhijama, pa je upravo zbog toga pre 60-ak godina velika Grejs Keli stavila ljubav ispred karijere.

Ostavila je sve svoje snove koje je godinama ostvarivala. Iza nje je tada bilo 11 uspešnih filmskih projekata i osvojeni Oskar za ulogu u filmu "The Country Girl", ali Grejs Keli se udajom odrekla glume, što joj je, kako se kasnije saznalo, jako teško palo.

Da ne može imati oboje, bila je svesna i 36-godišnja Megan čim je veza s Harijem postala ozbiljna. Zato je nekoliko nedelje pre veridbe i preseljenja u London lepa brineta snimila svoje poslednje kadrove u drami "Suits", u kojoj je igrala lik Rejčel Zone tokom sedam sezona. Megan se u glumu zaljubila još kao devojčica, kada je sa ocem koji je radio kao majstor rasvete na setovima odlazila u filmske studije.

- Ne gledam na ovo kao na odricanje, već kao na promenu. Ovo je novo poglavlje - rekla je sama Megan u svom prvom intervjuu nakon veridbe.

Proces privikavanja na novu okolinu, novu karijeru i titulu bio je i te kako izazovan za tada mladu Grejs Keli, a sa istim se trenutno susreće Markl.

- Iako možda deluje naivno, nisam razumela kako će sve to izgledati i s čime ću se sve susresti. Dolazim iz okoline koja nije toliko pratila svet kraljevske porodice - kazala je Megan.

Zalaže se za ženska prava i bavi se humanitarnim radom 

Obe glumice zapravo su vrlo sličnih stavova oko ženskih prava, samo što se zbog doba u kojem su odrastale vidi razlika. Grejs Keli je za pojmove tadašnjih žena bila i te kako sposobna i ravnopravna muškom rodu. Zarađivala je sama za sve svoje potrebe i dobro je živela od toga.

No sve se promenilo kada je stigla u Monako i shvatila da je zapravo samo trofej svom suprugu te da se od nje očekuje smešak pri službenim angažmanima i tek po neki pozdrav. Pravo glasa uglavnom je imao njen suprug, princ Rajner III, što joj je teško padalo. Ipak, na kraju je iskoristila svoju poziciju za humanitarne projekte koji su uglavnom išli u prilog ženskom rodu i deci.

Vremena su se promenila te je u 21. veku nedopustivo tako nešto. Da Megan neće biti samo lepo lice na tronu, dala je do znanja već u prvim kraljevskim angažmanima, kada smo mogli videti njenu dominaciju. Isto se videlo i u BBC-jevom intervjuu novopečenih verenika, kada je vodila glavnu reč i pokazala svoj čvrst stav.

Još pre nego što je upoznala princa Harija, Megan Markl bila je aktivna u mnogim humanitarnim organizacijama te je delovala i unutar Unicefa. Njena okupacija uvek su bile žene i njihova prava.

Isto tako, 2016. postala je svetska ambasadorica World Visiona te otputovala u Ruandu kako bi sa reči prešla na dela i pomogla tamošnjem siromašnom stanovništvu.

Ulazak u kraljevsku porodicu biće njen glavni zadatak. Baviće se pitanjem ženskih prava i uglavnom obilaziti organizacije koje se brinu o samohranim majkama. Isto tako, s budućim suprugom orijentisaće se na mlade na kojima svet ostaje i za koje tvrde da su nosioci pozitivnih promena.

Iste osobine karakterisale su i Grejs Keli, koja je bila aktivna unutar Crvenog krsta te je vrlo rado pomagala bolesnima. Činila je sve kako bi se izgradile i obnovile bolnice koje su prema njenom mišljenju bile prioritet.