Celebrity News

Keri Grant - Imao je sav novac ovoga sveta, ali nikada ono što je jedino želeo

Autor: | 14/09/2017

Keri Grant - Imao je sav novac ovoga sveta, ali nikada ono što je jedino želeo

Traume iz detinjstva ostavile su dubok trag na duši slavnog umetnika

Keri Grant (1904-1986) je bio britansko-američki umetnik koji danas važi za jednog od najboljih glumaca klasičnog holivudskog filma.

Američki filmski institut ga je 1999. godine proglasio drugom najvećom muškom zvezdom holivudskog filma "Zlatnog doba". Njegova posebnost bila je u tome što je svoje mane uspeo da pretvori u jedinstven i neponovljiv stil.

Iznenađujuće je da Grant nikada nije osvojio Oskara, ali je 1970. dobio nagradu Filmske akademije za životno delo.

Uprkos tome što je bio jedan od najbogatijih i najuspešnijih holivudskih glumaca, Grant je patio od depresije i anksioznosti. Njegove psihičke probleme uglavnom su uzrokovale razne burne ljubavne veze i nekoliko traumatičnih događaja koji su se desili u njegovom detinjstvu.

Grant je odrastao sa ocem alkoholičarem i majkom koja nije mogla da prežali smrt prvog sina. Prikleštila mu je prst vratima, a dečak je umro od gangrene u mukama. Nikad to sebi nije oprostila i na kraju je završila u psihijatrijskoj ustanovi.

Otac se vrlo brzo oženio drugom ženom, a majčin hladan odnos prema Keriju verovatno je presudno uticao na njegov odnos sa ženama. Pet puta je bio u braku, ali, po sopstvenom priznanju, ljubav nije pronašao nikada.

Jedan od događaja koji su zauvek obeležili Grantov život bilo je nacističko bombardovanje Bristola 1945. godine. U to doba, Grant se već preselio u Sjedinjene Države ali deo njegove porodice ostao je u predgrađu Bristola. Tokom jedne vazdušne intervencije nacističke bombe pogodile su Grantovu porodičnu kuću i ubile njegovog ujaka, tetku, sestru, njenog muža i njihovo dete.

Takođe, bombe su uništile sve Grantove uspomene iz detinjstva uključujući i najdraže igračke. Činjenica da je izgubio dodir sa svojom prošlošću i sopstvenim detinjstvom i identitetom naterala ga je da izgradi neobičan trezor unutar vile u kojoj je živeo. U tom trezoru čuvao je igračke i uspomene iz detinjstva ćerke Dženifer.

Grant je pokušao da ublaži svoje emocionalne probleme eksperimentisanjem sa raznim lekovima koji su bili dozvoljeni u to vreme. Jedan od najdrastičnijih medikamenata koje je koristio bio je LSD.

Krajem 50-ih, njegova tadašnja supruga Betsi Drejk nagovorila ga je da se okrene psihoanalizi. Keri Grant obavio je oko 100 terapija koje su uključivale i izlete u konzumiranje narkotika.

Pošto LSD u to vreme nije bio ilegalan, dobio je redovne tretmane koje mu je prepisao Mortimer Hartman. Grant je verovao da će mu LSD pomoći da ublaži unutrašnje previranje i traume iz detinjstva.

Објава коју дели Kyt the Doer (@kyt_doe) дана 13. Сеп 2017. у 2:21 PDT

Iako "lek" nikada nije popravio njegovo psihičko stanje, on je do sredine 60-ih koristio terapiju koja je podrazumevala upotrebu psihodeličnih supstanci.

Uprkos tome što je tokom svog života patio od psiholoških problema, Grant je bio izuzetno produktivan i ostvario je značajnu glumačku karijeru. Danas važi za apsolutnu zvezdu klasičnog holivudskog filma.