Celebrity News

SUDAR SAVRŠENIH KONTRASTA u domu Vere Vuksanović otkriva probuđujuću energiju avangarde (foto)

SUDAR SAVRŠENIH KONTRASTA u domu Vere Vuksanović otkriva probuđujuću energiju avangarde (foto)

Multimedijalna umetnica u svom domu na Vračaru stvorila je detaljno osmišljeno umetničko gnezdo i osmislila jedinstven spoj stilova i pravaca koji ga čine neodoljivo privlačnim...

Nije bilo potrebno da odemo dalje od beogradske opštine Vračar kako bismo u srcu prestonice pronašli pravi duh Menhetna i dom kakve obično gledamo s te strane sveta. Naime, konceptualna umetnica Vera Vuksanović (31) krije pravi dragulj koji se pruža na čak tri sprata i gleda na znamenitosti grada koji se iz njene perspektive čini posve drugačijim. Ubrzo ćemo saznati da u vizuri ove umetnice mnogo toga odskače od konvencionalnih standarda i upravo ta hrabra odstupanja čine ovaj životni prostor neodoljivim sudarom avangarde i modernih elemenata. Kada je reč o pomenutom komšiluku u kojem je izgradila svoje umetničko carstvo, Vera je posebno emotivna.

– Celog života živim na Vračaru. Tu su mi baka i deka, mama i tata, srednja škola. Ni sada nisam mogla da se naselim dalje, pa ni na Dorćol, zbog lokalpatriotizma. Rođeni Vračarci me najbolje razumeju – duhovito poručuje Vera i objašnjava zašto je ovaj kraj za nju nezamenjiv.

– Vračar je za mene život. Tu su Crkva Svetog Marka i Hram Svetog Save, Kalenić pijaca, sunčane ulice kojima volim da pešačim, moja porodica – kaže nam multimedijalna umetnica.

Uređenju ovog izuzetno specifičnog enterijera posvetila je mnogo vremena i polako nas uvodi u svoj tok razmišljanja dok je pravila ovu oazu koja uvek može da primi još pokoji interesantan detalj:

– Najviše sam se zadržala u slaganju industrijalnog i ušuškanog. Sve je zamišljeno kao kombinacija toplog i hladnog, jedan potpuni antipod. Kontrasti se nekad teško uklapaju, te je za slaganje te dve strukture potrebno više izoštrenih čula i intuicije kako bi celina bila homogena i mirna. Takođe, bitna mi je porodična biblioteka, koja je centar, odnosno „pupak“ ili čvor doma. U nju su utkane višegodišnja tradicija i porodična kolekcija knjiga. Najveću inspiraciju za posao pruža mi terasa, odnosno projektor na drugom spratu, gde gledam omiljeni film.

Saznali smo gde se krije inspiracija za umetnost, pa smo je pitali gde ju je pronašla za dekorisanje ovog doma.

– U pozicioniranju slika i skulptura. Dopada mi se flert industrijalnog i klasičnog, na čemu sam od početka nastojala.

Treći sprat rezervisan je za relaksaciju, a umetnica ga zove i „sprat zabave“. Pažnju obuzimaju stoni fudbal, fliperi i drugi automati za igranje, a pitali smo je da li njena ćerka Zoe najviše uživa u takvom vidu zabave.

– Moram da priznam da je to više atrakcija za goste nego za ukućane. Znate i sami kako deci brzo dosade razne igračke kad su dostupne. Fliperi su namenski postavljeni na spratu gde se nalaze dečje sobe i kućni bioskop – projektor, kao i plakati filmova i pop-art grafike – objašnjava Vera. Veoma je specifično i što se nasred jedne prostorije nalazi kada, odnosno pravo otvoreno kupatilo, što nećete videti u većini domova.

– Budući da je treći sprat rezervisan za relaksaciju, san i odmor, otvoreno kupatilo pokazalo se kao funkcionalno jer se nalazi u ovom delu doma. Pogotovu kada je napolju sneg, ne postoji ništa bolje od vrele kade i mehurića – opisuje ona.

Ipak, tu je još jedan značajan detalj, a to je privatna sauna:

– Tu se ne razlikujemo mnogo od dece. Mislim da sam saunu više koristila posle vežbanja u teretani nego u domu od kada je instalirana. 

Enterijer je veoma bogat i raznolik, a ona se potrudila da detalje dopremi iz različitih centara mode.

– Volim italijanski nameštaj, ali u stanu preovladavaju razni stilovi. Nisam još stigla da ga ukrasim u potpunosti detaljima koje sam donela sa egzotičnih putovanja. Tu su hvatač snova iz Meksika i ćebići od alpakinog krzna iz Perua, kineske šoljice za čajne ceremonije koje pravim.

U svom kreativnom radu, posebno je posvećena neonskim svetlima, pa nas je zanimalo u kojoj meri dominiraju ovim prostorom.

– Svoje instalacije držim u ateljeu, odvojeno od prostora gde živim. Kako se bavim i dizajnom enterijera, dom sam ukrasila svojim manjim ‘gadžetima’, kao što su „light“ boksevi i tanjiri. Što se neona tiče, instalacije sam implementirala u drugu vrstu svetlosti i refleksije, što ću prikazati publici na samostalnoj izložbi sredinom maja u Beogradu – najavljuje Vuksanovićeva.

Ovom prilikom razgovaramo o njenom domu, ali je Veri, kao bivšoj manekenki, modni ukus vrlo srodna tema, a kao neko ko je proputovao dobar deo planete, zgodna Beograđanka daje visoku ocenu Srbima kada je moda u pitanju.

– Mislim da imamo dosta potencijala i da smo na prvi pogled „ljudi od stila“.Informacija je danas lako dostupna, a internet nam nudi mape i uputstva, što nam može dosta olakšati put ka „ukusu“ i ponuditi opcije kao „dizajn enterijera ili moda za svaki dan“. Dizajn blogovi mogu vam obogatiti „mood board“ i dati dosta inspiracije. Kada smo osvešćeniji i otvoreni, bez predrasuda, nastaje ono što se zove istančanim, urođenim stilom objašnjava ona.

U svom poslu nailazi na mnoštvo izazova, naročito jer se svetlosnim instalacijama bavi na području koje je nedovoljno upoznato s tom umetnošću, ali ona uživa u svom poslu.

– Izazovi su glavni pokretači u svakom poslu pa tako i u umetnosti. Često su to predrasude koje se sudaraju s perspektivom sredine u kojoj živimo. Kako se trudim da zaobilazim predrasude i ne bavim se njima, istovremeno prihvatam povratnu informaciju publike u službi sugestije. Konstantan rad na sebi, preslišavanja i preispitivanja moji su glavni izazovi, kao i evaluacija ideje i njena implementacija.