Celebrity News

Šta jedu, ko sve može biti na ručku: Kako britanska kraljevska porodica slavi Božić?

Autor: | 11/12/2017

Šta jedu, ko sve može biti na ručku: Kako britanska kraljevska porodica slavi Božić?

Uvek je zanimljivo videti kako bogati i slavni provode božićne praznike, jer nam se često čini kako su njima ti dani veoma posebni, zabavni i barem na neki način drugačiji od naših.

Melanija Tramp nedavno je pokazala kako će Bela kuća izgledati tokom ovogodišnjih praznika, a ako ste propustili da vidite tu čaroliju od ukrasa i boja, pogledajte OVDE.

Ali, odmah se nameće pitanje, a kako Božić slavi trenutno najpopularnija porodica na svetu. Naravno, radi se o britanskoj kraljevskoj porodici, koja će ove godine imati nešto malo drugačiji Božić od dosadašnjih. I to zbog jednog jedinog detalja.

Naime, cela kraljevska porodica Božić slavi zajedno, i to ne u Bakingemskoj palati, već je božićno odredište kuća Sandringem u Norfolku, ali će im se ovog puta pridružiti i verenica princa Harija, Megan Markl, što znači da će biti prekršeno kraljičino pravilo i tradicija koja je vredila svih godina do sad. A ta je tradicija značila da proslavi Božića mogu prisustvovati isključivo članovi porodice, što Megan, pre venčanja s Harijem, službeno još uvek nije.

Za razliku od Bele kuće, kraljevska će porodica svoj dom ukrasiti mnogo skromnije, pa će tako u trpezariji ponovno, kao i poslednjih 30 godina, imati srebrno drvce, u kući će biti još jedno veliko, pravo božićno drvo, a na božićno jutro svi će zajedno otići na misu.

Nakon toga sledi obilan ručak, koji se svake godine sastoji od sledećih jela: pečene ćurka s prilozima kao što su brokoli i šargarepe, salate od škampa ili jastoga, kao i tradicionalni božićni ‘puding’, a nakon jela, ostatak porodice zajedno gleda uživo prenos kraljičinog tradicionalnog božićnog govora.

I dok je ručak svake godine isti, božićna se večera menja ovisno o tome što porodica želi da jede, a jedina je neprekinuta tradicija ta da, na Božić, kuvar koji inače tu ne ulazi može slobodno ući u trpezariju kako bi porodici isekao meso, nakon čega mu kraljica Elizabeta II daje čašicu viskija kojom zajedno nazdravljaju.

Zatim sledi otvaranje poklona i sve one zabavne stvari, kojih se ni kraljevska porodica, naravno, ne odriče.