Lifestyle

Muči vas nestašica kvasca? Donosimo vam recept za beskvasni hleb sa pivom i đumbirom (recept)

Muči vas nestašica kvasca? Donosimo vam recept za beskvasni hleb sa pivom i đumbirom (recept)

Ovaj beskvasni hleb se brzo pravi, sa pivom i đumbirom, ne morate dugo da ga mesite i ne morate dugo da čekate da naraste.

Potrebno:

200 g raženog brašna,
200 g integralnog brašna,
200 g belog pšeničnog brašna,
1/2 dl ulja
2 dl surutke,
2 dl crnog piva.
1 kašika sveže narendanog đumbira,
2 kašikice sode bikarbone,
1 kašikica soli,
1 kašikica šećera

Pošto su recepti za hleb sa pivom uglavnom sa područja Britanskog ostrva, ili Irske, uobičajeno je da se za ovakav beskavasni hleb koristi mlaćenica (surutka koja ostaje od mućenja putera) umesto vode ili mleka, kao i razne vrste piva. Kod nas još nisam videla “mlaćenicu” u prodavnicama, ali umesto toga možete koristiti običnu surutku ili jogurt, kefir. Vrstu brašna možete menjati i koristiti ono koje vama najviše odgovara. Takođe, ako želite, u testo možete dodati i različite vrste semenki: od bundeve, suncokret, lan, susam…

Rernu uključite da se greje na 180°C.

Kokosov hleb kao savršen obrok nedeljom popodne (recept)

Priprema:

U većoj posudi izmešajte suve sastojke: brašno, so, šećer, sodu bikarbonu i đumbir. Postepeno dodajte surutku i pivo kako biste umesili lepljivo testo. Kad kažem lepljivo, znači da ne treba da bude ni previše retko, ni previše suvo testo. Nije potrebno dugo da ga mesite, dovoljno je samo da se svi sastojci umešaju.

Dugački kalup namastite i pospite brašnom. U kalup sipajte pripremljeno testo. Kalup sa testom stavite u zagrejanu rernu i pecite na istoj tempraturi 50-60 minuta u zavisnosti koliko volite krckav hleb. Hleb izvadite i stavite u pamučnu krpu da se ohladi.

Ako vam ostane viška hleba iskoristite ga da napravite ukusne mafine.

Severina Kojić: Optužili su me da sam krala hleb glumicama

Mafini od starog hleba

Potrebno:

200 g starog hleba,

3 jajeta,
0,5 dl mleka,
1 dl kisele pavlake
1 dl ulja,
100 g sitnog sira,
na vrh kašikice praška za pecivo,
so i biber po ukusu,
1 tanji komad dimljene mesnate slanine,
1 sveža ljuta paprika
seckani sveži peršun ili bosiljak ili neki drugi začin po želji.

Mnogi je ne vole, a ona je preukusna: Boranija sa pavlakom

Napomena: Količina hleba je okvirna, jer zapremina i moć upijanja 200 g crnog, integralnog, beskvasnog hleba je neuporedivo manja u odnosu na onaj beli, “naduvani” hleb.

U činiji izmešajte “mokre” sastojke, mleko, ulje, jaja, pavlaku i sir. U tu mešavinu dodajte izmrvljeni hleb, so, biber, prašak za pecivo, slaninu i papriku iseckanu na kockice. Sve dobro izmešajte da se sastojci sjedine. U zavisnosti od vrste hleba, da li je crni, beli, suvlji ili svežiji, smesa će biti gušća ili ređa. Ako vam se učini da je suviše retka dodatje još hleba ili prezle, to je već stvar vaše procene.

Smesu od hleba stavljajte u namašćene modle za mafine i pecite u rerni zagrejanoj na 200-220°C 30 minuta ili dok ne porumene.