Celebrity News

Preminula francuska glumica Žana Moro

Autor: | 31/07/2017

Preminula francuska glumica Žana Moro

Francuska glumica Žana Moro, koja je svetsku slavu stekla ulogom u filmu "Žil i Džim" Fransoa Trifoa i igrala u nekim od najpoznatijih ostvarenja 20. veka, preminula je u 89. godini, saopštio je danas njen agent.

Glumica, koja je i u svojoj 87. godini još uvek glumila, pronađena je mrtva u svom domu u Parizu rano jutros, preneo je AFP.

Moro, prepoznatljiva po hrapavom glasu i muškobanjastom izgledu, bila je ovaploćenje sloboda šezdesetih godina i donela je smeo šarm u nizu remek dela - od "Lifta za gubilište" Luja Mala do "Eve" Džozefa Louizija.

Reditelj Orson Vels je jednom opisao Moro kao "najbolju glumicu u svetu", a bila je ikona feminizma, pionir u borbi za oslobođenje žena u vremenu kada je kinematografija tek počinjala da se bavi problemima i temam koje su se ticale žena.

- Fizička lepota je sramota - jednom je izjavila svojim prepoznatljivim škripavim glasom.

Rođena u Parizu 1928. godine, sa 18 je upisala pariski Konzervatorijum i dve godine kasnije pristupila elitnoj pozorišnoj trupi, da bi prvi prodor ostvarila 1957. godine kada je igrala u dva filma Luja Mala u kojima su ispitivane moralne vrednosti tog doba.

Tokom šezdesetih godina ostvarila je izuzetnu ulogu u ostvarenju Pitera Bruka "Sedam dana...sedam noći" za koju je proglašena najboljom glumicom na Filmskom festivalu u Kanu.

Tokom kratkog braka sa američkim rediteljem Vilijamom Fridkinom, okušala se i u režiji sa filmovima "Lumiere" i "L'Adolescente".

Predsedavala je žirijem Filmskog festivala u Kanu 1995. godine i dobila niz nagrada za životno delo, između ostalog, u Kanu, Berlinu, Londonu.

Tokom šest decenija igrala je u 130 filmova, 2011. se pojavila na sceni festivala u Avinjonu, a 2012. igrala je u ostvarenjima "An Estonian in Paris" Ilmara Raga i "Gebo and the Shadow" Manoela de Oliveira.

Dva puta se udavala i iz prvog braka sa glumcem i rediteljem Žan-Lujom Rišarom ima sina Žeroma.