Celebrity News

Od provincijalke do princeze: Pet tajni o životu Grejs Keli koje niste znali

Autor: | 12/11/2017

Od provincijalke do princeze: Pet tajni o životu Grejs Keli koje niste znali

Bila je muza Alfreda Hičkoka, holivudska zvezda i jedna od najlepših žena sveta na polovini prošlog veka. Na osamdeset i osmu godišnjicu od rođenja Grejs Keli, prisetili smo se života princeze kojoj su se svi divili.

1. Nikad nije bila siromašna

Život nije bajka, a Grejs Keli nije Pepeljuga koja je od siromašne devojke postala princeza. Naprotiv, rođena je kao treće od četvoro dece u imućnoj porodici s velikim sportskim duhom. Majka Margaret Katerin je bila direktorka Physical Eeducation Departmenta pri institutu u Pensilvaniji, a otac Džon Brendan Keli stariji zlatni olimpijac u veslanju koji je nakon sportske karijere zaradio bogatstvo s vlastitom građevinskom firmom.

2. Želela je da glumi od najranijeg detinjstva

Glumom je želela da se bavi od najranije mladosti i time iznenadila roditelje koje su to smatrali tek nešto boljom profesijom od prosjačenja. Po završetku srednje škole 1947. godine sama se uputila u Njujork u potrazi za poslom. Zahvaljujući svojoj atraktivnom izgledu povremeno se bavila manekenstvom, a ostvarila je ulogu i na Brodveju.

Početkom pedesetih se preselila u Los Anđeles gde je nastupila u nizu uspešnih filmova, a posebno onima u režiji Alfreda Hitčkoka ("Nazovi M radi ubistva", "Prozor u dvorište", "Drž'te lopova") čija je bila muza. Oskar za najbolju žensku ulogu dobila je za film "Provincijalka" 1954. godine.

3. Morala je da plati miraz pre udaje

Princa Renijea od Monaka upoznala je na Kanskom filmskom festivalu 1955. godine tokom promocije "Provincijalke". Iako je princ bio očaran njenom lepotom i slavom, ona je tada bila u vezi s francuskim glumcem Žanom Pjerom Aumontom.

Kako je jedna neočekivana poruka promenila sudbinu prelepe Grejs Keli

Ubrzo nakon toga počeli su da se dopisuju. Princ je u medijima negirao da aktivno traži ženu, iako su mi bili potrebni naslednici kako bi zadržao svoju titulu. Kada je krajem iste godine došao na diplomatski put u Sjedinjene Američke Države, posetio je Grejs, a od oca zatražio njenu ruku.

Porodica Grejs Keli morala je tada da plati princu miraz u visini od 2 miliona dolara, a zauzvrat je dobila spektakularni verenički prsten sa smaragdom od 10,5 karata, kojeg je nosila i u svom poslednjem filmu – "High Society".

Sudbonosno da izgovorila mu je na glamuroznoj svečanosti u Monaku 1956. godine pred 300 zvanica i velikim brojnim televizijskih kamera. Pretpostavlja se da je svadbu pratilo 30 miliona ljudi širom sveta na malim ekranima.

4. Dobila je venčanicu od svog poslodavca

Venčana haljina Grejs Keli i danas se smatra umetničkim delom, a dizajnirala ju je holivudska kostimografkinja Helen Ros od 300 metara belgijske čipke, 150 metara svile, tafta i tila. Na njoj je radilo čak 36 krojača tokom tri nedelje, a bila je poklon filmskog studija MGM-a za koji je snimila sedam filmova.

Објава коју дели weddingtrend (@wed_trend) дана 11. Авг 2015. у 12:56 PDT

Princeza se i danas smatra jednom od najvećih modnih ikona 20. veka, koju je krasio besprekorni smisao za modu. Bez obzira da li je birala glamurozne haljine za crveni tepih ili ležerne kapri pantalone i majice za boravak u svom vrtu, sva su njena izdanja odisala nesvakidašnjom elegancijom.

Obožavala je nakit, a posebno svoje bisere, kao i torbice brenda Hermes.

5. Nepoznat uzrok smrti

Život Grejs Keli tragično je prekinut 14. septembra 1982. godine dok se princeza vozila prema Monte Karlu u svom automobilu. Izgubila je kontrolu nad vozilom i sletela sa puta. Priča se kako je srčani udar bio uzrok smrti, ali pojavile su se i mnoge teorije zavere da je princezu ubila mafija kako bi se osvetila za rigorozne zakone u kockarnicama u Monte Karlu.