Celebrity News

Ovo niste znali o rađanju beba u kraljevskoj porodici: Čuva se zanimljiva tradicija, a nećete verovati koje poreklo vuku!

Ovo niste znali o rađanju beba u kraljevskoj porodici: Čuva se zanimljiva tradicija, a nećete verovati koje poreklo vuku!

Kraljevska porodica biće bogatija za novog člana, a ove običaje kojih se pridržavaju, verovatno ne znate.

Vest da je Megan Markl (37) trudna i da očekuje prvo dete sa svojim suprugom princem Harijem (34) izazvala je posebno oduševljenje među brojnim obožavateljima kraljevskih venčanja. Lepe vesti kraljevski supružnici su već podelili s porodicom na venčanju princeze Judžin u petak, prenosti Stil.

Vojvotkinja i vojvoda od Saseksa su veoma srećni što mogu da objave vesti da vojvotkinja očekuje bebu koja bi trebala da stigne na proleće", stoji u izjavi s dvora.

- Hvala na podršci koju smo primili od ljudi širom sveta, još od venčanja u maju, i srećni smo što možemo da podelimo ovako lepe vesti - rekli su iz palate Kensington. Dete Megan i Harija će biti sedmo u redu za presto. A verujemo kako će oko pitanje pola i imena izazvati niz razmišljanja, ali i opklada širom sveta. Treće dete princa Vilijama (35) i njegove supruge Kejt (36), zove se Luis Artur Čarls, ali pre nego što je njegovo ime postalo zvanično poznato kladioničari su imali pune ruke posla. Nestrpljivo su očekivali zvaničnu objavu imena deteta koje je vojvotkinja rodila 23. aprila u londonskoj bolnici Sent Meri.

Najpopularnija imena na kladioničarskim listama bila su Artur, Albert, Džejms, Filip i Henri, a ime Artur je zadnjih dana vodilo. Inače, porođaj kraljevskih beba i sve ono što sledi nakon toga uvek privlače veliku pažnju, a u nastavku pročitajte neke od zanimljivijih stvari o kraljevskim bebama i tradiciji koja se prenosi već vekovima.

Ministri u Vladi bili su prisutni kraljevskom rođenju kako bi bili sigurni da dete nije zamenjeno

Veruje se kako je takva praksa počela 1688. godine kada je više desetina dužnosnika gledalo Mariju od Modene, ženu Džejmsa II, prilikom poroda njihovog sina, kako bi se doskočilo glasinama kako Marija zapravo nije bila trudna, a dete prokrijumčareno u kolevci. Tradicija se nastavila sve do 20. veka. Poslednje kraljevsko rođenje kojem su svedočili vladini ministri je ono nećakinje kraljice Elizabete II, princeze Aleksandre 1936. godine. Praksa je zvanično prekinuta pred rođenje princa Čarlsa 1948. godine.

Kraljevski suprug ne mora uvek biti prisutan rođenju njegovog deteta

Iako kraljica Elizabeta II prilikom porođaja sa princom Čarlsom nije morala da gleda ministre pored sebe, nije videla ni svog supruga, princa Filipa. Vojvoda od Edinburga je u trenutku dok se rađao njegov sin bio 'zauzet' igranjem skvoša. Princ Čarls, pak, bio je pri ruci svojoj supruzi Dajani kada je rodila princa Vilijama, dok Vilijam danas ne mora da bude prisutan na porođaju samo ako u tom trenutku mora da radi.

Kraljica Viktorija prva je u kraljevskoj porodici koristila anesteziju prilikom porođaja

Kraljica i majka devetero dece koristila je kloroform za ublažavanje bola prilikom poroda osmog i devetog deteta, princa Leopolda (rođen 1853. godine) i princeze Biatris (rođene 1857. godine). Njena odluka da se odluči za anesteziju popularizovala je korišćenje sredstava za ublažavanje bola prilikom poroda. Džon Snou, lekar koji je primenio lek, poznatiji je po utemeljenju epidemiologije, nakon pojave smrtonosne epidemije kolere na vodenoj pumpi u Sohou.

Princ Vilijam bio je prvi prestolonaslednik rođen u bolnici

Vilijam je rođen u privatnoj bolnici "Lindo Wing of St Mary's"u Padingtonu, 21. juna 1982. godine. Njegov brat rođen je u istoj bolnici dve godine kasnije, kao i prvo dete Kejt i Vilijama, Džordž koji je na svet došao 22. juna 2013. godine. Iako se to možda čini normalnim, predstavlja ipak prekid tradicije, jer su se svi prestolonaslednici rađali kod kuće (ili barem u jednom od kraljevskih domova).

Princ Čarls rođen je u Bakingemskoj palati; Elizabeta II rođena je u Mejferu, kući svoga dede 1926. godine, iako se u to vreme nije očekivalo da će postati kraljica jer su njen ujak i otac bili sledeći na redu za presto.

Kraljevska imena za decu nemaju prezime

Članovi kraljevske porodice se isto tako tradicionalno 'dave' u moru imena – princ Viljam je kršten kao Vilijam Artur Filip Luis, a njegov otac je Čarls Filip Artur Džordž, ali mnogi (oni pod nazivom Njegova ili Njena kraljevska uzvišenost) nemaju prezime. Princ Vilijam i princ Hari koristili su Vels tokom školovanja i vojne karijere, a to im je došlo od zvaničnog naziva njihovog oca princa od Velsa. Kao potomci kraljice Elizabete II i vojvode od Edinburga, mogli su takođe da koriste Vindzor ili Mountbaten Vindzor, oba su relativno nova 'prezimena', usvojena tokom Prvog svetskog rata kako bi se u porodici prikrili nemački koreni.

Kada je rođen princ Džordž, Vilijam i Kejt se nisu odlučili za preziime, nego je on zvanično princ Džordž Aleksander Luis od Kembridža.