Celebrity News

Sud se oglasio nakon presude u slučaju Severine Kojić: Kršenje osnovnih prava deteta je nedopustivo

Sud se oglasio nakon presude u slučaju Severine Kojić: Kršenje osnovnih prava deteta je nedopustivo

story

Nakon odluke suda da mali Aleksandar sin Severine Kojić i Milana Popovića, pripadne ocu, oboje su se oglašavali za medija sa svojim mišljenjem i stranama

Severina je u šoku, govorila kako je sve očekivala, ali ovakvu presudu ne, dok je popularni biznismen Milan Popović isticao da je on želeo dogovor a hrvatska zvezda sud.

Milan Popović otkriva svoju stranu priče: Severina je htela sud, a ja dogovor!

Sada, kako piše Jutarnji.hr nakon njenih izjava i omalovažavanja suda, oglasili su se upravo iz Opšinskog građanskog suda u Zagrebu.

Prenosimo sve u celosti:

- Medijski je prostor korišćen kako bi se obezvredio sudski integritet sudije čak i na ličnom nivou, a kojem je namera očito i vršenje neprimerenog i nedopuštenog pritiska, kako na njen rad, tako i na rad Županijskog suda koji će odlučivati u žalbenom postupku. Sudija donosi odluku prema činjenicama utvrđenim u postupku, temeljem sprovedenih dokaza uz primenu prava i svog slobodnog sudskog uverenja, vodeći se pri tome, iznad svega, najboljim interesom deteta o kojem u konkretnom slučaju odlučuje, s obzirom da je izostao sporazum njegovih roditelja. Kako je za donošenje odluke u porodičnim predmetima potrebno stručno znanje koje nije pravno (medicina, psihologija, sociologija …), a kojim sudija kao pravnik ne raspolaže, nužna mu je pomoć drugih stručnjaka - socijalnih radnika, psihologa i sudskih veštaka. Odluka se donosi na temelju savesne i brižljive ocene svih sprovedenih dokaza, a sudija je ne donosi zato što je neko majka deteta, a neko otac, niti zato da dobije naklonost roditelja kojem su mediji dostupni, niti javnosti, niti politike ili nekih drugih interesnih skupina", stoji u saopštenju Opšinskog građanskog suda u Zagrebu. Još ističu da "sudija donosi odluku zato što se roditelji nisu znali, mogli ili hteli dogovoriti, a često i zato što jedan ili oba roditelja ne prepoznaju potrebe deteta i stavljaju svoje lične interese ispred interesa svog deteta - kaže Opštinski sud i dodaje:

Nakon svega Severina poručuje: Izdržaću jer svom detetu trebam onakva kakva jesam!

- Protiv svake odluke suda, stranka ima pravo korišćenja pravnih lekova. Odluke suda prvog stepena preispituju se u žalbenom postupku pred Županijskom sudom, a ne na ulici i medijima. Nedopustivo je i protivno odredbama Obiteljskog zakona i Konvencije o pravima deteta, iznošenje ličnih podataka deteta, narušavanje detetovog prava na privatnost i detetova prava na oba roditelja. Posebno je nedopustivo pri tome koristiti termine koji sugerišu da je sud roditelju "oteo" dete ili je dete "dodelio" drugom roditelju. Sudovi ne otimaju niti dodeljuju decu. Roditelj koji smatra da drugi roditelj nema roditeljske kapacitete, šteti detetu ili na neki drugi način krši detetova prava te tvrdnje treba dokazivati u sudskom postupku, davanjem prioriteta svom učestvovanju u sudskom postupku u odnosu na svoje druge aktivnosti, a ne u medijima i na ulici. Komentarisanje sudskog postupka koji je u toku i u kojem se odlučuje o životu jednog deteta, davanje mogućnosti jednom roditelju da o drugom iznosi uvredljive tvrdnje za vreme trajanja sudskog postupka, obezvređivanje odluke o kojoj Županijski sud tek treba završno da odluči, stvaranje atmosfere linča, huškanje javnosti, omalovažavanje rada suca, čija odluka se jednom roditelju ne sviđa i kršenje osnovnih prava deteta je nedopustivo - zaključuje OGS.

Podsetite se kako je Severina Kojić samo nekoliko nedelja od presude govorila o mučnoj bitki za starateljstvo!