Celebrity News

Hoakin Finiks: Od prosjaka do feniksa

Hoakin Finiks: Od prosjaka do feniksa

Pomama za hit filmom “Džoker” izazvala je i podjednako veliko interesovanje za težak i mučan život glavnog glumca koji i danas u sebi nosi tugu zbog puta na kojem mu niko ne bi pozavideo...

Kontroverze su već odavno proveren recept za stvaranje dobrog publiciteta, iako je veliko pitanje da li bi režiser bioskopskog hita “Džoker” Tod Filips voleo da su njegovo ostvarenje ipak zaobišle. Fokus je, naime, sa izuzetno važne društvene teme kojom se film bavi pomeren na osetljivost američke publike koja na ulično nasilje gleda opterećena traumatičnim iskustvima iz stvarnog života, dok je ova naša, evropska, bar donekle oslobođena takvog iskustva. Ipak, gledanost koja probija sve rekorde, kako u američkim tako i u svetskim bioskopima, sigurno bi bila postignuta i bez pomenute halabuke. Sasvim dovoljan razlog da pogledate ovaj film, navešće brojni kritičari, jeste briljantno ostvarenje glumca koji tumači naslovnu ulogu.

Hoakin Finiks (44) uspeo je da manijakalnom Džokeru udahne dušu, a čini se da se čitava kontroverza svodi upravo na to – da li takav lik to zaslužuje. Zajedno sa euforijom oko filma pažnju javnosti podjednako je zaokupio privatni život ovenčanog glumca koji, kako je neko dobro primetio, kao da bira mračne uloge jer ni on sam nije prolazio kroz mnogo svetlije momente.

Videćemo u februaru kome će sve Hoakin stići da zahvali dok bude primao “Oskara”, a sa opravdanom sigurnošću isključujemo svaki drugi ishod te dodele. Da li će to, na primer, biti roditelji, koji su njegovo detinjstvo učinili daleko gorčim nego što bi ičije smelo da bude? Naime, kada je glumac tek stasavao, Arlin i Džon Li Botom, kako je Hoakinovo originalno prezime, bili su članovi zloglasnog kulta “Božja deca”. Putovali su širom Latinske Amerike i propovedali, dok je Hoakin sa starijim bratom Riverom i njihove četiri sestre morao da prosi na ulicama. Živeli su u napuštenoj kolibi nadomak Karakasa u Venecueli, punoj pacova i bez toaleta.

Hoakin, međutim, u retkim prilikama u kojima govori o svojoj prošlosti, navodi da su njegovi roditelji sve to radili iz najbolje namere, te da su izašli iz svega kada su shvatili da sa organizacijom nije sve u najboljem redu. Verovatno je mislio na čudne propise kulta, koji su nalagali da deca upražnjavaju seksualne aktivnosti, kako među sobom, tako i sa odraslima. Iako sam Hoakin tvrdi da nikada nije bio žrtva takvih pravila, njegov brat River jednom je rekao da je nevinost izgubio kao četvorogodišnjak.

Porodica je napustila kult 1978. godine i vratila se u SAD. Promenili su prezime u Finiks, budući da istoimena ptica simbolizuje novi početak. Međutim, pokušaj novog života nije bio lak. Otišli su u Los Anđeles, gde su neko vreme bili beskućnici, a živeli su u automobilu, da bi kasnije njih sedmoro delili jednu sobu. Od prosjačenja u Venecueli, deca su “napredovala” do uličnih performansa u Los Anđelesu. Iako su to radili kako bi prikupii milostinju, njihovu nadarenost uočio je jedan lovac na talente koji je ubrzo od Rivera i Hoakina napravio male zvezde. Zvezdani put rešio je problem nemaštine, ali je mlade glumce odveo na potpuno drugačiju stazu propasti.

Najteži trenutak u Finiksovom životu bila je tragična smrt njegovog brata Rivera koji se predozirao smrtonosnom kombinacijom heroina i kokaina. Hoakin je bio taj koji je pozvao policiju, a snimak poziva dospeo je do televizija i puštao se danima i nedeljama. Glumac je tada imao samo devetnaest godina, a čitavo to iskustvo bilo mu je izuzetno traumatično. Usledio je problem sa alkoholizmom, zbog čega je 2005. godine otišao u centar za rehabilitaciju.

Za uloge je činio svašta, a kako bi što vernije prikazao Džokera, Finiks je izgubio čak 23 kilograma, što mu je, po sopstvenom priznanju, ostavilo posledice na zdravstveno stanje.

Promenio mišljenje o braku

Finiks je danas veren s glumicom Runi Marom (34), koju je upoznao još 2012. na snimanju filma “Ona”, ali tek početkom ove godine u javnost su isplivali detalji njihove veze. Čini se da su promenili mišljenje nakon što su se ranije poverili prijateljima kako su do ušiju zaljubljeni, ali da je brak za njih previše običan.