Celebrity News

Od novinarke do medijskog mogula: Evo kako je Opra zaradila milione

Od novinarke do medijskog mogula: Evo kako je Opra zaradila milione

Poznata je njena rečenica "Nikad nije bila reč o postizanju slave ili statusa zvezde", a onda je ova kraljica tok šoua postigla i jedno i drugo. Međutim, dok najveći deo bogatstva 64-godišnje superzvezde dolazi od emisije koja ju je proslavila, Opra Vinfri Šou, veliki deo bogatstva dolazi iz drugog, iznenađujućeg izvora.

Naime, 2015. godine Opra je kupila 10 odsto udela u kompaniji za mršavljenje Vajt vočers, u šta je uložila 58,6 miliona dolara. Nakon što su objavili partnerstvo, cena deonica kompanije je eksplodirala, a taj trend nastavio se do danas, piše News.com.au.

Cena deonice te 2015. godine bila je 9,22 dolara, a danas svaka vredi čak 140,03 dolara - što je povećalo bogatstvo Opre za više od pola milijarde dolara.

Otkako je postala delimični vlasnik, i sama se priključila programu i izgubila 20 kilograma, postavši hodajući oglas za brend u nastajanju. Do kraja 2020. godine brend se nada kako da će im porasti vrednost i da će vredeti više od dve milijarde dolara, kao i da će privući 10 miliona korisnika širom sveta. Uspe li im to, i konto u banci Opre Vinfri će se poboljšati.

Od novinarke do medijskog mogula

U 70-im godinama prošlog veka Opra je dobila svoj prvi posao, na CBS u Tenesiju, dok je još studirala. Ali dve godine kasnije, nakon što se prebacila u Merilend, njena karijera je stagnirala, jer su je mnogi smatrali "previše emotivnom".

Godine 1989. postala je voditeljka emisije "Ljudi i razgovori", gde je brzo sticala reputaciju, a kroz nekoliko godina njen šou imao je bolji rejting od konkurentske i legendarne medijske ličnosti, Fila Donahjua. Nakon toga prihvatila je posao u Čikagu, a emisija je uskoro postala najpopularnija u gradu. Vrlo brzo, emisija je preimenovana u šou Opre Vinfri. Dobitnica je OSkara za ulogu u filmu "Boja purpura", a njen status zvezde već tada je "zacementiran". Kroz devedesete njena popularnost je samo rasla te je proširila svoje delovanje na štampana i online izdanja, mjuzikle, film i televiziju. Tokom tog perioda pokrenula je magazin "O", i bila koator nekoliko bestselera.

U desetim godinama novog milenijuma dostigla je status milijarderke, a šou je prestala da snima 2011. godine, kad je pokrenula Opra Vinfri Netvork, u kojem je izvršni direktor.

Krajem prošle godine, čak se "šuškalo" da će se kandidovati za predsednika Amerike, na narednim predsedničkim izborima.