Celebrity News

Bob Dilan optužen da je plagirao deo svog govora za Nobela

Bob Dilan optužen da je plagirao deo svog govora za Nobela

Fraze koje se pojavljuju u predavanju rok zvezde Boba Dilana povodom dobijanja Nobelove nagrade za književnosti mnogo liče na izraze iz sažete verzije Mobija Dika s portala Sparknouts (Sparknotes), koji koriste đaci za skraćene verzije lektire i nastavnici koji pokušavaju da ih uhvate.

Cela sumnja je počela kada je pisac Ben Grinman na svom blogu 6. juna naveo da izgleda kao da je Dilan izmislio citat iz Mobi Dika u svom Nobelovom predavanju, navodi Asošijetid pres. U predavanju se pored Mobi Dika, Dilan pozivao i na Badija Holija, Odiseiju i roman Eriha Marije Remarka "Na Zapadu ništa novo".

Onda je spisateljica Andrea Picer rekla da nema tog citata u Mobi Diku, ali da jako liči na izraze iz skraćene verzije te knjige na Sparknoutsu.

Tako, na primer, jedna Dilanova rečenica glasi "Neki ljudi koji su ranjeni, dovedeni su do Boga, drugi do gorčine", a na Sparknouts se može naći: "neko čija iskušenja su ga dovela do Boga pre nego do gorčine".

Picer je zatim pronašla, i agencija AP potvrdila, još 20 rečenica s frazama i tragovima iz Sparknoutsa o Mobi Diku koje se nalaze u Dilanovom predavanju. Ona nije našla primere iz drugih knjiga o kojima je Dilan govorio, i AP takođe nije našao takve citate.

Primeri koje je Picer pronašla nisu eksplicitni, nema rečenica prenetih od reči do reči, samo identičnih fraza i sličnih formulacija. Kada je agencija AP pitala tri profesora književnosti da li bi prozvali svoje studente za sličan postupak, oni su rekli da bi ako ne za plagijat onda zbog korišćenja moderne verzije sažetih izdanja knjiga.

Dilan je ranije bio optuživan da je uzimao stihove od starijih umetnika za svoje pesme, mada mnogi obožavatelji to odbacuju kao jednostavne pozajmice is folka i bluza iz kojih je on crpeo inspiraciju, navodi agencija AP.

Advokat za autorska prava i muzičar Stiven Vanjberg rekao je za AP da nije ništa novo da Dilan uzima inspiraciju iz postojećih radova da pripremi nešto drugo, i da godinama tekstopisci, uklučujući Dilana, pozajmljuju odlomke iz literarnih dela i pretvaraju ih u stihove za svoje pesme. On je kao primer naveo to grupu "Led Zeppelin" koja je naširoko koristila Tolkinova dela za svoje pesme.

Po mišljenju Vajnberga, iznenađenje je u tome što umesto da pozajmljuje iz klasične literature, Dilan uzima inspiraciju iz sažetih predstavki knjiga, ali je dodao da ni to ne treba da izaziva kritiku jer je Džon Lenon na primer koristio čak odlomke iz novina ili iz cirkuskih postera za svoje pesme.

Dilan je snimio svoje 26-ominutno predavanje u Los Anđelesu i predao ga švedskoj Akademiji koja ga je nazvala izvanrednim i elokventnim u saopštenju 5. juna. Predavanje je obavezno da bi dobitnik Nobelove nagrade mogao da podigne novčani deo nagrade od osam miliona švedskih kruna (922.000 dolara).

Dilanu je dodeljena Nobelova nagrada za književnost u oktobru što je izazvalo kontroverzu budući da je nagrada namenjena vrhunskim književnicima i pesnicima dodeljena rok zvezdi. Trebalo mu je više nedelja da javno prihvati da je dobio nagradu i nije prisustvovao ceremoniji u decembru kada je nagrada uručivana, pa su se mnogi pitali da li će ikad pripremiti to tradicionalno predavanje.

Izvor: Agencije

Foto: Guliver/Getty Images

Komentari (0)

Loading