Gastro

Koju hranu treba da jedete ako ste mamurni, a koju treba da zaobiđete

Koju hranu treba da jedete ako ste mamurni, a koju treba da zaobiđete

story

Grozan mamurluk može da upropasti lepo veče od prošle noći, a jedna od najgorih posledica pijanstva je dehidracija.

To je i razlog zašto nas boli glava i imamo vrtoglavicu, a to možete sprečiti ako popijete dosta vode. Dobar izbor su i "sportski napici" koji će, osim ublažavanja dehidracije, pomoći i u nadoknađivanju izgubljenih elektrolita.

Novogodišnji keks sa đumbirom i cimetom će vam ulepšati praznike

Ako voda ne pomaže, popijte sok, jer nivo šećera u krvi vam je sigurno pao, ali zbegavatje one od pomorandže, limuna ili neke druge kisele. Jabuka, kruška, borovnica, jagoda, na primer, bolje su rešenje, piše Super žena.

Šolja jake crne kafe ublažiće osećaj umora i glavobolju, ali samo trenutno.Kafa je i diuretik, pojačava dehidraciju tela, tako da će vam doneti više štete nego koristi.

Voće koje leči mamurluk je banana. Ublažiće simptome mamurluka nadoknađivanjem rezervi kalijuma, koje su smanjene alkoholom, piše Mondo.rs. Druga opcija je bilo koje sveže voće, jer će vam pomoći da vratite energiju, nadoknadite vitamine i druge nutrijente.

Iako ne možete da jedete pokušajte da pojedete barem tanjir bistre supe. Tako ćete nadoknaditi izgubljene elektrolite.

Crna limunada – Kako efikasno da izlečite mamurluk (video)

Dan posle ludog provoda zbog kojeg vam se vrti cela soba dobro je započeti doručkom koji uključuje jaja. Ove namirnice sadrže cistein, aminokiselinu koja razbija acetaldehid, krivac za mamurluk, piše pomenuti portal.

Masna i previše začinjena hrana može da oteža već dovoljno tešku situaciju.

Aspirin i lekovi na bazi ibuprofena ublažiće ili potpuno otkloniti glavobolju i bolove u mišićima, ali ne bi trebalo da ih pijete ako vas uz to boli i stomak ili povraćate.