Lifestyle

Ne mora biti tradicionalno da bi bilo ukusno: Srpkinje opasno dobro prave i ovakva jela

Ne mora biti tradicionalno da bi bilo ukusno: Srpkinje opasno dobro prave i ovakva jela

Pečurke, osim što su dijetalne, obiluju antioksidansima, pa su obavezna stavka u kako u svetskim tako i srpskim jelovnicima, ali i svih onih koji paze na ishranu i opšte stanje organizma. Nudimo vam recepte za dva topla aromatična specijaliteta, idealna za hladne jesenje dane...

PUNJENI ŠAMPINJONI
Za 2 osobe:
PRIPREMA: 20 MINUTA

SASTOJCI:

12 šampinjona srednje veličine
20 grama putera
2 čena belog luka
pola šolje sitno seckanog spanaća
dve rećine šolje krem sira
50 g rendane mocarele
50 g prezli

Lagani zdravi zalogaji od lososa probudiće vaša čula (recept)

PRIPREMA:

Dno pleha prekrijte papirom za pečenje, a potom uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni. Pečurke operite i stablo odvojte od klobuka, tako da u njima ostane udubljenje. Stablo pečurke sitno iseckajte i dinstajte četiri minuta na otopljenom puteru. Dodajte mu spanać, sitno seckani beli luk, so i biber po želj. Par minuta kasnije sklonite sa šporeta, ostavite da se malo ohladi, pa pomešajte sa krem sirom. Dobijenim filom punite kapice, ređajući ih u pleh. Pospite ih prezlama i rendanom mocarelom, pa pecite petnaestak minuta.

Na narednoj strani pogledajte još jedan sjajan recet...

KREM ČORBA S KRUTONIMA
Za 2 osobe
PRIPREMA: 20 MINUTA

SASTOJCI:

400 g vrganja
25 g sušenih pečurki
2 manje šargarepe
komadić korena celera
pola struka praziluka
mala glavica luka
1 lovorov list
mirođija
so
biber
2 dl kisele pavlake
2 kašike gustina

PRIPREMA:

Vrganje operite, isecite, prokuvajte, a potom izvadite na ubrus da se iscede. U pliću posudu potopite sušene pečurke. Izvadite ih posle desetak minuta, sitno iseckajte i zajedno s mirođijom, celerom, šargarepom, prazilukom, celom glavicom luka, lovorom, solju i biberom dodajte u vodu u kojoj su se kuvali vrganji. Kad je sve gotovo, kašiku gustina razblaženog u šolji vode sipajte u supu. Dodajte kiselu pavlaku i kuvane pečurke pa sve usitnite štapnim mikserom. Jelo poslužite s krutonima, sa strane ili ih dodajte supi.