Celebrity News

Prekretnica u odnosu kraljevske porodice: Megan Markl ponovo zbližila princa Harija i princa Čarlsa

Prekretnica u odnosu kraljevske porodice: Megan Markl ponovo zbližila princa Harija i princa Čarlsa

Otkako je stigla u London, Megan Markl već je napravila nekoliko velikih gestova koje su itekako uticali na kraljevsku porodicu. Jedan od rezultata je i bolji odnos njenog supruga, princa Harija s ocem, princom Čarlsom...

Da nema predubok odnos sa svojim sinovima, princom Viljamom i princom Harijem, znalo se odavno, ali princ Čarls očigledno je u svojoj 70. godini odlučio da poradi na tome. Kao glavnog "krivca" za takav veliki pomak britanski mediji spominju novog člana porodice, Megan Markl, a evo kako joj je to pošlo za rukom.

Harijevo nesrećno detinjstvo

Otkako su se rodili, braća Vilijam i Hari uvek su bili više privrženi majci, princezi Dajani, koja ih je odgajala potpuno suprotno od onoga kako je nalagala poroduca njenog tadašnjeg supruga, princa Čarlsa. Učila ih je da emocije treba pokazati i javno iznositi, a ne nakupljati u sebi pa dane uvek ispunjavala smehom i humorom, za koji je, kako govore, bila pravi majstor.

Ali s druge strane postojala su određena pravila koja su morala da se poštuju. Ipak su prinčevi unuci kraljice Elizabete II i direktni naslednici krune. Iako većinom odsutan, njihov otac princ Čarls ipak je uticao na ključne odluke u njihovom detinjstvu, kao što su odabir vrtića i škole, kao i fakulteta koji su kasnije pohađali.

Do velikog razdora u porodici dolazi 1996. godine, kada se on Dajana i Čarls rastaju. Deca su tada ostala da žive u palati uz povremene odlaske majci. Situacija se zahuktava godinu kasnije, kada je preminula princeza Dajana i kada su tada 15-godišnji Vilijam i tri godine mlađi Hari ostali prepušteni ocu s kojim se već tada nisu sjajno slagali. Tokom odrastanja, Hari se nije libio da pokaže u koliko stvari se ne slaže s ocem ili pak ostatkom svoje kraljevske porodice pa je u jednom trenutku čak javno priznao da nije srećan što nosi titulu princa i kako bi vrlo rado napustio svoje dužnosti da ima tu mogućnost.

Problematično odrastanje

Pobunjeni Hari, za razliku od starijeg Vilijama, koji se bez pogovora uklopio u standarde stroge aristokratije (ipak je on budući engleski kralj), u ranim je 20-ima često bio tema svetskih tabloida zbog svojih izlazaka ili devojaka.

Uvek je naglašavao kako mu majka nedostaje, a posebno emotivan bio je na 20-godišnjicu njene smrti, kada je priznao s kakvim se sve problemima susreo nakon gubitka voljene osobe. Objasnio je tada da se borio s anksioznošću i promenama raspoloženja, a naglasio i kako je dugo bio ljut što su ga naterali da prema kraljevskom protokolu hoda iza majčinog kovčega na dan njenog pogreba.

Otac Čarls, koji je i sam diktirao takva pravila, nije ni pomišljao da će takvi postupci uticati na njegove naslednike. Sve to, ali i njegova kasnija veza s vojvotkinjom Kamilom, uticalo je na udaljavanje od sinova.

Među kraljevskim redovima čak se šuškalo kako je Vilijam bio presrećan kada je upoznao Kejt Midlton, svoju današnju suprugu. Njegova porodice služila mu je tada kao beg od nesrećne situacije u sopstvenom domu. Vreme je radije provodio sa svojom novom porodici.

Hari se okreće humanitarnom radu i upoznaje ženu svog života

U godinama koje slede princa Harija uglavnom smo mogli videti u humanitarnim misijama te je pomagao onima kojima je to najpotrebnije. Često je odlazio na misije u Afriku ili Južnu Ameriku. Osim toga, zbližio se s bratom Vilijamom i njegovom suprugom Kejt te zajedno s njima uključio u neke važne projekte vezane za kraljevstvo. Čak je pokrenuo sopstveni projekat "Invictus Games", sportsku manifestaciju za ratne veterane.

S ocem je u to vreme bio u pristojnim odnosima, ali i dalje ne previše prisnim. Držao se koliko je god to bilo moguće dalje od palate.

Sve dok nije upoznao američku glumicu Megan Markl, koja ga je u narednim mesecima apsolutno preobratila. Počela je da utiče i na njegov bolji odnos s porodicom, pa smo ga u proteklih nekoliko meseci videli u kraljevskim angažmanima više nego ikada.

Osim toga, od Meganinog preseljenja u London cela se Harijeva porodica nekako ponovo ujedinila. Moglo bi se reći da ih je planiranje venčanja, a kasnije i sam taj čin, spojilo i opet sprijateljilo.

Posebno se to vidi u odnosu Harija i oca Čarlsa. Specifičan trenutak kada je Megan, zbog sopstvenih porodičnih trzavica, pitala svog svekra da je otprati do oltara pamtiće se kao prekretnica u odnosu do tada zaraćenog Čarlsa i sina Harija.

Posebno fin prema svome ocu Hari je bio i na njegov 70. rođendan prošle nedelje u vrtovima Bakingemske palate, kada mu je održao i svečani govor.

- Tata, znam da si tražio da danas ne budeš ti u centru pažnje, ali moraćeš mi oprostiti što te ne slušam. Baš onako kako sam to radio i u prošlosti. Zato sam zamolio sve okupljene da ti zahvale na tvom dugogodišnjem radu u koji ulažeš mnogo truda i ljubavi - rekao je tada između ostalog 33-godišnji Hari.