Celebrity News

Džeki je znala da je vara, ali nikada nije napustila Kenedija, a evo i zbog čega

Džeki je znala da je vara, ali nikada nije napustila Kenedija, a evo i zbog čega

I pored toga što je do sada napisan veliki broj knjiga o jednoj od najpoznatijih i najomiljenijih prvih dama SAD, delo autora Rendija Taraborelija "Jackie, Janet and Lee" bacilo je novo svetlo na život Žakline Kenedi Onazis, kao i na njen odnos sa majkom i sestrom.

Knjiga se bavi odnosom Džeki O. sa njenom majkom Dženet Li Ohinklos i sestrom Li Radzivil, ali i drugim stvarima iz njenog života o kojima se godinama ćutalo.

Priča o sestrama Buvije (devojačko prezime) mnogo puta je bila tema brojnih knjiga, ali ju je autor ove ispričao na sasvim drugačiji način. Obavio je nove intervjue sa prijateljima i članovima porodice, kao i sa njihovim polubratom.

Sestre Džeki i Li su od malih nogu odgajane tako da im novac i moć budu najvažnije stvari u životu. To im je svakodnevno spominjala njihova majka, koja je iza sebe imala dva braka. Jedan sa pripadnikom visokog društva sklonog preljubi, "Blek Džekom" Buvijeom, kao sa i neopisivo bogatim Hjuom D. Ohinklosom.

Žaklin Buvije se, na kraju, udala za Džona F. Kenedija, a priča o njihovoj ljubavi i braku i danas se prenosi. Posle njegove smrti, udala se za grčkog brodovlasnika Aristotela Onazisa, a retki su oni koji znaju da je imala vezu i sa svetski poznatim arhitektom, koga je na kraju ostavila pošto nije imao dovoljno novca da prati njen životni tempo.

Njena sestra Li je, kažu, imala je aferu sa oba njena muža, a uz to je i sama imala tri braka: sa nezakonitim pripadnikom kraljevske porodice, poljskim princem i holivudskim režiserom.

Ono što je opisivalo tri žene sa prezimenom Buvije, osim lepote i stila, bila je njihova potreba za moći, novcem i statusom, koje su dobijale udajom za uticajne muškarce. Da bi došle do cilja, nisu birale sredstva. Iako su imale iste ciljeve u životu, njihov odnos je bio poprilično komplkovan, obeležen rivalstvom i snažnim uticajem majke na sve njihove odluke u životu.

Knjiga otkriva da je Džeki itekako bila svesna da joj Džon nije veran, i da mu je to jasno dala do znanja.

- Nije bila naivna. Imali su puno razgovora o tome, i ona mu je jasno dala do znanja da joj je dosta toga. 

Autor je u knjizi napisao i da je čak dva puta, upravo zbog neverstva, Džeki razmišljala o razvodu. Oba puta majka i sestra su je uverile da to ne čini.

- I tata je varao mamu, pa je sve ispalo u redu - rekla joj je sestra.

Iako je uvek bila pojam snage i elegancije, u knjizi se otkriva sasvim novi pogled na udovicu Džona Kenedija, koja je nakon atentata pala u depresiju, a tugu je lečila alkoholom i tabletama.

- Često je pretila da će počiniti samoubistvo. Nije mogla da spava, imala je noćne more, a uz sve to krivila je sebe za njegovu smrt govoreći da je metak trebalo da pogoditi nju, a ne njega.

Tako je jednom usred noći nazvala sestru Li i rekla da namerava da popije tablete sa votkom, jer želi da se probudi ujutro. Li je požurila u njen stan u Njujorku i bacila u ve-ce sve tablete koje je pronašla. Nakon nekog vremena Džeki je smogla snage i krenula na terapiju. Li je želela da je na sve načine vrati u život, pa je, iako se sama viđala sa bogatim grčkim brodograditeljem Onazisom, na kraju ga prepustila sestri.

- Bila je svesna da, ukoliko se nešto dogodi sa Džeki i decom, neće moći da živi sa time na duši. Zbog sestre je 'ugasila' svoju ljubav prema Onazisu i prepustila joj sreću - napisao je autor knjige.

Nakon atentata na američkog predsednika Kenedija, Džeki nije dugo tugovala. Ljubav je ubrzo pronašla sa arhitektom Džekom Vornekeom, koga je upoznala kada je poželela da upravo on projektuje večnu vatru u memorijalnom centru njenog pokojnog supruga.

Kada su otputovali na romantični odmor na Havaje 1966. godine, Džeki je čak razmišljala o udaji za njega.

- Moram nešto da ti priznam - rekao joj je arhitekta i nastavio:

- U dugovima sam oko 650.000 dolara. Džeki mu je rekla da je sigurna da će on to "uspeti da reši". Nakon što joj je izjavio ljubav, ona mu je rekla "Zbogom!".

- Ona nipošto nije tražila vezu sa nekim ko je u dugovima. Tako je i završila sa Onazisom.

Uprkos raskidu, ostali su prijatelji, a Vorneke je Džeki svakog Dana zaljubljenih slao pisma, a nastavio je to da radi sve dok nije preminula. Kada je saznala da boluje od ne-Hodgkinovog limfoma, Vorneke je ponovno bio uz nju. Upitao ju je kako se nosi sa dijagnozom, a Džeki mu je odgovorila:

- Plačem s vremena na vreme. Većinom pod tušem, gde me niko ne čuje. Tako je najbolje...