Celebrity News

Manda nas je pre tačno godinu dana zauvek napustio, a po ovome ćemo ga pamtiti večno (video)

Autor: | 15/06/2017

Manda nas je pre tačno godinu dana zauvek napustio, a po ovome ćemo ga pamtiti večno (video)

Danas se navršava godinu dana od kako je na sceni igrajući svoju poslednju predstavu preminuo Milorad Mandić Manda. Čitava javnost tog 15. juna 2016. godine ostala je u šoku.

Manda je preminuo nakon infarkta, a tih dana glumac je imao srčanih problema i sa zdravstvenim tegobama se borio neko vreme.

Iza sebe je ostavio suprugu Anastasiju Anju Mandić i čertvoro dece – Andriju, Filipa, Marka i Mariju.

Mande više nema, ali njegov duh i humor živeće zauvek kroz njegove uloge...

Gluma je za Mandića bila beskrajno traganje za pravom merom kojom će graditi lik koji tumači, a aplauz publike, komentar slučajnog prolaznika doživljavao je kao nešto što puni baterije glumca.

- Po meni je suština da napraviš nešto što će da ostane generacijama. Ne kao uzor ili ikona, nego da bude ideja na kojoj će se posle graditi. I kao čovek i kao glumac moram da budem iskren i otvoren, nema nikakvih tajni, nema skrivenih namera. Biti licemer u ovom poslu je katastrofa. Ili ga radiš ili ne radiš. Kad me sretne neko ko je pre dvadeset godina pratio dečju emisiju koju sam radio, prvo me zabrine koliko sam mator, a onda me vrati u to vreme kad sam bio mlad, i bude mi drago. Vidim da je i on zapamtio nešto, jer sam nesebično delio svoja iskustva sa svima - napisao je svojevremno Mandić o sebi.

U svojoj 21. godini je postao član beogradskog amaterskog Eksperimentalnog dramskog studija. 6 godina kasnije je diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Nakon diplomiranja je postao član beogradskog dečjeg pozorišta “Boško Buha“. Godine 1989. je snimio više od 270 epizoda emisije “Bajka za laku noć“, priče za laku noć koje su se emitovale na nacionalnoj televiziji.

Od 1989. do 1995. je vodio emisiju za decu “S one strane duge“, što ga je uz Branka Kockicu, učinilo najpopularnijim dečjim glumcem i zabavljačem. Od 1995. je vodio emisiju “Više od igre“ na RTV Pink.

Milorad Mandić je igrao u brojnim srpskim filmovima. Najzapaženija uloga mu je u filmu Srđana Dragojevića “Lepa sela lepo gore“.

Zapažene uloge imao je i u filmovima “Braća po materi” (advokat), “Dva sata kvalitetnog TV programa” (Topuzić), “Tri palme za dve bitange i ribicu” (Terza), “Rane”, “Točkovi”(Mileta), “Mrtav ladan” (Radovan), “Apsolutnih 100” (Runda), “Ringeraja” (Pop Pera Macuzić), “Sivi kamion crvene boje” (šef paravojske), “Pljačka Trećeg Rajha”, “Jesen stiže, dunjo moja”, “Mi nismo anđeli 2” (telohranitelj), “Mi nismo anđeli 3” (major Rahim), “Klopka” (inspektor) i drugima.

Povodom godišnjice Mandinog odlaska, pozorište "Boško Buha" objavilo je saopštenje kojim se prisećaju rano preminulog kolege i upravnika.

Džordž Bernard Šo je rekao: „Život izjednačuje sve ljude. Smrt otkriva izuzetne.“ Mi smo, doduše, nekako uvek znali da je naš Milorad Mandić Manda poseban čovek.Svakog dana smo svedočili njegovoj velikoj posvećenosti, energiji, odlučnosti, upornosti i ljubavi koju je imao za svakoga. Znali smo da je izuzetan, ali kako to biva, uzimali smo to ponekad zdravo za gotovo, misleći da će on uvek biti tu, i da će naš zajednički put mnogo duže trajati. Da imamo još vremena.Tek njegova prerana smrt probudila je u nama svest sa kakvim smo čovekom svakog dana provodili vreme, sa kakvim smo čovekom sarađivali, družili se, svađali se, smejali i delili ideje o budućnosti našeg pozorišta. Iako već godinu dana nije sa nama, naš Manda je svakog dana u našim mislima, sećanjima i razgovorima. A ta sećanja ne blede, i neće nikada izbledeti.

Po ovim uloga pamtićemo ga zauvek:

Autor: Story.rs
Foto: Antonio Ahel/ATA Images

Komentari (0)

Loading