Isprobajte i uverite se u kvalitet Miele uređaja u novootvorenom Experience centru u Novom Sadu
19/04/2024
14h
Otvoren ekskluzivni Miele Experience Centar u Novom Sadu
Autor: Tanja Kovač | 01/05/2020
Danas ćemo predstaviti jedan čaroban, slatki greh sa čokoladom. Ili bolje reći, Njenim veličanstvom čokoladom.
Ali pre toga, podsetimo se nekih zanimljivih činjenica o njoj...
Čokolada se smatra najomiljenijom poslasticom na svetu, a mnogi tvrde da je i „eliksir ljubavi“.
A mi smo pravi srećnici. Naime, naši preci sve do polovine 19. veka su mogli da uživaju samo u čokoladnom napitku. Za razliku od njih, mi čokoladu ne samo što možemo da jedemo, već se u njoj možemo kupati, namirisati, oslikati telo.
Prvi čokoholičari na svetu bili su prastari narodi Maje i Asteci. Oni su još pre 3000 godina uživali u xocolatlu, gorkom napitku koji je bio dostupan samo vladarima i najvišim slojevima društva. Spremao se od praha prženih i mlevenih plodova biljke kakaovac koji se mešao sa malo kukuruznog brašna i začina, čilija, bibera ili cimeta penasto razmućenih u vreloj vodi.
Zahvaljujući istraživanjima, osvajačima i misionarima, Španija se u 16. veku prva domogla zrna kakaovca i recepta za čoko napitak.
Međutim, bili su jako razočarani ukusom, ali, sa druge strane, nisu odustali već su se dosetili da dodaju šećer, med i vanilu.
Čokolada je posle Španije stigla u Italiju, a zatim i na francuski dvor gde su je prihvatili sa oduševljenjem. Kažu da su kraljevi i plemstvo čokoladnim napitkom lečili melanholiju… A zatim je stigla u Englesku.
Posle gotovo dvesta godina, sredinom 19. veka dobili smo čokoladu koja se mogla jesti.
Naime, 1849. godine Englez Džozef Fraj, vlasnik fabrike čokolade, posle višegodišnjeg eksperimentisanja napravio je prvu tvrdu čokoladu.
Kasnije je Švajcarac Danijel Peter osmislio prvu mlečnu čokoladu. Konačno 1930. godine Amerikanka Rut Vejkefild čokoladi je dala oblik kakav danas poznajemo.
Sastojci:
- 200gr čokolade za kuvanje
- Jedna i po šolja brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica soda bikarbone
- Jedna i po šolja šećera
- pola kašičice soli
- 2gr vanile
- 3/4 šolje kakaa
- 2 jajeta
- 1 šolja mleka
-1/2 šolje ulja
-1 šoljica Espreso kafe (ili bilo koje druge kafe)
Priprema:
Sve sastojke sjedini i peći na 180 stepeni oko 30-35 minuta. Kada je pečeno, izbušiti viljuškom i preliti glazurom od čokolade.
Po želji možete dodati voće, orašaste plodove i pustiti mašti na volju prilikom dekoracije.
Uživajte i prijatno!
Isprobajte i uverite se u kvalitet Miele uređaja u novootvorenom Experience centru u Novom Sadu
19/04/2024
14h
Otvoren ekskluzivni Miele Experience Centar u Novom Sadu
Delta Auto grupa otvorila najsavremeniji multibrend servisni centar u zemlji
18/04/2024
1 dana
Delta Auto grupa, koja zastupa brendove BMW, MINI, Honda, Maserati i KTM, predstavila je najsavremeniji multibrend servisni centar u zemlji koji od sada možete posetiti u ulici Omladinskih brigada 33a, na Novom Beogradu.
Nina i Nela Pena: Ispunjenje našeg sna
18/04/2024
1 dana
Ove godine sestre Nina i Nela Pena slave deseti rođendan svog brenda „Penna atelier”
Dobri moj Ogi: 15 godina su bili u braku, a nakon razvoda Bojana mu se javno obratila
19/04/2024
5h
Bivši suprug Bojane Janković ne može da dođe sebi od šoka
Poslednja objava Bojane Janković bila je upućena NJOJ: Srce da prepukne (FOTO)
19/04/2024
5h
Bojana Janković pronađena mrtva u svom domu
Beživotno telo voditeljke Bojane Janković pronađeno u stanu: Oglasila se porodica
19/04/2024
6h
Preminula Bojana Janković u svom stanu
19/04/2024
11h
Svađa Cece i Lidije prava je retkost, samim tim do sada nije bilo potrebe da se o tome priča u javnosti
Komentari (0)