Celebrity News

Danas je dan kada je BALKANSKI SLAVUJ OTIŠAO U VEČNOST: Toše Proeski JE na POSLEDNJEM KONCERTU imao samo jednu želju...

Danas je dan kada je BALKANSKI SLAVUJ OTIŠAO U VEČNOST: Toše Proeski JE na POSLEDNJEM KONCERTU imao samo jednu želju...

Toše Proeski poginuo je u teškoj saobraćajnoj nesreći 16. oktobra 2007. godine kod Nove Gradiške u Hrvatskoj.

Od tragične smrti "Balkanskog anđela" prošlo je punih jedanaest godina. Makedonski slavuj Toše Proeski (1981-2007) za sobom je ostavio veliku prazninu, a pomen njegovog imena i dan danas izaziva tugu i žal. Mnogi kažu da više nema ni takvog pevača, ni takvog čoveka...

Toše Proeski poginuo je 16. oktobra 2007. godine u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na auto-putu kod Nove Gradiške u Hrvatskoj, dok je putovao iz Skoplja za Zagreb. Nesreća se dogodila oko 6.20 časova, a život je na licu mesta izgubio u 26. godini.

Živeo je za pesmu i bio je omiljena ličnost širom Balkana.

Svojim glasom ostavio je traga na muzičkoj sceni u svim zemljama bivše Jugoslavije, ali i šire. Muzičko obrazovanje je sticao na Muzičkoj akademiji u Skoplju, usavršavao se u Njujorku kod učitelja kod kojih su se podučavali vrhunski tenori poput Lučijana Pavarotija.

Imao je velike hitove u duetima s Gocom Tržan, Tonijem Cetinskim, Esmom Redžepovom i Antonijom Šolom, koja je za njega napisala hit "Srce nije kamen".

Toše je od oca Nikole naslijedio ljubav prema umetnosti. Otac je po zanimanju bio klesar i sledio je svog sina od početka njegove karijere. Njegovu slavu doživljavao je kao nešto najlepše što mu se dogodilo u životu. Nikada nije tvrdio da će Toše dostići vrh, jednostavno je govorio "ovo je Božje dete".

- Kao dete želio je biti doktor, ali kasnije je muzika ušla u njegov život - rekao je otac.

Toše je živio za publiku i za koncerte na kojima je razmjenjivao energiju sa svojim brojnim obožavateljima. Voleo je da gleda publiku pa je na koncertima tražio jako svetlo da sve bolje vidi.

Na poslednjem koncertu zamolio je publiku da napravi "zvezdano nebo" svojim mobilnim telefonima i zamolio ih da ne dozvole da se ono "ugasi".