Celebrity News

Četiri godine u komi: Neurohirurg otkrio detalje vezane za trenutno stanje Šumahera

Autor: | 20/03/2018

Četiri godine u komi: Neurohirurg otkrio detalje vezane za trenutno stanje Šumahera

Prošlo je više od četiri godine otkako je sedmorostruki svetski šampion u Formuli 1, Mihael Šumaher, teško povređen na skijanju. Od tada se on nalazi u komi, dok se porodica potrudila da obezbedi potpunu privatnost, te se u medijima ne mogu naći detalji vezani za Šumaherovo stanje.

Priznati neurohirurg Kolin Šef, iako nikad nije lečio Šumahera, na temelju bogatog iskustva otkrio je šta se može očekivati u takvim situacijama.

- Priroda povrede i informacije koje dobijamo sugerišu nam da je njegov mozak pretrpeo veliku štetu. Kao posledica toga, njegov mozak ne funkioniše kao moj ili vaš. Što je duže u takvom stanju, sve je teže očekivati poboljšanje. Situacija se gotovo sigurno neće popraviti. Šumaher gotovo sigurno ne može da priča. Možda je u stanju da pokazuje rukom, ili se to samo čini ljudima oko njega, da je nesrećan ili da mu nije ugodno. Ili možda može da uživa u pogledu na svoju decu ili slušajući muziku koju je uvek voleo - objasnio je Šef.

Šumaher je krajem decembra 2013. godine nakon pada na skijanju udario glavom u stenu. Dugo je bio u veštačkioj komi u kojoj je najverovatnije i danas.

Prijatelj otkrio detalje o zdravstvenom stanju Mihaela Šumahera

- Potpuno ne može da se oporavi. Jako je dugo u ovakvom stanju i izgubio je mišiće. Čak i da je otvorio oči i počeo da priča, došlo je do gubitka memorije, a to će imati uticaj na ponašanje, tako da više nije ista osoba. A što se tiče delimičnog oporavka, svaki napredak se računa kao oporavak - rekao je priznati neurohirug i osvrnuo se na svotu od 200 hiljada evra nedeljno koju porodica izdvaja za lečenje Šumahera.

- Mislim da je ta suma preterana - zaključio je Šef prenele su vijesti.me.