Celebrity News

Ana Vintur: Želim da bude oštar i seksi

Ana Vintur: Želim da bude oštar i seksi

Legendarna urednica magazina "Vogue" Ana Vintur nedavno je proslavila jubilarni rođendan, ali funkciju koja joj je obezbedila moć i modni uticaj nema nameru u skorije vreme da napusti jer joj, kako tvrdi, još uvek pričinjava radost...

Oštar bob s ravnim šiškama, samouverenost koja prelazi u aroganciju, samodisciplina i želja za stalnim usavršavanjem, osobine su koje krase jednu od najvećih imena modnog novinarstva Anu Vintur (70). Rođena u Londonu kao ćerka reportera i urednika Čarlsa Vintura, Ana nije ništa drugo mogla da postane do novinar. Prisećajući se svojih tinejdžerksih dana, umela je da kaže da ju je ka modi indirektno usmerio upravo otac. Imala je svega 15 godina kada ju je poslao da radi u tadašnji uticajni butik "Biba", dok se godinu dana kasnije zaposlila u kompaniji "Harrods". U međuvremenu je uzimala časove krojenja i crtanja da bi se zahvaljujući dečku, piscu Ričardu Nevilu, prvi put susrela s novinarstvom u andergraund magazinu "Oz". Sa 26 godina seli se u Njujork i postaje urednica "Harpers Bazaara", dok sa 40 staje na čelo časopisa "Vogue". Kada je dobila tu poziciju, kazala je:

– Želim da "Vogue" bude oštar i seksi. Upućen energičnim, samostalnim čitateljkama, sa širokim spektrom interesovanja.

Vinturova dobija zvanje umetničke direktorke Izdavačke kuće "Conde Nast" 2013. godine. Zahvaljujući njoj postaje jedna od najuticajnijih žena modne scene. Pomenutu moć ona, međutim, ne doživljava kao privilegiju, već uvećanu odgovornost.

– Za mene, moć znači da radim posao najbolje što mogu. Srećna sam što imam mogućnost da ustanem svakog jutra i odem na radno mesto. Osećam veliku odgovornost da uzvratim sve što treba svetu mode, koji mi je pružio toliko toga – kazala je ona.

Ana Vintur je uništila i svoj i njegov brak: Njihova ljubav počela je kao vanbračna afera koja je izazvala skandal

Beskompromisna modna urednica, pre par dana napunila je 70 godina, ali i dalje važi za strogu, oštru na jeziku i prema saradnicima vrlo zahtevnu osobu te postoji tvrdnja da je scenaristi Lorenu Vajnzbergu poslužila kao insipracija za film "Đavo nosi Pradu".

U porodičnim odnosima, međutim, potpuno je drugačija. Nežna je, otvorena i vrlo iskrena, o čemu mogu da posvedoče i njeni dugogodišnji prijatelji. Zvezde poput fudbalera Dejvida Bekama i glumice Sare Džesike Parker samo su neki od njih, a u njenom društvu rado, kada se za to ukaže prilika, uživa i britanska kraljica Elizabeta II.

Uporedo sa uspešnom karijerom, Ana je izgradila i porodicu. Za psihijatra Dejvida Šafela udala se 1984. godine i rodila dvoje dece, Bi (32) i Čarlsa (34), a kako je svojevremeno izjavila, nikada nije dozvolila da joj uloga majke trpi zbog poslovnih obaveza i obrnutno. Dok su deca odrastala, trudila se da sve njima podredi i posveti im se u potpunosti, dok je kasnije, kada su malo porasli, umela da ih povede sa sobom na posao.

– Smatram da je važno uključiti decu u to čime se bavite, odnosno kako zarađujete novac. Na taj način mogu da iskuse sve iz prve ruke, da se osete značajnim i shvate koliko jedan posao može da bude ispunjujuć. Često sam Bi i Čarlsa vodila sa sobom i upoznavala ih s ljudima s kojima radim. Od velike važnosti mi je bilo da im predočim da njihova majka može da ima blistav profesionalni život i bez kompromisa brine o njima – istakla je ona i dodala da je uporedo s tim svoje naslednike, kao između ostalog i sve mlade ljude u svom okruženju, učila da budu prilagodljivi i ne stide se ni jednog posla, jer je put do vrha težak i dug.

– Uvek sam im govorila da nađu posao čak i ako to nije onaj iz njihovih snova. Da moraju da poseduju raznovrsne veštine i znanja pošto su poslovi postali mnogostrani. Da pronađu nekoga koga poštuju i pokušaju da uče od njega ili nje, jer za iskustvo i predan rad ne postoji zamena.

Od slavnog psihijatra i oca svoje dece Ana se razvela nakon 15 godina braka, a pet godina kasnije uplovila je u emotivnu vezu, a potom i bračnu zajednicu sa biznismenom Šelbijem Brajanom, pored kojeg je pronašla sreću.