Celebrity News

Mira Furlan: Idealna umetnica našeg doba je Kim Kardašijan

Mira Furlan: Idealna umetnica našeg doba je Kim Kardašijan

Mira Furlan već godinama živi u Americi gde je ostvarila nekoliko uloga među kojima se izdvaja ona u izuzetno popularnom holivudskom serijalu “Babilon 5”.

– Ovo vreme je loše za umetnost i umetnike, a idealna umetnica našeg doba je Kim Kardašijan – rekla je glumica Mira Furlan pred svoj dolazak na književni regionalni festival “Krokodil” koji se održava sledećeg vikenda u Beogradu.

Kaže da nam je era spektakla koju živimo nametnula borbu za zgrtanjem što većeg profita u svim sferama života i u svim profesijama, pa tako i na filmu i televiziji.

– Ovo je vreme je loše za umetnost i umetnike, osim ako im kojim slučajem ne pođe za rukom da naprave veliki novac. Možda je upravo to najgora situacija za umetnike. Pada mi na pamet Kanje Vest i njegovo neshvatljivo skretanje udesno. Kim Kardašijan je idealna umetnica novog vremena. Ona je žena koja je izmislila selfi. Knjiga njenih selfija je zaradila milione. Nije li to vrhunac umetnosti? – pita se Furlan.

A post shared by America Venim (@americavenim) on Sep 19, 2014 at 4:19am PDT

Slavna glumica u Los Anđelesu predaje na Odseku “Liberal art and science” veoma cenjene njujorške Akademije za film. Furlan kaže da je rad sa studentima za nju veoma inspirativan jer predaje mladim ljudima koji su u Los Anđeles stigli iz različitih delova sveta. O tehnološkoj revoluciji koju živimo i novim modelima komunikacije među ljudima koja ona propisuje Furlan kaže da je sociološki proces sa kojim treba biti veoma oprezan.

– Ideja da nam je svaka informacija predstavlja fantastičnu privilegiju. S druge strane, mislim da je tehnologija bez etike ogromna opasnost za nas svet. Bez fejbuka možda ne bi bilo Trampa. Anonimnost na socijalnim medijima pruža raznim opasnim tipovima platformu za širenje laži i za govor mrznje – kazala je Furlan uz opasku da živimo u jako opsanim vremenima.

– Više ne raspoznajemo šta je istina a šta laž. Jako mi je žao mladih ljudi koji u toj apsolutnoj konfuziji odrastaju. Brinem se za njih. Povremeno me obuzima stravična grižnja savesti i osećaj krivice zato što ih svi zajedno nismo zaštitili od zla koje se širi kao rak svuda po svetu. Za širenje tog kancera i tehnologija snosi ogromnu krivicu – kazala je Furlan.