Celebrity News

Lena Bogdanović o razlikama između glumaca i glumica u Srbiji: TO SE NJIMA NIKADA NE DOGAĐA

Lena Bogdanović o razlikama između glumaca i glumica u Srbiji: TO SE NJIMA NIKADA NE DOGAĐA

Glumicu Lenu Bogdanović uskoro ćemo gledati u drami Artura Šniclera "Vrteška" u režiji Darijana Mihajlovića , koja je početkom 20. veka u Beču smatrana skandaloznom zbog otvorenog tretiranja seksualne tematike.

Lena Bogdanović je govorila o predstavi, ulozi koju igra, ali i razlikama među glumcima i glumicama u Srbiji:

- Imamo izvesnu dozu straha od premijere jer smo predstavom "Florentinski šešir", takođe u Režiji Darijana Mihajlovića podogli standard izvođenja pozorišnih komada u "Buhi" podigli na izuzetno visok nivo - kaže Bogdanović koja igra ženu koja pokušava da organizuje život u kojem bi joj bilo sve potaman.

- Njene ambicije propadaju u lošoj komunikaciji sa mužem i ljubavnikom. Taj zaplet ne funkcioniše. Iskustva iz priprema ove predstave su izuzetna jer sam prvi put radila sa Goranom Ssušljikom i Milanom Kolakom i verujem da smo napravili izuzetnu predstavu jer postoji izuzetna sinergija u ansamblu - kazala je Bogdanović.

Da bi uspela da se izbori za status obrazovane, glumice koja lepo izgleda i ima priliku da se umetnički izražava Bodanović je prema sopstveno svedočenju morala nekoliko puta da se da poništi sveprisutnu predstavu o njoj u javnosti.

- U pozorištu sam najranije u svojoj karijeri uspela da izborim sa predrasudama sredine o mojim glumačkim moćima ulogama u komadima 'Florentinski šešir' i 'Ljubav u Savamali' - rekla je Bogdanović i kazala da u Srbiji glumice često stavljaju u "fioke".

- Reditelji i producenti često glumicama govore 'Dobro, igrala si glavnu ulogu, sad malo pauza'. To se glumcima nikako i nikada ne događa... Oni idu iz projekta u projekat bez problema. Pojavnost kolega se skoro nikada ne dovodi u pitanje. Retko ima se kao glumicama zagleda da li su mršavi ili debeli... da li deluju urbano ili ruralno... Glumice se školuju da igraju Medeju, Juliju, Antigonu, a onda ih na osnovu dnevne pojavnosti neko procenjuje šta mogu da igraju - kazala je Bogdanović.