Nina i Nela Pena: Ispunjenje našeg sna
18/04/2024
2h
Ove godine sestre Nina i Nela Pena slave deseti rođendan svog brenda „Penna atelier”
Tačno poreklo ove lekovite biljke nije poznato, ali zapisi o korišćenju tikvica u ishrani pronađeni su u drevnom Egiptu, a poznato je da su je koristili i stari Rimljani. Danas su tikvice veoma rasprostranjene i ima ih više vrsta, oblika i boja. Nalaze se na jelovnicima svih svetskih kuhinja i veoma su zdrave. U našim krajevima najčešće se koriste male, svetlozelene i tamnozelene tikve, koje podsećaju na velike krastavce. Mada većina ljudi tikvice tretira kao povrće, one zapravo pripadaju porodici bundeva, što ih svrstava u voće.
Popularne zbog male kalorične vrednosti, one obiluju vitaminom C, kalijumom, kalcijumom, fosforom i selenom, blagotvorno utiču na rad čitavog organizma i savršen su izbor za letnje, ali i zimske obroke
Tikvice nisu mnogo kalorične i povoljno utiču na ljudski organizam. Održavaju liniju vitkom, poboljšavaju koncentraciju, smiruju nerve, ojačavaju mišiće i srce. Utiču na izbacivanje vode i štetnih materija iz tela. Iako imaju manje vode od krastavaca, sadrže više vitamina i minerala. Poboljšavaju probavu, a preporučuju se kao savršen dodatak uz ribu i meso.
Tikvice obiluju magnezijumom, koji smanjuje rizik od srčanog udara i šloga, ali i pomažu telu u odbrani od virusnih infekcija. Kalijum održava normalnu ravnotežu telesnih tečnosti, čime se reguliše krvni pritisak i rad srca. Dijetalna vlakna povoljno utiču na kardiovaskularni sistem, odnosno smanjuju povišeni holesterol.
Tikvice nude pregršt mogućnosti za kombinovanje s namirnicama, ali i pripremu, koja je obično vrlo jednostavna. Predlažemo vam dva specijaliteta neodoljive arome
Za 2 osobe
Priprema: 40 minuta
Sastojci
3 manje tikvice, oko 500 g
50 g trapista
35 g semenki golice
šargarepa
2 čena belog luka
jaje
kašičica soli
100 g oštrog brašna Tip 400
kašičica praška za pecivo
Priprema
Tikvice operite i osušite, pa isecite krajeve. Izrendajte ih na krupno, posolite, pospite semenkama golice, promešajte i ostavite 15 minuta. Nakon toga dobro ocedite. Dodajte izrendanu oceđenu šargarepu, usitnjen beli luk, izrendan trapist i umućeno jaje. Promešajte pa dodajte brašno prethodno sjedinjeno s praškom za pecivo. Ulje zagrejte a onda smanjite na umerenu temperaturu. Kašikom sipajte pripremljenu smesu, njom i oblikujte pljeskavice, a onda pržite prvo jednu stranu, zatim drugu. Pržene pljeskavice vadite na ubrus da upije višak masnoće.
Za 2 osobe
Vreme pripreme: 60 minuta
Sastojci
5 duguljastih tikvica srednje veličine
500 g mlevenog junećeg mesa
0,5 l pavlake za kuvanje
200 g trapista
veća glavica crnog luka
čen belog luka
so i biber
sitno seckani peršun
ulje
Priprema
Oljuštite crni i beli luk, pa ga što sitnije iseckajte. Nemojte mešati crni i beli luk. U šerpu sipajte malo ulja, zagrejte, pa smanjite vatru i dodajte sitno iseckan crni luk. Sve to dobro izdinstajte dok luk ne dobije staklastu strukturu, a potom dodajte beli luk, a onda i meso. Sve dobro izmešajte, začinite solju i i biberom, pa dinstajte deset minuta dok meso ne promeni boju. U izdinstano meso sipajte 250 ml pavlake za kuvanje, dobro promešajte i ostavite na isključenoj ringli još jedan minut. Na kraju u smesu za punjenje dodajte seckani peršun.
Tikvice dobro operite, nemojte ih ljuštiti. Presecite napola uzduž, pa ih dubite kašičicom dok ne uklonite mekanu sredinu sa semenkama. Potom uzmite veći pleh i 10 komada tikvica poređajte na papir za pečenje. Ravnomerno rasporedite smesu u tikvice. Trapist izrendajte, pospite po napunjenim tikvicama, pa sve to prelijte ostatkom pavlake za kuvanje. Stavite tikvice da se peku u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 40-45 minuta. Ostavite ih par minuta da se prohlade i poslužite.
Nina i Nela Pena: Ispunjenje našeg sna
18/04/2024
2h
Ove godine sestre Nina i Nela Pena slave deseti rođendan svog brenda „Penna atelier”
Humanitarna izložba čokoladnih figura Mandarina Cake Shopa
17/04/2024
22h
Mandarina Cake Shop – sinonim za poslastice koje opčinjavaju mirisom i ukusom, drugi put u Srbiji organizuje izložbu čokoladnih figura uz podršku Callebaut brenda i kompanije Silbo.
"STUDIJO" – TAPETE: Trud i rad ovenčan nagradom
17/04/2024
23h
„Studijo“ tapete, koje kad jednom vidite više ne vezujete za pojam tapete, već ih doživljavate kao umetnost na zidovima, već dve godine su prisutne na srpskom tržištu tržištu
USKRŠNJA ČAROLIJA NA OBALI U ONE&ONLY PORTONOVI STILU
16/04/2024
2 dana
Ovaj elegantni rizort na obali Jadrana nudi raskošna gastronomska iskustva, avanture uz more i zabavu za čitavu porodicu
Nina i Nela Pena: Ispunjenje našeg sna
18/04/2024
2h
Ove godine sestre Nina i Nela Pena slave deseti rođendan svog brenda „Penna atelier”
Komentari (0)